Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Hoe om te gaan met essentaksterfte op de golfbaan?

zaterdag 4 februari 2017

De essentaksterfte is massaal toegeslagen in Nederland, en heel wat golfbanen hebben er last van. Hoe kun je daar het best mee omgaan? NLadviseurs weet raad.

Als er veel essen op de golfbaan staan kan de aantasting bedreigend overkomen, want wanneer grote delen van de beplanting op een golfbaan afsterven kunnen er golf- en veiligheidstechnisch gevoelige situaties ontstaan.

Isoleren of verwijderen heeft geen zin
Omdat de schimmel zich over grote afstanden kan verplaatsen, heeft het geen zin om een terrein met essen te isoleren, of alle aangetaste essen op het terrein te verwijderen. Daarmee wordt aantasting van gezonde essen niet voorkomen. Het (landelijk) beheeradvies dat wordt gegeven voor aangetaste bomen, is om bij zware aantasting of volledige sterfte de boom te verwijderen. Bomen die licht aangetast zijn kunnen blijven staan en wanneer de aantasting in het opvolgende jaar minder is, zou de boom kunnen herstellen.

Natuurlijke resistentie
Niet aangetaste bomen moeten zeker blijven staan. Dit kunnen namelijk exemplaren zijn met een natuurlijke resistentie. In monoculturen kan essentaksterfte massaal optreden. Wanneer de es een veelvoorkomende soort op de golfbaan is, is het verstandig de planvorming hierop aan te passen. Het is in dat geval raadzaam om een boombeheerplan of meerjarig aanpak op stellen. Hiermee kan er structureel toegewerkt worden naar een grotere soortspreiding op de golfbaan, en kan uitval van (gedeelten van) bosvakken worden ondervangen.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM