Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nederland een van de Europese koplopers qua huidkanker

donderdag 3 augustus 2017

Nederland is een van de koplopers waar het gaat om het aantal mensen dat huidkanker oploopt. Dat blijkt uit het RIVM-rapport Uv-straling en gezondheid.

Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 51.000 mensen te horen dat ze huidkanker hebben. Dat aantal is sinds 1990 maar liefst verviervoudigd. Volgens het RIVM is die stijging veel sterker dan bij andere vormen van kanker. Het instituut verwacht bovendien een verdere stijging in de toekomst.

De gevaarlijkste vorm van huidkanker, het zogenaamde melanoom, komt in Nederland relatief vaak voor, alleen Zwitserland staat hoger op de lijst. Jaarlijks overlijden 900 mensen aan huidkanker, waarvan ruim 800 aan dit type kanker.

Langer en vaker in de zon
De sterke stijging in het aantal huidkankerpatiënten is slechts gedeeltelijk te wijten aan vergrijzing en een toename van de zonkracht door aantasting van de ozonlaag en klimaatverandering. De belangrijkste bijdrage aan de stijging komt waarschijnlijk door het gedrag van mensen, stelt het RIVM. Ze zijn langer en vaker blootgesteld aan de zon op momenten dat de zonkracht hoog is, of er is sprake van minder goede bescherming tegen de zon.

Steeds jongere patiënten
Dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam vertelt bovendien aan de Telegraaf dat huidkanker ook bij een steeds jongere groep voorkomt. Jaarlijks zou het aantal patiënten met basaalcelcarcinoom (weliswaar de minst gevaarlijke, maar goed voor 80% van de gevallen) onder veertig met 6 procent (vrouwen) en 4 procent (mannen) toenemen. Veel van de patiënten hebben al op jonge leeftijd huidschade opgelopen.

Gezond houden van de huid

Belangrijk is daarom om de huid tijdig te beschermen, omdat eenmaal gemaakte huidschade niet te herstellen is. Het argument dat bescherming niet nodig is omdat je geen aanleg hebt om te verbranden gaat helaas niet op. Naast blootstelling in de jeugd en verbranding draagt de uv-blootstelling gedurende een langere periode (dus zonder dat er sprake is van verbranding) bij aan de kans om huidkanker te ontwikkelen.

Ook met werken in het groen is het aan te raden extra bedachtzaam te zijn op de zon. De zon mijden is echter vaak niet mogelijk. Waar moet je dan op letten? In dit artikel geeft dermatoloog Dr. M.J.P. Gerritsen informatie en tips.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM