Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Wetenschappers slagen erin zonnepaneel groen te kleuren

dinsdag 22 augustus 2017

Wetenschappers van Amolf, de Universiteit van Amsterdam en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) hebben een technologie ontwikkeld waarmee zonnepanelen een groene kleur kunnen krijgen. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk panelen aan te passen aan hun omgeving.

Het natuurkundig effect waar de wetenschappers gebruik van maken is de zogenaamde Mie verstrooiing. In het proces maakten ze een proef-paneeltje (0,7 bij 0,7 centimeter) met silicium nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes verstrooien alleen het groene deel van het zonnespectrum, waardoor het paneel tot een hoek van 75 graden groen oogt. Met het groene zonnepaneeltje wordt 10% minder stroom opgewekt dan met de 'conventionele' panelen.

In theorie kan met het aanpassen van de nanodeeltjes elke kleur zonnepaneel gemaakt worden. Het realiseren van gekleurde zonnepanelen is een belangrijke stap naar de integratie van zonnepanelen in de gebouwde omgeving en het landschap, stellen de wetenschappers. Zo gaan groene panelen beter op in een plantrijke omgeving en kunnen rode panelen een vervanging zijn van dakpannen. Idealiter fungeren zonnepanelen daarmee straks ook als bouwmateriaal.

Bron: ECN

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM