Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Herfst komt dit jaar vervroegd op gang

maandag 28 augustus 2017

De herfst lijkt dit jaar al vervroegd op gang te komen, zo meldt de website Nature today. De eerste bladverkleuring en bladval kan worden waargenomen; ook vruchten vallen eerder dan gebruikelijk van de bomen.

Hoewel de meteorologische herfst pas start op 1 september, kondigt de herfst zich in de natuur al zichtbaar aan. De bladeren bij diverse boomsoorten beginnen al te verkleuren en los te laten. Een oorzaak van de vroege start van de herfst geeft Nature Today niet. De website noemt als mogelijke reden van de vroege start van het groeiseizoen het feit dat de maand maart uitzonderlijk zacht was, in combinatie met enkele nachten met flinke vorst.

Droogte gevolgd door natte zomer
Op het moment dat bij veel bomen de bladeren begonnen te bloeien eind april, daalde de temperatuur 's nachts tot -9 graden Celsius. Dit zou tot schade geleid kunnen hebben. Vervolgens was het tot half juni extreem droog, waarna er een natte tot zeer natte zomer volgde. Bomen kunnen verzwakt raken door grote veranderingen in de beschikbaarheid van vocht.

Snelle rijping
Een ander opmerkelijk verschijnsel was dat vruchten door de vroege bloei en hoge temperaturen zeer voortvarend rijpten. Op veel plaatsen vielen de afgelopen twee weken de eikels al uit de bomen, wat normaal gesproken pas de laatste week van september gebeurt. Ook andere vruchten als de wilde lijsterbes en de vlierbes rijpten sneller dan gewoonlijk.

Bladverkleuringen
De website merkt op dat bladverkleuringen al waarneembaar zijn bij boomsoorten als lindes, robinia's en moseiken. Zomereiken kennen nog weinig bladverkleuring. Nature Today stelt zich verder de vraag wat er aan de hand is met de paardenkastanje. De bladeren zien er vroeger dan gebruikelijk bruin uit en vallen al van de boom. De mineermot wordt als belangrijkste reden hiervoor genoemd.

Bron: Nature today

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM