Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Voorzitter VO-raad: 'Praktisch talent ondergewaardeerd'

donderdag 11 januari 2018

In onze samenleving wordt praktisch talent ondergewaardeerd. Dat zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad tegen het AD. Aanleiding vormen onderwijscijfers die aantonen dat het aantal vmbo-leerlingen blijft teruglopen.

De krant voerde een analyse uit naar het aantal leerlingen op middelbare scholen. Daaruit blijkt onder meer dat in de derde klas van het vmbo dit jaar 2000 minder leerlingen zitten ten opzichte van vorig jaar, terwijl het totaal aantal 'derdeklassers' juist toenam. Het aantal leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg daalt het hardst.

Rosenmöller is een van de partijen die tegen de krant hun zorgen uiten over het teruglopend leerlingenaantal op vmbo-opleidingen. Ouders zien graag dat hun zoon of dochter naar de havo of het vwo gaat, terwijl de vraag naar beroepskrachten juist groot is. Marien Verhulst stelt zelfs dat mensen met een vakgerichte opleiding een 'gouden toekomst' tegemoet gaan. Als regiodirecteur van het Wellantcollege refereert hij onder meer aan de tekorten van vakmensen in de groene sector.

Toch zijn er ook leerlingen die later alsnog een ander niveau kiezen. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, zegt tegen het AD veel leerlingen te zien die vanuit de vierde klas van de havo verder leren op het mbo. Volgens Heerst is het zaak de lesprogramma's hier op aan te sluiten. De verwachting is daarnaast dat het aantal leerlingen dat met een havo-diploma op zak een verkorte mbo-opleiding wil volgen zal toenemen.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM