Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

In memoriam Jeff Collinge: 19 mei 1925 - 24 maart 2018

Een van de grondleggers van vakblad Greenkeeper overleden
woensdag 11 april 2018

Afgelopen 24 maart 2018 overleed Jeff Collinge. Jeff Collinge was lid van golfbaan Toxandria, maar voor de Nederlandse greenkeepers met name belangrijk als een van de grondleggers van vakblad Greenkeeper, tot op het laatst bovengemiddeld betrokken bij (en kritisch over) alles wat in dit vakblad werd gepubliceerd.

Toen eind jaren tachtig het besef opkwam dat er iets gedaan moest worden om de kennis van Nederlandse greenkeepers naar een hoger niveau te brengen, werd er binnen de NGF-commissie Greenkeeping al snel gekeken naar Jeff Collinge en Jan Brewer. Beide heren hadden de tijd, maar belangrijker nog, ook de interesse en passie om vanuit de Commissie Greenkeeping het vakblad Greenkeeper gestalte te geven. Jan Brewer richtte zich daarbij meer op de bestuurlijke kant van de zaken, zoals contacten met de markt en andere bestuurders binnen de NGF. Jef Collinge op zijn beurt ging puur voor de inhoud. Hij was beter op de hoogte van wat er nationaal en internationaal werd gepubliceerd op het gebied van golf en greenkeeping dan wie ook. En nog steeds heb ik in mijn boekenkast een omvangrijke ordner met knipsels uit Amerikaanse greenkeepingbladen zoals USGA Green Section Record. Dit blad was voor Collinge de standaard waarnaar we moesten streven, onafhankelijke artikelen van een wetenschappelijk niveau.

Tussen 1989 en 1992 verscheen een vijftal nieuwsbrieven onder de naam Greenkeeper, die uit de koker van Jef Collinge en Jan Brewer kwamen. Pas in 1992, toen Greenkeeper was overgegaan naar de huidige uitgever, kreeg het vakblad de vorm die het nu nog heeft. Ook toen Greenkeeper werd uitgegeven door de huidige uitgever, bleef Collinge betrokken bij het vakblad. Collinge schreef een groot aantal artikelen voor het blad, die nog steeds uitblinken als je ze weer doorleest. Allereerst binnen de redactiecommissie, waarin hij tot 2004 bleef zitten, maar ook nadien nog, na de bijna ontelbare keren dat de redactie van Greenkeeper hem belde met kleine en grote vragen. Ook dan was hij kritisch. Jeff Collinge wilde graag helpen waar hij kon, maar verwachtte dan wel dat wij als redactie tot het gaatje gingen. Deden we dat niet of formuleerden we niet precies genoeg naar zijn zin, dan kregen we dat te horen.

Jeff, namens de redactie van Greenkeeper, maar ook namens alle Nederlandse greenkeepers: bedankt voor jouw enthousiasme om kennis te delen.


door Hein van Iersel


REACTIES
Henk Vlug | 24 april 2018 | 16:57
Een echte topper en op de juiste manier nieuwgierig. Nieuwsgierigheid is de basis van kennis en onderzoek. Jammer dat hij er niet meer is!
Joost R | 24 april 2018 | 16:02
Jeff was een echte Engelsman. Ik ben Jeff tegengekomen op veel banen en heb ontzettend veel van hem geleerd en ook al beweerde je soms verkeerde stellingen dan kon hij je op vriendelijke doch indringende wijze op andere gedachten brengen. Zeker ook een verlies voor Toxandria. Joost.
gerard | 11 april 2018 | 15:22
Jeff was een prachtig mens. Iemand die naar de bron zocht en dan nog een discussie startte. Van dit soort personen zijn er maar heel weinig in ons Holllands wereldje. Men kan zeggen hij had de tijd ervoor, maar je kan ook zeggen hij nam de tijd ervoor. Ik heb altijd goed met Jeff kunnen samenwerken en samen kwamen we er sterker uit. En dat wilde hij en wij ook altijd. Sterkte voor de nabestaanden. Gerard
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM