Archief Agenda Adverteren Abonneren Contact Disclaimer
Greenkeeping Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom-In-Business
Dak & Gevel Groen
Groundsman
Stad+Groen

Wetenschappers Utrecht luiden noodklok over Imidacloprid

donderdag 2 mei 2013

Uit onderzoek van het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht blijkt dat er een verband is tussen het superinsecticide Imidacloprid en de afname van de insectenrijkdom in het oppervlaktewater. Wetenschappers luiden de internationale noodklok: 'Met een strengere norm alleen komen we er niet. Dit insecticide is zo schadelijk en blijft zo lang in het milieu dat een internationaal verbod zeker op zijn plaats is.' Volgens de wetenschappers is Imidacloprid in ruim tien jaar tijd uitgegroeid tot het meest gebruikte insecticide ter wereld. 'Er wordt jaarlijks 20.000 ton geproduceerd en verspreid over het land om plaaginsecten en insecten die plantenziekten overbrengen in de landbouw of in de achtertuin te bestrijden. Het middel wordt echter op zo’n grote schaal gebruikt, spoelt gemakkelijk uit en het is zo giftig en breed werkend dat zijn dodelijke uitwerking niet beperkt blijft tot de plaaginsecten in akker of achtertuin', aldus een persbericht. Het onderzoek van het Copernicus Institute of Sustainable Development brengt aan het licht dat het gebruik van imidacloprid zeer negatieve impact heeft op de insectenrijkdom en andere ongewervelde diertjes in en om het oppervlaktewater. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben voor het eerst twee langjarige sets van meetgegevens van de Waterschappen op een slimme manier aan elkaar weten te koppelen om te kijken wat de impact van imidacloprid is voor het leven in het Nederlandse oppervlaktewater. 'We zien een sterk verband tussen de normoverschrijding van imidacloprid in het oppervlaktewater en de verminderde aanwezigheid van aquatische insecten', aldus Jeroen van der Sluijs. Het middel blijkt grote negatieve gevolgen te hebben voor ecosystemen in oppervlaktewater. Op bijna de helft van het aantal plekken waar de afgelopen acht jaar in Nederland gemeten is zit er te veel imidacloprid in het water. 'Op die plekken vonden we gemiddeld drie keer minder ongewervelde diertjes dan in water dat wel aan de norm voldoet.' In de rest van Europa, de VS en Japan wordt ook nauwlettend gekeken naar de negatieve gevolgen van o.a. imidacloprid en is er een beleidsdebat gaande over het mogelijk verbieden van neonicotiniode-insecticiden. Europa besloot eerder deze week het gebruik in voor bijen aantrekkelijke gewassen in te perken. Van der Sluijs: 'We hopen dat we met ons onderzoek nog duidelijker kunnen maken dat dit veel te breed werkende gif ernstige gevolgen heeft voor de insectenrijkdom van onze planeet. We zetten daarmee nogal wat op het spel voor dat handje vol plaaginsecten waar de landbouw mee worstelt. Daarom zou het op internationaal niveau zo snel mogelijk moeten worden uitgebannen.'

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Henk Vlug | 6 mei 2013 | 11:49
Als u even door denkt weet u dat het in de voedselketen komt, direct of indirect. Dat betekent invloed op de waterfauna (vissen, kikkers etc.) en de achteruitgang daarvan heeft weer invloed op dieren die daar weer van leven (vogels etc.). Om vbooral niet te vergeten: de directe invloed op nuttige insecten zoals roofvijanden en parasieten van plaaginsecten.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
ARTIKELEN
De puntjes op de i(rrigatie)
In het Engelse vakblad Greenkeeper International pleit Adrian Mortram voor wat extra zorg voor het irrigatiesysteem; dit verdient volgens hem net zo veel aandacht als andere onderdelen van het golfbaanonderhoud. Levert regelmatig nalopen van het irrigatiesysteem iets op? Of is afstellen in de aanloop naar het seizoen voldoende?
#duurzaamgolf: wat is de mening van de markt?
Het thema van deze jubileum uitgave van Greenkeepers s duurzaam golf. Wat de partners NGA, NGF en NVG in deze special nu feitelijk afvroegen is wat de mark nu werkelijk vindt van dit thema. Leeft het thema en wordt het als belangrijk gezien. Begin december werd daarom viia de website van Greenkeeper enkele keren een enquête meegestuurd, waarin lezers konden reageren op een aantal stellingen.
#duurzaamgolf: Visies van Voorzitters
Als voorzitter van de NGA spreek ik regelmatig met jonge greenkeepers die op een of andere manier tegen je opkijken. Ik ben echter net zo begonnen als zij. Niets van het vak afwetend, niet eens met de gedachte dat golf überhaupt een sport was en gras groen is. NGF NVG
#Duurzaamgolf: De Green wordt steeds groener
Golfbanen zijn waterverslindende, natuurbedreigende en ruimtevretende terreinen. Ja, zo werd er vroeger nogal eens over gedacht, maar dit is allang achterhaald. Sterker nog: bij golfbaanbeheer staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Menig natuurliefhebber en rustzoeker slaat graag een balletje in deze prachtige omgevingen met flora en fauna variërend van oude eiken, schapen en bijenhotels tot kerkuilen, reeën en vleermuiskasten.
#Duurzaamgolf: Waar moeten we dat zoeken?
Waar moeten we terecht voor voorbeelden van duurzaam golf? Misschien denkt u meteen aan het buitenland. In Engeland, Duitsland, Denemarken? Engeland heeft een echte golfcultuur, maar speelt duurzaam golf daarin een grote rol? In Denemarken zijn de pesticiden in de ban, dus ja milieuvriendelijk, maar niet erg spontaan.