Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Grasmeesters doet test met microklimaatsysteem bij FC Utrecht

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 8 januari 2018
105 sec


Grasmeesters is vorige week begonnen met de pilot van een microklimaatsysteem op het hoofdveld van FC Utrecht. Het betreft een Macleod-cover van Sports & Stadia.

Arno Harmsen van Grasmeesters en adviseur van FC Utrecht: 'De veldverwarmingssystemen zijn voor mij al enkele jaren een bron van ergernis. Ze beperken je in het onderhoud, kosten veel energie en nodeloos veel geld. Op zoek naar een alternatief is Grasmeesters via de groundsman van Toronto FC in contact gekomen met Sports & Stadia.'

Vijftien jaar oud
Sports & Stadia beschikt over het Macleod-coversysteem waarbij een veld binnen korte tijd kan worden afgedekt, verwarmd, maar ook weer kan worden opgeruimd. Het systeem is al vijftien jaar oud, maar nooit grootschalig opgepakt in de voetbalwereld. Grasmeesters is er nu dus een pilot mee begonnen. Het doel van deze test is om te kijken of het systeem het bestaande veldverwarmingssysteem kan vervangen, maar ook of er verbetering van grasontwikkeling kan worden bereikt en vermindering van schimmeldruk.

Duurzaam veldbeheer
De Nederlandse weersomstandigheden hebben een grote invloed op de dagelijkse planning voor de groundsman en de grasontwikkeling. Door het coversysteem als een microklimaatsysteem te gaan gebruiken, hoopt Grasmeesters dit in de toekomst beter beheersbaar te krijgen met daarbij vele voordelen voor duurzaam veldbeheer. Daarbij zijn de club FC Utrecht en groundsman Jan Gijzen gekozen om deze pilot samen met Sports & Stadia en Grasmeesters uit te voeren.



Lichtdoorlatend doek
Harmsen legt het systeem uit: 'Er wordt in het midden van het veld een ballon neergelegd met daaroverheen een speciaal lichtdoorlatend doek, dat het gehele veld bedekt en aan de zijkanten verankert. Vervolgens wordt de ballon opgeblazen. Deze krijgt zo zijn vaste vorm met een lengte van circa 90 meter, breedte van 5 meter en een hoogte van 5 meter. Hierdoor komt het lichtdoorlatend doek als een tent over het veld te liggen.' Het grote voordeel is dat er warme lucht onder het systeem kan worden geblazen, waardoor de grasgroei bevordert wordt en men niet meer afhankelijk is van een duur veldverwarmingssysteem. De warmte blijft beter behouden onder het doek en door de luchtcirculatie droogt het gras snel. Dat geeft weer minder kans op schimmels, wat de inzet van bestrijdingsmiddelen overbodig maakt.

Zonnepanelen
De warmte wordt opgewekt met een brander en elektrisch aangedreven motor, die zijn energie krijgt van de nieuwe zonnepanelen op het dak van het stadion. Ook regen en sneeuw hebben minder invloed. Doordat de gebruiker het systeem snel kan opbouwen en afbreken, kan er bekeken worden wanneer het veld wordt afgedekt tijdens natte perioden. Het groundsteam kan zo beter het werk blijven doen ondanks de regen. Bij sneeuw kan de tent plat gelegd worden, waardoor de sneeuw eenvoudig van het veld kan worden geschoven met de tractor zonder het gras te beschadigen.

Dataverzameling
Helaas kwam de sneeuwval tegen Feyenoord op 10 december te vroeg; het systeem was pas vanaf begin januari beschikbaar. Er wordt nu voor zes weken een proef gedaan waarbij Grasmeesters en het groundsteam zoveel mogelijk data verzamelen en proeven doen. Het doel is om in de toekomst uiteindelijk naar een betaalbaar systeem te gaan, waarbij onder ongunstige weersomstandigheden binnen de tent toch een ideale situatie voor mens en plant kan worden gecreëerd.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Martin Heemskerk, ASC Sports & Water
vrijdag 12 januari 2018
Hoezo pilot en innovatief? De Graafschap heeft dit systeem al meer dan 10 jaar geleden aangeschaft. (en is vervolgens overgestapt op een traditionele veldverwarming...)

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER