Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Merit Turf eindelijk toegelaten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 27 mei 2010
32 sec


Er was al jaren sprake van, maar nu is het er dan toch echt van gekomen. Het middel Merit Turf dat ingezet kan worden voor de bestrijding van engerlingen en emelten op grasvelden is toegelaten voor gebruik in openbaar groen. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft daartoe op 26 mei een besluit over genomen.
De werkzame stof van Merit Turf is imidacloprid. Het middel mag worden toegepast als insectenbestrijdingsmiddel in openbare grasvegetatie en graszodenteelt, ter bestrijding van engerlingen en emelten.
De larven van langpootmuggen, rozen-, juni- en mestkevers zijn een groot probleem op Nederlandse golfbanen en sportvelden. De vraat van deze emelten en engerlingen tast de vitaliteit van de grasmat aan. Bovendien beschouwen kraaien, wilde varkens en dassen deze larven als een lekkere snack, met het gevolg dat zij de mat lostrekken. In het recente verleden zijn alle legale middelen om engerlingen en emelten op een chemische manier te bestrijden geëindigd.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Henk Vlug
vrijdag 28 mei 2010
U kon een reactie van mij verwachten. Merit Turf is nu ook toegelaten voor sportvelden en golfterreinen. Over de werking ervan laat ik mij niet uit. De producent en zijn wederverkopers zijn er natuurlijk enthousiast over. De nevenwerking is echter dat het werkt tegen insectenlarven in de bodem zoals emelten en engerlingen. Engerlingen zijn keverlarven. Het middel werkt echter niet erg specifiek dus de nuttige kevers en hun larven zoals loopkevers en kortschildkevers zullen ook verdwijnen. Het middel wordt geacht gevaarlijk te zijn voor bijen en hommels. Deze horen tot de groep van de wespen (Hymenoptera). Het middel werkt niet specifiek tegen bijen en hommels maar ook tegen andere Hymenoptera zoals de parasiet van de engerlingen. Deze broodnodige hulpjes bij de natuurlijke regulering van de plagen zult u dus ook gaan missen. Het middel werkt tegen emelten. Die behoren tot de orde van de vliegen en muggen (Diptera). Hieronder bevinden zich roofvliegen die de kevers vangen, parasitaire vliegen die parasiteren op engerlingen en emelten. Ook die zullen het loodje leggen. Natuurlijke vijanden van bodemgebonden plagen woelen intensief door het bovenste deel van de bodem op zoek naar hun prooi. Zij komen als eerste en het meest intensief in contact met het middel. Het is daarom niet uitgesloten dat de natuurlijke vijanden verdwijnen en het plaagorganisme mogelijk niet effectief. Wees dus niet verbaasd als de plagen door het gebruik van het middel in de toekomst eerder zullen toenemen dan afnemen. Het is maar dat u het weet.
Imidacloprid staat onder ernstige verdenking van de betrokkenheid bij de massale bijensterfte. Niet alleen bijen maar ook wilde bijen en hommels zijn hiervan het slachtoffer.
Henk Vlug
Insect Consultancy
www.insectconsultancy.nl
Jurgen Ruyter
zondag 30 mei 2010
Zoals de reactie van de heer Vlug te verwachten was, zo is ook mijn reactie te verwachten.
Bij mij hangen de slingers buiten! Ik ben dolgelukkig met de toelating van Merit Turf. Dankzij de lobby van een aantal hoofd greenkeepers, waaronder Ruud Monen en Michel Wimmers van Bayer en commissie Den Engerlingh is het eindelijk toe gelaten.
Zoals iedereen heeft kunnen lezen in het december nummer van de Greenkeeper, heb ik afgelopen jaar een enorm probleem gehad met engerlingen. Ik heb de heer Vlug niet gezien toen wij wanhopig van de overlast waren.
De heer Vlug schrijft over andere kevertje en bijtjes. Meneer Vlug, wij zijn greenkeepers, wij leven van de golfen. Wat wij nodig hebben is een golfbaan waarop gespeeld kan worden. Wij willen een baan zonder engerlingen en daarom willen wij Merit Turf gebruiken. Merit Turf is door de overheid goedgekeurd en wij gaan er vanuit dat die kijken of een middel doet wat het moet doen en of dat het geen schade toe brengt aan andere zaken.
Henk Vlug
maandag 31 mei 2010
Het staat een ieder vrij om elk toegelaten middel te gebruiken. Ik geef in mijn reactie alleen maar aan dat de neveneffecten op de duur weleens kwalijker zouden kunnen zijn. Ik besef heel goed dat er gegolfd moet kunnen worden maar een duurzame oplossing in de vorm van een ecologisch evenwicht is nog altijd veel beter. Als er problemen zijn op een golfbaan, sportterrein of andere terreinen dan kan men mij bellen voor een afspraak. Het is voor mij echter onmogelijk om iedere niet persoonlijke melding ter plaatse te gaan bekijken. Als ik in de buurt van een baan ben en ik heb tijd en gelegenheid om eens de situatie te bekijken dan doe ik dat graag en geheel vrijblijvend. Velen zullen dat kunnen bevestigen. Meestal volgt er dan ook nog een gratis advies bij een kop koffie. Als ik op zakelijke wijze gevraagd wordt om een advies te komen geven dan wordt er een afspraak gemaakt en die zal ik zeker nakomen. Een ieder die mij goed kent weet dat ik geen geitenharenwollensokken figuur ben. Ik sta met beide benen op de grond en als er een nieuw middel is dat de moeilijke toepassing van aaltjes vervangen kan op een manier die geen schade toebrengt aan de natuurlijke vijanden ben ik de laatste die dit zal bestrijden.
Henk Vlug
Insect Consultancy
www.insectconsultancy.nl
tel. 06.53889071
Silvia Hellingman
maandag 31 mei 2010
Ik kreeg veel telefoontjes naar aanleiding van de toelating van Merit turf.
Als ik de reacties boven lees, kan ik beide reacties snappen. In mijn geval is het een kwestie van een filosofie die ik zelf hanteer: de natuur geeft een probleem, maar ook een oplossing. Zelf ben ik voorstander van het herstellen van het ecosysteem, waar plaag en natuurlijke vijanden in balans zijn. Merit turf wordt al jaren in andere landen toegepast. Het werkt goed, maar het lost het probleem ook niet op. Als pesticiden insecten problemen fundamenteel zouden oplossen, dan hadden wij geen plagen meer in de wereld. Insecten zijn meesters in het ontwikkelen van resistentie. Alleen tegen natuurlijke vijanden kunnen ze geen resistentie ontwikkelen omdat ze deel uitmaken van het ecosysteem.
Ik snap de greenkeeper wel, maar ook de mening van Henk Vlug. We hebben al zo weinig bijen in de wereld door allerlei oorzaken, onder andere door pesticiden. Als de bijen zouden verdwijnen dan hebben we echt een probleem. Kijk naar www.bijensterfte.nl
Inmidachloprid heeft wel iets positiefs. Als engerlingen niet dood gaan door inmidachloprid dan kunnen al altijd nog met nematoden worden behandeld mdat inmidachloprid niet dodelijk is voor nematoden.
Voor mij moet een ieder weten wat die doet. Het is een kwestie van de filosofie die men hanteert ten aanzien van behoud van milieu en herstel van het ecosysteem.
In die zin onderschrijf ik de mening van Henk Vlug wel.

Silvia Hellingman
www.biocontrole.nl


F.Bielders
vrijdag 4 juni 2010
Bij deze een reactie op het overmatige vertrouwen van de heer J. Ruyter in "DE OVERHEID".
Deze quote is zeker niet van mijzelf, maar ik moet u toch even op de hoogte brengen van de volgende "REALITY CHECK".

If you put the federal government in charge of the Sahara Desert, in 5 years there'd be a shortage of sand.

Bent u ook zo goedgelovig dat het allemaal wel goed komt, ga vooral door op uwe weg!
G R van Dongen
zaterdag 5 februari 2011
Ik zou het op prijs stellen dat het openbaar wordt welke golfbanen gebruikmaken van Merit Turf waarin Imidacloprid verwerkt wordt. Zelf golver wil niet op banen spelen voor mijn plezier en daarmee mee helpen de Bijen om zeep te helpen.

Groet Ruud

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER