Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Pas op voor tekorten aan calcium en zwavel op de greens

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 21 november 2018
185 sec


Over het nut van de twee elementen

Iedere twee jaar een bodemanalyse geeft inzicht in de voedingstoestand van de grasmat. Bij een tekort kan er dan aanvullend worden bemest. Zo voorkomt u dat er zich gebreksverschijnselen voordoen in de grasmat. Door regelmatig een bodemanalyse te laten maken, zou men verwachten dat de toplaag van de greens in de loop van de jaren een redelijk evenwichtige bezetting van de belangrijkste voedingselementen laat zien.


Het is dan ook opvallend dat de afgelopen jaren 45 procent van de bodemanalyses in de sport en golf consequent een tekort aan calcium laat zien. Als het gaat om zwavel komt dat tekort voor in maar liefst 85 procent van de analyses! Het is niet geheel duidelijk wat de oorzaak is van deze tekorten. Een mogelijke oorzaak is dat calcium en zwavel nog onvoldoende als belangrijke voedingselementen worden aangemerkt. Dus: waar zijn calcium en zwavel nu eigenlijk goed voor?

Wet van het minimum

Voordat we dieper ingaan op deze voor de grasplant belangrijke hoofdelementen, is het goed om te kijken naar de rol van bemesting in de voedingsbehoefte van planten. Essentieel is het inzicht dat een goede bemesting tekorten aan belangrijke voedingselementen in de bodem aanvult. De groei en weerbaarheid van grasplanten worden namelijk beperkt door het voedingselement dat het minst aanwezig is. Grasplanten hebben de hoofdelementen in grotere hoeveelheden (kg/ha) nodig: stikstof, kalium, fosfaat, magnesium, calcium en zwavel. Een tekort aan calcium en zwavel heeft dus een negatieve invloed op de groei en weerbaarheid van uw grasmat.


Calcium

Over de noodzaak van calcium voor de grasplant kunnen we kort zijn. Het is een onmisbaar voedingselement en zorgt onder meer voor een stevige celwand, waardoor ziektekiemen minder kans krijgen om de plant binnen te dringen. Calcium is daarmee van groot belang voor de plantweerbaarheid! Calcium wordt snel in de plantencel vastgelegd. Bij tekorten elders in de plant kan de grasplant dit vastgelegde calcium niet meer verder transporteren. Een tekort heeft daardoor vooral consequenties voor het jonge blad van de grasplant. Dit wordt vatbaar voor schimmels en ziektekiemen en de plantengroei stagneert.


Calcium is van groot belang voor de plantweerbaarheid

Een oorzaak voor het geconstateerde calciumtekort op sportvelden zou kunnen zijn dat greenkeepers Calcium (Ca2+) op één lijn stellen met het calciumcarbonaat (CaCO₃) van kalk. Bekalken wordt vaak gedaan om de zuurtegraad (pH) te verhogen. De gedachte is vaak dat er dan geen noodzaak is om met calcium te bemesten. Dit is een denkfout. Ook bij een goede pH van de green kan met een bodemanalyse een tekort aan calcium gemeten worden! Voor bemesting met calcium zijn er naast kalk dan ook alternatieve meststoffen beschikbaar. Deze stoffen verbeteren de calciumvoorraad in de bodem zonder de pH te beïnvloeden. Vraag uw bemestingsadviseur hiernaar.

Zwavel

Zwavel vormt een essentieel onderdeel voor de eiwitvorming in de plantencel en is daarmee belangrijk voor diverse processen die zich afspelen bij de fotosynthese en de groei van de plant. Ook zwavel is dus een onmisbaar voedingselement voor de grasplant. Het is een hoofdelement en daardoor in grotere hoeveelheden nodig. Een zwaveltekort zorgt voor een slechtere groei van de grasplant. Daarnaast leidt een zwaveltekort tot een verminderde aanmaak van bladgroenkorrels, met onder meer als resultaat het geler worden van de grasmat. Een zwaveltekort wordt dan ook vaak verward met een stikstoftekort! Een goede bodemanalyse houdt rekening met het zwavel-leverend vermogen van de golfbaan en leidt tot een advies over de hoeveelheid zwavel die met een eventuele bemesting dient te worden gecompenseerd.


Een belangrijke oorzaak voor het tekort aan zwavel in de bodem is dat de uitstoot van zwavel door de industrie de afgelopen decennia enorm is teruggelopen. Zwavel werd in de jaren tachtig in ruime mate via de lucht en vooral het regenwater aangeleverd. Door de schonere industrie is deze situatie de afgelopen decennia gewijzigd en is de dispositie van zwavel drastisch teruggelopen, zo ver zelfs dat dit zich inmiddels uit in de geconstateerde zwaveltekorten op de meeste greens. De meest voorkomende opneembare vorm van zwavel is sulfaat. Organische stof wordt gemineraliseerd in opneembaar sulfaat. Dit sulfaat lost goed op in water, maar spoelt daardoor ook snel uit. De omzetting van organische stof in zwavel op de greens is onvoldoende om de gemeten tekorten te compenseren. Bemesting met aanvullende zwavel is dus noodzakelijk. Hiervoor zijn verschillende (minerale) meststoffen beschikbaar. Ook hiervoor geldt dat uw bemestingsadviseur u kan adviseren.

Door de schonere industrie is de dispositie van zwavel drastisch teruggelopen

Bemesting

Een tekort aan voedingsstoffen is dus slecht voor de kwaliteit van uw golfbaan, maar een overschot hieraan is minstens zo schadelijk. Om een optimale kwaliteit van de grasmat te waarborgen, is het noodzakelijk de bemestingsgift in overeenstemming te brengen met de actuele nutriëntenbehoefte van de green. Alleen een goede bodemanalyse biedt inzicht in de jaarlijkse voedingsbehoefte van de golfbaan. Die wordt bepaald op basis van wat er op dat moment in de bodem voor de plant beschikbaar is en wat er aan voedingselementen is vastgelegd en gedurende het jaar weer kan vrijkomen. Door ten minste iedere twee jaar een bodemanalyse van de greens te laten maken, kan de greenkeeper de bemesting aanpassen aan de actuele stand van zaken in de bodem en zorg dragen voor een optimale bemestingsgift.


Over Eurofins

Eurofins is een toonaangevend laboratorium met bijna honderd jaar ervaring en heeft voor sportvelden veel te bieden. Onze producten en diensten zijn het resultaat van praktische kennis, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en gericht op een uitgekiende bemesting en weerbaar gras. Wij helpen u met de juiste gegevens en bieden inzicht voor een optimale bemesting en voor bodem- en plantgezondheid. Kortom: wij doen alles voor groeiend inzicht! Inzicht waar u de vruchten van plukt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER