Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Perfect maaibeeld door aantrekkelijke slijpbanken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sylvia de Witt, maandag 18 februari 2019
221 sec


Honderd procent correcte slijpkwaliteit, zoals de fabrikant het heeft bedoeld

Het slijpen van kooien is zeer specialistisch werk. Wat is het dan mooi als slijpbanken conform alle relevante specificaties van een kooimaaier slijpen. Dit is het geval bij de Amerikaanse Foley- en Neary-slijpbanken, waardoor de slijpkwaliteit perfect is. Milati Grass Machines is de importeur van deze slijpbanken.


Foley introduceerde in 2015 een serie slijpbanken, waarbij intensief werd samengewerkt met Toro, Jacobsen en John Deere. Alle relevante kooigegevens werden per merk in deze serie slijpbanken verwerkt. Hierdoor kunnen alle maai-units van Toro, Jacobsen en John Deere exact volgens de opgegeven fabrieksspecificaties rond en achter worden geslepen en is de slijpkwaliteit honderd procent correct volgens de betreffende fabrikantgegevens. De maaikwaliteit en aftercut appearance kunnen behouden blijven.

Aparte slijpbanken
Alle kooimaaierfabrikanten, zoals Toro, Jacobsen en John Deere, hanteren dezelfde opbouw voor hun maaiunits. Bij elk merk worden de hoeken aangepast, om zo goed mogelijk met de maaiunit te kunnen werken.
Bij het scherp houden van kooimessen gaat het om rondslijpen, achterslijpen en het ondermes slijpen. Meestal zijn hier twee aparte slijpbanken voor nodig: een voor de ondermessen en een die kan rond- en achterslijpen. Met Neary-slijpbanken kun je kooien rond- en achterslijpen. Zowel met de Foley- als de Neary-slijpbank kun je bepalen welke hoeken van de kooi je wilt slijpen en kan de maaiunit weer geheel worden teruggebracht naar de fabrieksspecificaties. Zo bracht Toro recentelijk de Edgemax-maaiunits op de markt en er is een Jacobsen-maaier met een achterslijphoek van 45 graden. Dit alles dient voor het verkrijgen van een perfecte maaikwaliteit en aftercut appereance.


Eric van Velzen van De Enk
Snijcilinder blijft scherp
Met de Foley- en de Neary-slijpbank kan de achterslijphoek op de snijcilinder volautomatisch worden geslepen. Dit geeft veel voordelen tijdens het maaiseizoen. Allereerst ontstaat er een beter maaibeeld. Daarbij is er minder vermogen nodig, eenvoudigweg omdat de snijcilinder minder vermogen nodig heeft om te kunnen maaien. Zeker voor elektrische kooimaaiers is het van belang dat de snijcilinder scherp blijft en makkelijk blijft draaien en maaien. Ook zijn er minder kosten om de maaiunit af te stellen, omdat een achtergeslepen snijcilinder langer scherp blijft en het daardoor minder vaak nodig is om het ondermes en de snijcilinder op elkaar af te stellen.
Allemaal pluspunten dus, maar zijn ze ook gemakkelijk in het gebruik? Waarschijnlijk wel, want deze slijpbanken hebben een trainermodus, waarbij de bedieningsman stap voor stap door het slijpproces wordt begeleid. Door simpelweg aan te geven om welk merk en welk type kooi het gaat en hoeveel messen er geslepen moeten worden, herkent de slijpbank de maaiunits exact en gaat hij slijpen volgens de fabrikantspecificaties. Met het Accu-Touch-regelsysteem van Foley kunnen gebruikers vooraf gedefinieerde hulpprogramma's instellen en een animatie leidt hen stap voor stap door de set-up.


‘We moesten de slijpbank even leren kennen, maar zodra je hem kent, is hij heel gebruiksvriendelijk’

Een mooie snee
De gezondheid van het gras staat voor De Enk Groen en Golf voorop. Hierdoor blijft het gras minder gevoelig voor ziektes. Het allerbelangrijkste is dus een mooie snee, meent Van Velzen. 'Dat is beter voor het gras. Het herstelt dan ook sneller, waardoor het minder gevoelig is voor schimmels.'
Ten opzichte van de vorige slijpers is de kwaliteit beduidend beter en het wordt de gebruiker ook steeds gemakkelijker gemaakt. Van Velzen: 'Kijk naar de auto. Twintig jaar geleden vonden wij een navigatiesysteem, stoelverwarming of airco pure luxe; tegenwoordig is het standaard. Dat is ook het geval bij een slijpbank; wat vroeger een optie was, is nu standaard en er komen weer andere opties bij. De kwaliteit blijft stijgen.'
Naast de werking en de kwaliteit van deze slijpmachines is de exploitatiebeheerder ook zeer te spreken over de service van de makers. 'Dit zijn drie pluspunten. Ik kan wel zeggen dat we een paar jaar geleden een goede keuze hebben gemaakt.'


‘Wat vroeger een optie was, is nu standaard en er komen weer andere opties bij. De kwaliteit blijft stijgen’

500 kilo zwaarder
H. Koop BV had als één van de eersten in Nederland een Foley Accu-Pro 633 om kooien te slijpen. Deze slijpbank is vooral aangeschaft omdat er veel vraag was naar het achterslijpen van messen. Daarnaast kocht Koop een Foley Accu-Pro 672 voor het slijpen van ondermessen. Inmiddels gaan beide slijpbanken hun derde seizoen in. Willie Koop slijpt gemiddeld zo’n 250 kooien per jaar; in deze periode komen de kooien weer achter elkaar binnen. Hij vindt de Foley Accu-Pro 672 een handige machine waarop je bijna alle messen kunt slijpen, behalve de ouderwetse gietijzeren ondermessen; die kunnen niet op de magneten geklemd worden. Ook met de Foley Accu-Pro 633 loopt hij naar eigen zeggen wel tegen dingen aan die je niet kunt slijpen. ‘Bij oudere kooimaaiers, bijvoorbeeld, is het spannen van het geheel lastig. Dat geldt eveneens voor de oudere modellen van John Deere, Jacobsen en Toro. Dan moet je heel wat aanpassingen doen en hulpstukken maken om de messen geslepen te krijgen. Ook het slijpen van kooimaaiers van particulieren is vaak een probleem. De twee slijpmachines voldoen echter uitstekend op de nieuwere modellen van John Deere, Jacobsen en Toro.’ Ze zouden wel wat zwaarder gebouwd mogen worden wat betreft het materiaal en de plaat, vindt Koop. ‘Als zo’n machine bijvoorbeeld 500 kilo zwaarder zou zijn, zou hij beter tot zijn recht komen. Dan staat hij steviger. Vooral de 672 geeft nu wat schokkende bewegingen.’
Koop zou het fijn vinden als er een automatische voeding op zat, zodat je kunt instellen hoeveel je eraf wilt slijpen. ‘Nu moet ik er steeds naartoe lopen om te kijken of de kooi scherp is en daarna moet ik hem eventueel weer handmatig bijstellen.’ Verder is hij heel tevreden over de slijpbanken. Wat betreft de automatische voeding: dat was altijd al een optie, maar H. Koop BV heeft daar destijds niet voor gekozen.


Foley slijpbank
‘Alleen het ondermes moet eraf; dan kan de complete kooi in de slijpmachine’

Een heel seizoen vlijmscherpe kooien
Bij Golfclub Cromstrijen wordt sinds drie jaar de Neary 181 gebruikt, een laagbudget-kooislijpbank waarmee kooien perfect volgens de specificaties van Toro, Jacobsen of John Deere geslepen kunnen worden, en daarnaast een Foley Accu-Pro 672-ondermessenslijpbank.
Hoofdgreenkeeper Theo Bestebroer vindt de slijpmachine erg gemakkelijk voor kooien. 'Je hoeft de kooien niet compleet te demonteren om ze te kunnen slijpen. Alleen het ondermes moet eraf en dan kan de complete kooi in de slijpmachine. In korte tijd zijn de kooien weer scherp. Het slijpen is goed in te plannen; dat kan als het iets minder weer is. Het grote voordeel is dat je een heel seizoen lang vlijmscherpe kooien hebt. Voordat we deze machine hadden, brachten we de kooien één keer per jaar voor de winterbeurt naar de dealer en dan werden ze geslepen. Nu staan de kooien zo'n twee, drie keer per jaar in de slijpmachine en blijven ze goed scherp.'


Theo Bestebroer
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER