Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gaan we allemaal aan de fairwayroller?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 1 april 2019
143 sec


Smithco komt als eerste met een roller voor fairways

Ik kan me de eerste keer nog herinneren dat in dit vakblad een greenroller aan bod kwam. Dat moet ongeveer tien jaar geleden zijn geweest. Ik kan me ook de wat meewarige reactie herinneren: 'Leuk voor Amerika, maar niet voor dit nuchtere kikkerlandje.' Inmiddels heeft bijna iedere baan een roller in de schuur staan - al dan niet in een vergeten hoekje - en komen importeur Pols en fabrikant Smithco zelfs al met een heuse fairwayroller.

Willem Slats junior demonstreert de fairwayroller op Groendael.
Willem Slats junior demonstreert de fairwayroller op Groendael.

'Ik ben fan', verklaart hoofdgreenkeeper Marco Wouters van de Wassenaarse golfclub Groendael. 'Ik zou zeker zo'n machine willen kopen, maar heb jammer genoeg net geïnvesteerd in een compleet nieuwe vloot machines. Volgens mij kan zo'n roller echt bijdragen aan de kwaliteit van een golfbaan, eigenlijk op dezelfde manier als bij een green. Je kunt zo'n roller inzetten om minder te maaien en toch een hoge stimp te halen of je kunt hem als extra bewerking inzetten.' Hoe dan ook, een roller zorgt voor een betere puttingsurface.


Master of Greenspeed

In een bekend onderzoek dat rollen in verband bracht met de maaihoogte (google Master of Greenspeed Thomas Nicolai) werd één deel van de green gemaaid op 0,5 cm en drie keer per week gerold. Het andere deel werd gemaaid op 0,4 cm en niet gerold. Aanvankelijk was de snelheid op het gedeelte met een grotere maaihoogte lager, maar na anderhalve week rollen veranderde dat en was de snelheid van de twee plots gelijk of was het hoger gemaaide deel zelfs sneller. Sindsdien zijn er verschillende studies uitgevoerd die deze resultaten bevestigen. Rutgers University heeft vastgesteld dat rollen en het verkleinen van de maaihoogte zorgen voor minder Anthracnose en de Michigan State University stelde vast dat de ziekte Rhizoctonia hierbij minder voorkwam. Dat is ook volstrekt logisch. Een hoge gemaaide grasplant is vitaler en zal minder snel ziek worden. Marco Wouters is het hier allemaal mee eens, maar vindt het wel belangrijk om te benadrukken dat er voordelen zitten aan kort maaien. Het gras kan dan beter opdrogen en schimmels zouden daardoor minder kans hebben.
Als je de onderzoeken van de Master of Greenspeed Thomas Nicolai doorleest, zie je dat er een heel scala aan voordelen verbonden is aan frequent rollen. De baan is vlakker doordat kleine micro-ongelijkheden worden vlak gehaald; de vochtconditie van de green zou verbeteren en het aantal dry spots afnemen. Nicolai durft zelfs de stelling aan dat er minder plaagdieren als wormen, engerlingen en emelten voorkomen. En dat zonder enige inzet van chemische middelen.
Al met al lijkt een roller wel wat op het ei van Columbus. Afhankelijk van de intensiteit van de inzet zou een roller zelfs financiële voordelen hebben. Dat heeft er alles mee te maken dat rollen veel sneller gaat dan maaien, minder brandstof kost en ook veel minder slijtage veroorzaakt aan de gebruikte machines. Daarnaast hoef je een roller veel minder intensief te onderhouden dan een maaier.


Marco Wouters

Fairwayroller

Terug naar de fairwayroller van Smithco. Er is voor zover bekend geen onderzoek naar gedaan, maar de voordelen die gelden voor een greensroller gelden waarschijnlijk ook voor een fairwayroller. Wat betreft het gebruik en de opbouw heeft uw auteur dat met eigen ogen mogen aanschouwen. De Smithco is verbluffend eenvoudig in opbouw. Afhankelijk van de gekozen werkbreedte van 10 of 15 voet, bestaat de machine uit drie of vijf metalen rollen in een frame dat achter een utility truck of tractor gehangen kan worden. De roller is voorzien van zijn eigen hydrauliek, die zorgt dat de machine zich opdrukt op de rollen of rust op de wielen. Als Willem Slats junior een demonstatie geeft, is meteen duidelijk dat dit veel sneller gaat dan het maaien van een fairway. Je kunt probleemloos met 10 tot 15 km/uur over de baan rijden.


Moore Turfcare

Aanwezig bij de demonstratie is John Moore. Moore is directeur en eigenaar van Moore Turfcare. Zijn bedrijf verzorgt de distributie van Smithco en Cushman in Europa en is in die zin de verbindende factor tussen de Nederlandse importeur Pols en de fabriek van Smithco en Cushman in Amerika. Moore over de Smithco: 'Dit is allemaal nog heel nieuw, zeker in Europa. Wij hebben in Europa inmiddels tien machines met een werkbreedte van 3 m verkocht. De grote machine die we hier demonsteren, is in Europa nog niet verkocht.'


James Moore Moore Turfcare
James Moore Moore Turfcare
De Smithco-fairwayroller is voorzien van een tank, die gevuld kan worden met water voor extra gewicht. James Moore adviseert om hier, na het bepalen van het juiste gewicht, zand voor te gebruiken, omdat je dan geen last hebt van het klotsende water.
De Smithco-fairwayroller is voorzien van een tank, die gevuld kan worden met water voor extra gewicht. James Moore adviseert om hier, na het bepalen van het juiste gewicht, zand voor te gebruiken, omdat je dan geen last hebt van het klotsende water.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER