Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Black is beautiful - gewoon, omdat het kan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 26 april 2019
104 sec


Golfclub Groendael investeert in indrukwekkende zwarte line-up Jacobsen-machines

Mijn oude buurman zou zeggen: 'Niks is meer heilig tegenwoordig.' Vroeger kon je aan de kleur van machines het merk aflezen: Jacobsen oranje, Toro rood en John Deere groen en geel. Als ik op een zonnige maartse dag bij Groendael de poort door rij, is daar niets van te zien. Er staat een glimmend pakket nieuwe golfbaanmachines, helemaal in het zwart. Kijk je wat beter, dan zie je nog net de groene Jacobsen Swoosh en de bekende oranje kooien van Jacobsen. De eerste vraag aan hoofdgreenkeeper Marco Wouters is dan ook: 'Waarom?' Het antwoord van Wouters, droogkomisch: 'Nou gewoon, omdat het kan!'


Groendael is 'slechts' een negenholesbaantje, maar de toch niet kleine machineloods herbergt een indrukwekkend groot aantal machines, op een na allemaal nieuw en allemaal glimmend zwart. Het is een pakket machines dat op de meest 18-holesbanen helemaal niet zou misstaan. Nu is Marco Wouters allesbehalve een machineverzamelaar. Sterker nog, Wouters is de enige GSCAA- gecertificeerde golfcourse-superintendent van Nederland. De GSCAA is een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse NGA, maar dan wel in Amerikaanse proporties. De GSCAA (Golf Course Superintendents Association of America) organiseert jaarlijks The Golf Show en heeft zelf een kleine honderd mensen op de payroll staan. Het grootste verschil met de Nederlandse NGA is dat je als GSCAA-gecertificeerde greenkeeper jaarlijks een bepaald aantal punten moet halen om je kennis op niveau te houden. Marco Wouters: 'In Amerika heeft dat echt waarde. Als een baan een nieuwe superintendent nodig heeft, nodigen ze eerst gecertificeerde greenkeepers uit en pas daarna de rest.' Wouters wil de Nederlandse NGA niets nadragen, maar om dit soort redenen is hij sinds enige jaren geen lid meer van de greenkeepersvereniging. Volgens hem zou de Nederlandse associatie veel meer moeten koersen op kennis delen.

Marc Reuter junior van Pols Zuidland feliciteert de twee greenkeepers van Groendael met het nieuwe pakket.

Klein, maar fijn

De ambities die Wouters heeft voor zijn carrière en opleiding gelden ook voor de baan. Groendael werd in 2002 en 2003 gebouwd door Aha de Man en golfarchitect Bruno Steensels. Het is in alles een bijzondere baan. Op een bosrijk terreintje van ongeveer twintig hectare werden in die periode negen holes gebouwd. Vanwege vergunningsperikelen werd na de oplevering de eerste twee jaar niet gespeeld en kon alle aandacht naar een goede grow-in-periode gaan. Qua grasbezetting is Groendael on-Nederlands: witstruis op de greens en roodzwenk op de fairway. Die hoge kwaliteitsambitie vraagt om een hoogwaardig machinepakket. Voor Marco Wouters is dat bijna per definitie een Jacobsen-line-up. Dit vakblad schreef in 2011 een artikeltje over het pakket machines dat bij die gelegenheid werd aangeschaft. Met dat pakket heeft Wouters ruim zeven jaar zijn baan onderhouden. Vorig jaar begon de levering van nieuwe machines; dit jaar is het pakket compleet uitgeleverd.


- 2 x Jacobsen Eclipse 2 122F lithium-handmaaier
- Jacobsen Eclipse 322 lithium-greenmaaier
- Jacobsen Eclipse 322 hybride greenmaaier
- Jacobsen SLF-530 4WD fairwaymaaier
- 2 x Cushman Hauler pro 72V
- Cushman Hauler pro 72V met ballenraapcabine
- Kioti CK4010H met voorlader
- Smithco Sand Star IV benzine
- Smithco Tournament XL 7000 Ultra greenroller
- Smithco Spray Star 1000C benzine met sonic booms en covers
- Turfco Torrent 2 turbine blazer
- Turfco CR-7
- 2 x Flymo XL500
- 2 x Stihl bosmaaier FS490
- Stihl bladblazer BR600
- Stihl stokheggenschaar HL91

Marco Wouters op zijn nieuwe Jacobsen SLF 530 lichtgewicht vijfdelige fairwaymaaier.
Het clubhuis van Groendael
Het clubhuis van Groendael
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER