Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Green Deal-deksel op de neus

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 11 juni 2019
97 sec


Besluitvorming rondom Green Deal laat vooral zien hoe klein en onbetekenend sport- en golfsector zijn

De deksel op de neus - dat gebeurde afgelopen vrijdag, toen de staatssecretaris naar buiten kwam met de resultaten van de Green Deal Sport.


De Golfalliantie heeft klaarblijkelijk vreselijk voor haar beurt gesproken toen ze zei dat er nog ruimte zou zijn voor een overgangsperiode van vijf jaar. Die periode is teruggebracht naar twee jaar, en dit onder strengere voorwaarden. Wat is er gebeurd? Een paar weken geleden kwam de Golfalliantie (formeel NGF, NGA en NVG, maar de toon wordt vooral bepaald door de NGF) naar buiten met de uitkomsten van het Green Deal-overleg. Bewezen zou zijn dat de sector nog steeds afhankelijk is van chemie; zonder zou onmogelijk zijn. Daarom zou er op 1 januari 2020 een nieuwe overgangsperiode van vijf jaar ingaan, waarin de teugels steeds strakker zouden worden aangetrokken. Het overleg in de Tweede Kamer moest weliswaar nog plaatsvinden, maar dat was een formaliteit. De werkelijkheid bleek anders: vijf jaar overgang werd twee jaar.

Ik ben geen politicoloog en weet niet hoe de Haagse hazen lopen, maar de Golfalliantie heeft de situatie duidelijk totaal fout ingeschat

Wat is hier nu gebeurd? Ik ben geen politicoloog en weet dus niet hoe de Haagse hazen lopen, maar het is wel duidelijk dat ook de Golfalliantie die kennis niet heeft en de situatie totaal fout heeft ingeschat. Dat is bitter en oneerlijk, want het lijkt erop dat de staatssecretaris wel geloof hecht aan de 'tegenstanders', die via organisaties als VHG, Cumela en BSNC vooral in het kamp van de aannemers zijn te vinden. Deze partijen, die nu allemaal roepen dat beheer zonder chemie geen probleem is, heb ik de afgelopen jaren amper gehoord. Dit in tegenstelling tot de NGF en de Golfalliantie, die de Green Deal en chemievrij beheer zo'n beetje tot centraal beleid hebben gemaakt. Dat goede gedrag is niet beloond. Helaas, als het aan mij ligt. De manier waarop sport met chemie omgaat, is volgens mij zo slecht nog niet. En ik denk dat chemievrij beheer hoe dan ook zal leiden tot hogere kosten. De staatssecretaris roept dat ze zich wel kan voorstellen dat de Ajax Arena vol met weegbree niet acceptabel is. Het punt is echter dat dit soort onkruid daar niet te vinden is, maar juist een probleem is op normale sportvelden en fairways, zowel qua beheer als qua beheerskosten. Het is dus terecht dat iemand van de VSG roept dat er meer geld moet komen voor beheer.

De staatssecretaris roept dat ze zich wel kan voorstellen dat de Ajax Arena vol met weegbree niet acceptabel is

Ik weet niet of u de moeite heeft genomen om naar de video van de Kamercommissie te kijken waarin dit nieuws naar buiten kwam. Waarschijnlijk niet, want het is zware en vooral saaie kost, waaruit vooral blijkt dat golf en sport niets voorstellen en dat de aandacht als het om gewasbescherming gaat voor 99,9 procent naar de landbouw gaat.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER