Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een kijkje in de keuken bij Barenbrug

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 20 juni 2019
205 sec


Geslaagde nieuwe opzet jaarlijkse golfdag

Het is al jaren een begrip in de golfwereld: de Barenbrug Golfdag. De 31ste editie van dit jaarlijkse evenement vond maandag 17 juni plaats. Deze editie van de golfdag was in een nieuw jasje gestoken, met een andere opzet én een nieuwe locatie. 's Ochtends gaf Barenbrug een rondleiding over de eigen researchlocatie, 's middags werd er gegolfd op golfclub Heelsum.

Olaf Bos (Barenbrug) geeft toelichting over droogte.
Olaf Bos (Barenbrug) geeft toelichting over droogte.

Barenbrug-gras gaat de hele wereld over, maar de oorsprong is te herleiden tot één locatie: het Barenbrug Research & Development-center in Wolfheze. Op deze plaats begon dit jaar ook de golfdag. Een goede keuze, zo bleek al snel, want van de ruim honderd aanwezige greenkeepers, adviseurs, aannemers, architecten en leveranciers - allemaal gebruikers van Barenbrug-gras - waren er veel nog nooit op dit onderzoekscentrum geweest.

De rondleiding langs zes onderdelen van de Barenbrug-locatie werd door de gasten dan ook met veel interesse gevolgd. Wat bij veel greenkeepers zal blijven hangen, is hoeveel tijd en onderzoek er nodig is om nieuwe producten te ontwikkelen. Tim van der Weijde, manager van het onderzoekscentrum van Barenbrug, vertelt voorafgaand aan de rondleiding dat het wel twintig jaar kan duren om een nieuw topras te ontwikkelen: dertien jaar om nieuw gras te veredelen, gevolgd door jaren van proeven op het gebied van bijvoorbeeld droogte en betreding na uitgebreide selecties.

Proefvelden van Barenbrug Research.
Proefvelden van Barenbrug Research.

Continu proces van onderzoek

Tijdens de rondleiding gaf Barenbrug op diverse fronten toelichting bij deze onderzoeken. Zo sprak Van der Weijde zelf in de kassen over proeven die Barenbrug doet op het gebied van ziekteresistentie. Het verschil tussen de grasplanten is daarbij duidelijk zichtbaar: de ene plant verweert zich aanzienlijk beter dan de andere, waardoor uiteindelijk de beste rassen overblijven. Van der Weijde benadrukte daarbij dat deze proeven een continu proces zijn. 'Want de ziekteverwekker past zich na verloop van tijd aan.' Hij liet tevens een proef zien op het gebied van stikstofreductie, waarbij planten zo min mogelijk stikstof krijgen en gekeken wordt welke plant het groenst blijft. Dat roept wel de vraag op hoe je de kleur groen kunt meten. Barenbrug heeft hier een compacte 'fotostudio' voor, waar onder controlecondities foto's gemaakt worden. Zo kunnen grasplanten onderling op kleur vergeleken worden.


Een proef met stikstofreductie.
Een proef met stikstofreductie.

DNA-onderzoek heeft de toekomst

Drie onderzoekers uit het lab van Barenbrug gaven een toelichting over endofyten. Zij toonden daarbij diverse schimmels in een potje: sneeuwschimmel, dollarspot. De aanwezige greenkeepers herkenden deze boosdoeners natuurlijk als geen ander. De onderzoekers gaven tevens een inkijkje in een aantal testen met DNA. Barenbrug is al zover dat de moeder van een grasplant teruggevonden kan worden door overeenkomsten in het DNA. Een van de aanwezige adviseurs vroeg daarop of het ook mogelijk is om te selecteren op kenmerken, zoals resistentie en tolerantie. Dat kan nu nog niet, maar zal in de toekomst ongetwijfeld mogelijk worden.


Verder vertelde Olaf Bos (internationaal productmanager turf) over de testen die Barenbrug doet op het gebied van droogtetolerantie. Het bedrijf heeft twee jaar geleden zogenoemde rainout-shelters aangeschaft: overkappingen op rails die over gras heen worden geplaatst. Zo'n overkapping kan tot tweehonderd meter verplaatst worden. Op het gras onder de overkapping komt geen regen; zo kan precies onderzocht worden hoe goed verschillende soorten tegen droogte kunnen. Bos vertelde ook over enkele ervaringen na het droge jaar 2018; elders in dit vakblad bespreekt hij deze resultaten in een apart artikel. Verder demonstreerde Bos nog de effecten van Yellow Jacket, een product om de waterbeschikbaarheid voor grasplanten te optimaliseren en daarmee de kans op succesvolle kieming te vergroten.

De kriebeleg van Redexim.
De kriebeleg van Redexim.

Samenwerking

Barenbrug is natuurlijk naamdrager van de golfdag, maar het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met partners Redexim, Melspring, ICL Specialty Fertilizers en Aquaco. Redexim demonstreerde meerdere machines op deze dag, waaronder de kriebeleg uit het eigen assortiment. Deze machine met gebogen pennen kan vóór het maaien ingezet worden in de toplaag. Met een draaiende beweging maakt de machine bijvoorbeeld weegbree los, waar je vervolgens met de maaier overheen gaat. 'Het zit hem in de eenvoud', aldus Remi Nouwens van Redexim. Hij liet verder de Blec Blecavator 145 zien, een overtopfrees die tot 15 centimeter diep omploegt en zo een goed zaaibed creëert. Nog eens vier machines werden tentoongesteld door Gebr. Bonenkamp: drie doorzaaimachines en een zaaimachine, namelijk de Blec Multiseeder, de Redexim Speedseed, de Redexim Overseeder 1430 en de Turfmaker 210. Het praktische aspect van het vak kwam daarmee ook uitgebreid aan bod.


Belangstelling voor de machines.
Belangstelling voor de machines.
Barenbrug gaf bovendien een kijkje in het eigen machinepark. De vele proefvelden moeten immers ook gemaaid en gemonitord worden. Barenbrug gebruikt onder meer een robotcirkelmaaier van Jacobsen voor het maaiwerk en een Wintersteiger voor het schoonmaakwerk. Ook de drone speelt een belangrijke rol; die wordt ingezet om groene pixels te tellen en droogtestress te meten.

Thijs van Barenbrug vertelt over het gebruik van drones.
Thijs van Barenbrug vertelt over het gebruik van drones.

Geslaagde middag

Aan het eind van de ochtend, en daarmee het plenaire programma, verkasten de gasten naar Golfclub Heelsum. Dit was een verandering ten opzichte van voorgaande jaren, toen er op de Barenbrug Golfdag afwisselend gespeeld werd op Het Rijk van Nijmegen en Het Rijk van Nunspeet. In het openingswoord legde Christiaan Arends uit dat deze keuze gemaakt was op basis van een enquête tijdens de golfdag van vorig jaar. 'Deze werd massaal ingevuld; de gasten gaven daarbij aan weleens op een andere baan te willen spelen.' De keuze viel op Golfclub Heelsum, een andere locatie die in de buurt ligt. Het bezoek aan deze golfbaan viel bovendien mooi te combineren met het eerdere bezoek aan Barenbrug Research in Wolfheze.


's Middags werd er op Golfclub Heelsum dan ook fanatiek gespeeld om de Barenbrug Trophy (voor spelers met handicap 0 tot 19) en de Redexim Trophy (voor spelers met handicap vanaf 19). Na een ronde over de baan werden de prijzen uitgereikt. Wat het weer betreft - een stralende zon en een temperatuur boven de 20 graden - had de golfdag niet op een beter moment kunnen plaatsvinden. Ook de nieuwe opzet werd door de gasten positief ontvangen: na afloop waren er louter blije gezichten te zien. Wat ons betreft dan ook tot volgend jaar!


Uitslag golfwedstrijd

Barenbrug Trophy 1. Ferdie Ottens
2. Andre van Lijssel
3. Danny de Busser
Neary Barenbrug Trophy Martin van de Schans
Longest Heren Danny de Busser
Redexim Cup 1. Peter Bobeldijk
2. Lars Koene
3. Jamie Bijl
Neary Redexim Cup Marc Wilberts
Longest Heren Martin Brummel
Longest Dames Jamie Bijl
Cees de Bree Prijs Dirk van der Weert

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER