Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zo onderhoud je halfverharding op de golfbaan

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 16 september 2019
195 sec


Onderhoud van paden: dit zijn de mogelijkheden

Halfverharding kom je op golfbanen in het hele land tegen op wandelpaden en bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Het onderhoud van halfverharding is een taak die greenkeepers er vaak tegen wil en dank bij krijgen. Met kilometers aan paden mag het onderhoud echter geen ondergeschoven kindje zijn. Hoe zorg je ervoor dat paden onkruidvrij en egaal blijven? In dit artikel nemen we drie machines voor het onderhoud van halfverharding onder de loep.


Onkruid bestrijden met Avril

Van der Haeghe uit Geldermalsen is importeur van Avril. Deze Franse machine, verkrijgbaar in twee modellen met elk drie werkbreedtes, is geschikt voor onkruidbestrijding op halfverharding. Aard Pennings, rayonmanager voor Zuid-Nederland bij Van der Haeghe, vertelt: 'De Avril is een schoffelmachine die onkruid mechanisch bestrijdt. Aan de onderkant van de machine zit een aantal gehard stalen, bolvormige schijven. Deze schijven zijn stilstaand; hierdoor heeft de machine geen draaiende delen. Een ruime overlap van de schijven zorgt ervoor dat ieder onkruidplantje wordt geraakt. De ideale werkdiepte ligt op ongeveer 0,5 tot 1 centimeter diep in de grond: daarmee haal je het onkruidplantje in zijn geheel naar boven en wordt de halfverharding niet teveel geroerd. Ook is het kiembed voor nieuwe onkruiden dan minimaal. Met het huidige droge weer is het onkruid binnen een paar uur dood en hoef je het vervolgens alleen nog maar af te rapen. De kunst is om bij een minimale diepte een maximaal resultaat te bereiken.' Van der Haeghe levert de Avril in twee verschillende uitvoeringen. De eerste uitvoering is voor een werktuigdrager in de werkbreedtes 55, 70 en 90 centimeter. De tweede is de gedragen versie voor een driepuntsheffing, verkrijgbaar in de werkbreedtes 90, 120 en 160 centimeter. Volgens Pennings kan de machine op nagenoeg elke halfverharding uit de voeten. 'Van gravel tot dolomiet en van gebroken puin tot schelpen. Maar op grindpaden komt de Avril het best tot zijn recht.' Een bijkomend voordeel is dat de Avril ook strak langs randen kan werken. Bij halfverharding is de onkruiddruk aan de zijkant van het pad vaak het hoogst. De Avril hoeft geen marge aan te houden, waardoor handwerk achteraf niet nodig is.


Specificaties

- Toepassing: onkruidbestrijding
- Werkbreedtes: 55 / 70 / 90 (2x) / 120 / 160 centimeter
- Werksnelheid: 8-10 kilometer per uur
- Meer informatie: info@vanderhaeghe.nl

HEN WPF op GTH

Green Technology Janssen uit Roermond werkt met de WPF-modellen van het Duitse HEN Technologie. GTJ levert sinds 2016 de HEN WPF 200, een machine om halfverharding in één werkgang weer egaal te maken. Het doel van deze machine is om beschadigde toplagen van halfverharding weer te herstellen. Bij schade valt te denken aan uithollingen, sporen en gaten in de paden. In de praktijk wordt er bij die problemen vaak voor gekozen om simpelweg nieuw materiaal aan te brengen, maar Janssen beklemtoont dat dit niet de juiste oplossing is. 'Bij die werkmethode ontstaat namelijk nauwelijks of geen binding tussen de originele toplaag en het nieuw opgebrachte materiaal', aldus Peter Janssen van GTJ. 'Die goede hechting komt er pas nadat de toplaag is losgemaakt en gemengd. De HEN WPF 200 realiseert dit in één werkgang. Een traploze frees draait tegen de rijrichting in om het materiaal op te nemen, tot 12 centimeter diepte. Het materiaal wordt vermengd en afgelegd, waarbij grof materiaal beneden afgedekt wordt met een toplaag van fijner materiaal. Een ingebouwd schuifbord vlakt de oppervlakte uit en dicht de gaten.' De ingebouwde trilplaat verdicht de bovenlaag in dezelfde werkgang, waardoor het perceel direct weer begaanbaar is voor voetgangers en voertuigen. Het resultaat van die bewerking: een pad dat weer als nieuw is. Door de intensiteit ligt de werksnelheid op circa twee kilometer per uur. Deze machine heeft een werkbreedte van twee meter, maar sinds vorig jaar is er ook een broertje: de WPF 100 met een werkbreedte van 1 meter. GTJ toont beide modellen op GroenTechniek Holland in Biddinghuizen.


Specificaties

- Toepassing: onderhoud en renovatie
- Werkbreedtes: 100 en 200 centimeter
- Werksnelheid: 2 kilometer per uur
- Meer informatie: info@gtjtrading.nl

De Duitse HK Golfhobel

Wie op zoek is naar een machine voor aanleg, onderhoud en renovatie van halfverharding kan terecht bij Han Groothuizen van Care4Green. Groothuizen (oud-greenkeeper) brengt sinds oktober 2018 de HK Golfhobel op de markt, ook wel bekend als de HK Planierhobel. De introductie van deze machine kun je gerust succesvol noemen, want inmiddels hebben Vos Ruinerwold, De Enk Groen & Golf en Golfclub de Scherpenbergh er al een aangeschaft. De kenmerkend groene Golfhobel is geschikt voor onkruidbestrijding, padenonderhoud en infrawerk op wegen en paden. De schraap is er in meerdere werkbreedtes, waarvan de versies van 130 en 150 centimeter voor golfbanen bestemd zijn. De Golfhobel, die gemonteerd wordt op een driepuntsheffing achter de trekker, kan meerdere bewerkingen uitvoeren. Han Groothuizen licht toe: 'Het frame van de Golfhobel is U-vormig met messen aan de zijkant, waardoor het materiaal aan de voorkant binnenkomt en niet zijdelings wegloopt. Een verdeelplaat brengt het materiaal naar het midden van de weg en bouwt de toplaag op. Deze plaat kun je overigens ook omhoog inklappen, zodat de machine alleen onkruid bestrijdt, een stukje chemievrij beheer. Een mes aan de achterzijde schraapt het materiaal af, waarna een steunwals achter de machine zorgt voor verdichting van de toplaag.' Tussen wals en machine zitten stalen pinnen die naar beneden geduwd kunnen worden om het pad open te werken, waardoor minder nieuw materiaal nodig is. De Golfhobel werkt met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur en kan onder meer uit de voeten op gravel, grind, steenslag en zand. Ook voor het opvullen van bermen is de Golfhobel uitermate geschikt. Het systeem is gepatenteerd, waardoor het uniek is in de markt. Groothuizen doet met Care4Green de verkoop van de machine in Nederland, België en Luxemburg. Wie de machines eens wil zien, moet op GroenTechniek Holland zijn: Care4Green toont twee hobels op de beurs.


Specificaties

- Toepassing: aanleg, onderhoud en renovatie
- Werkbreedtes: 130 en 150 centimeter
- Werksnelheid: 0,2 kilometer per uur
- Meer informatie: vertrieb@care4green.de

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER