Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Order, order!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 5 november 2019
98 sec


Nederland is een van de rijkste landen van de wereld. Toch is het de laatste jaren enorm in beweging vanwege een reeks issues die met het milieu te maken hebben.


Als golfbaan hebben we natuurlijk het meest met onze onvolprezen Green Deal te maken, het convenant dat met de overheid is gesloten om het gebruik van chemie terug te dringen. Oorspronkelijk zou dit convenant gesloten worden voor vijf jaar, en daarna basta. Toen tegen het aflopen van die vijf jaar bleek dat er met name in de sport niet veel gebeurt, draaide de branche samen met de overheid een voorstel in elkaar om dat convenant met vijf jaar te verlengen. Later werd dat twee jaar en het zou nu zijn vastgeklikt op drie jaar. Als ik de brief die daarover uit Den Haag is gekomen goed gelezen heb, en dat is niet zo makkelijk, blijkt dat er ooit een set uitzonderingen zal worden opgesteld van situaties waarin je chemie mag toepassen. Volgt u het nog? Nou, ik niet. Het lijkt wel een soort brexit-dossier te worden.

Volgt u het nog? Nou, ik niet. Het lijkt wel een soort brexit-dossier te worden

Die lijst met uitzonderingen zal dan toch snel moeten komen, want over een paar maanden is het 2020. Misschien is het simpel gedacht, maar voor mij als gewone sterveling komt de overheid hierbij niet erg daadkrachtig over. Je krijgt het idee dat iedereen maar wat doet, zonder dat er nagedacht wordt over de consequenties.

Het nare is dat dit gedrag ook bij andere issues lijkt op te spelen. Ik weet niet of u het Pfas-dossier kent. Het hele dossier zult u net zo min als ik gelezen hebben, want ook hier krijg je vage associaties met de brexit. De belangrijkste eigenschap van Pfas is dat deze stof brandwerend en onverwoestbaar tegelijk is. Daarom wordt het onder andere gebruikt in blusschuim en bakpapier, maar ook in anti-aanbakpannen, verf, pizzadozen en make-up. Pfas werd in de jaren 60 als een wondermiddel binnengehaald, maar nu houdt het hele bedrijfstakken in zijn greep. Hoveniers kunnen geen tuintjes meer afgraven. Stratenmakers kunnen geen grond meer aanvoeren. Ook het planten van bomen wordt lastig omdat er geen bomengrond meer voorradig is. En ik heb het nog niet gehoord, maar ik denk dat sportveldbeheerders straks ook problemen hebben om dressgrond aan te voeren.

Eén ding is zeker: de ambtenaar in kwestie heeft nog nooit een tuintje afgegraven en is anders dan een zzp'er of kleine aannemer ook volgende week zeker van zijn salaris

Wat heeft PFAS met onze Green Deal te maken? Order, order! Klaarblijkelijk beseft niemand wat de consequenties zijn van bepaalde maatregelen. Er zit een ambtenaar in Den Haag aan een paar knoppen te draaien en ineens staat alles stil. Ik weet het natuurlijk niet, maar vermoedt dat dit pure domheid is. Eén ding is zeker: de ambtenaar in kwestie heeft nog nooit een tuintje afgegraven en is anders dan een zzp'er of kleine aannemer ook volgende week zeker van zijn salaris.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER