Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gewasbeschermingsmiddelen gebruiken? Vanaf nu is het 'nee, tenzij'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 2 april 2020
62 sec


Het is een moment waar de golfsport lang naartoe gewerkt heeft: april 2020. Vanaf nu is de regelgeving voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op golfbanen aangepast, wat betekent dat het gebruik alleen nog onder strikte voorwaarden toegestaan is.


Golfbanen zullen voortaan aantoonbaar aan geïntegreerde gewasbescherming (IPM) moeten doen voordat ze naar het medicijnkastje met chemie grijpen. Deze overgangsregeling geldt nog tot en met eind 2022, waarna de sector in 2023 chemie volledig in de ban zal doen.

Wat mag wel, wat mag niet?

De overheid heeft in de Staatscourant het kader rond de nieuwe regelgeving gepubliceerd. Mocht een golfbaan te maken krijgen met onkruiden of schimmels, dan moet in de eerste plaats aantoonbaar aan IPM gedaan zijn. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen mag vervolgens alleen nog op bepaalde delen van sportvelden: een overzicht van die uitzonderingen vind je onderaan dit artikel.


In de Staatscourant wordt specifiek genoemd dat het gebruik van nematoden tegen de meikever en junikever (in alle ontwikkelingsstadia) blijft toegestaan, omdat zij geen gewasbeschermingsmiddelen zijn. Indien het Ctgb een gewasbeschermingsmiddel tegen insecten toelaat tot de Nederlandse markt, mag ook dat middel worden gebruikt voor de typen velden waarvoor in onderstaande tabel een 'ja' is genoteerd.

Maximaal 20% van het oppervlak

Greenkeepers mogen gewasbeschermingsmiddelen niet volvelds tegen onkruiden of insecten toepassen, maar op ten hoogste 20% van het uitgezonderde terreinoppervlak. Stel dat de omvang van het uitgezonderde speloppervlak op een bepaald golfterrein in totaal 15 hectare bedraagt, dan mag per jaar tegen de genoemde onkruiden op ten hoogste 3 hectare (20% van 15 hectare) gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. Voor (delen van) sportvelden die in het kader van renovatie of grootschalig onderhoud opnieuw zijn ingezaaid, wordt in de Staatscourant geadviseerd: jaar 1 geen toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, jaar 2 of 3: eenmalig 100%.


Tabel: Een overzicht van de uitzonderingen. Let wel, bij 'ja' geldt altijd de regel: maximaal 20% van het oppervlak.

Bron: Staatscourant
Bron: Staatscourant
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER