Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vergane glorie in Voorthuizen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 29 juni 2020
155 sec


De natuur heeft vrij spel op voormalige golfbaan Edda Huzid

Ooit was Edda Huzid Golf- & Countryclub zo'n beetje het verzamelpunt voor greenkeepers in Nederland. Heel wat NGA-vakdagen en bijeenkomsten vonden op de golfbaan in Voorthuizen plaats. Tegenwoordig is daar weinig meer van te zien. In mei was het twee jaar geleden dat Edda Huzid zijn deuren sloot. Vakblad Greenkeeper nam een kijkje op het terrein en maakte een fotoreportage.

De voormalige tee van hole 1
De voormalige tee van hole 1

Een eekhoorn schiet uit de bosjes als we een stap zetten op het terrein van de voormalige golfbaan. Op de achtergrond een zingende merel en een roffelende specht. De meeste dieren hier zullen al een tijd geen bedrijvigheid meer gezien hebben. Edda Huzid Golf- & Countryclub, aangelegd in 1989 en sindsdien de thuisbasis van de golfvereniging Edda Huzid, sloot op 1 mei 2018 zijn deuren. Anderhalf jaar eerder hield de golfvereniging al op te bestaan. Sinds de sluiting is het terrein van 43 hectare veranderd in een wildernis die meer wegheeft van een natuurgebied. Edda Huzid geeft een uniek kijkje in wat er met een golfbaan gebeurt als je er geen onderhoud pleegt.

Links de oefengreen, met rechts de bunker die vol onkruid staat

Contrast

Het contrast met het verleden is groot. Edda Huzid was een schitterende baan, die ook voor greenkeeping in Nederland veel betekend heeft, met name in de tijd (2002-2013) dat John van Hoesen er als hoofdgreenkeeper werkte. De NGA-vakdag op Edda Huzid was vaste prik, de Dag van de Greenkeeper vond er meerdere malen plaats en Voorthuizen was het decor voor de alv van de NGA. De meeste greenkeepers zijn daardoor wel bekend met Edda Huzid. Ook greenkeepers in opleiding, bijvoorbeeld de greenkeeperopleiding van IPC, zetten vaak hun eerste stappen in de praktijk op Edda Huzid of ontvingen er hun diploma.


De drivingrange is niet meer toegankelijk.
De financiële problemen die Edda Huzid tijdens de laatste bestaansjaren had, waren publiek geheim. In 2012 ging de evenemententak van Edda Huzid, het restaurant en partycentrum, failliet, al behoorde de golfbaan daar niet toe. Eind 2016 besloten de leden van golfvereniging Edda Huzid tot ontbinding van de club; 400 van de 450 leden zegden hun lidmaatschap op. De jaren daarna kwam de commerciële baan de problemen niet te boven. Om het niet op een faillissement te laten uitdraaien, besloot de golfbaan zelf de stekker eruit te trekken: eind april 2018 sloten de deuren. De kosten waren niet meer op te brengen door de teruglopende inkomsten, luidde de verklaring.

Hier lag de dubbele tee van holes 14 en 17.

Onkruid, onkruid en nog eens onkruid

Anno 2020 is er nog altijd geen nieuw plan voor Edda Huzid. Met de golfbaan is de afgelopen jaren weinig meer gebeurd. Wat wel veranderd is, is de toegankelijkheid van het terrein. Al bij aankomst is duidelijk te zien dat bezoekers hier niet langer gewenst zijn. We worden er voortdurend aan herinnerd dat het terrein 24/7 met camera's bewaakt wordt en dat parkeren hier op eigen risico is. Hoge hekken en veel bordjes moeten bezoekers van het terrein houden. Toch nemen we een kijkje. Al snel blijkt het terrein geen schim meer te zijn van het terrein dat we aantroffen bij ons laatste bezoek, enkele jaren geleden.


Alle bankjes langs de baan zijn nog intact.
De voormalig clubgebouwen zijn nog in goede staat, maar dat kan van de golfbaan niet meer gezegd worden. We passeren eerst de tee van hole 1, die door het verschil in lengte nog net van het andere gras te onderscheiden is. Veel gras staat er niet, al verraden de strepen dat hier vrij recent nog gemaaid is. De puttinggreens aan de overzijde liggen er al even verlaten bij. Een kijkje nemen bij de drivingrange zit er niet in. Dit deel is goed afgeschermd met hekken, dus daar wagen we ons maar niet aan. We lopen verder over het centrale pad - dat overigens nog in gebruik is als privéweg - en worden vriendelijk begroet door een passant. We kijken uit op één van de andere oefengreens. De bunker bij deze green staat vol onkruid, tot zeker tien centimeter hoog. Even verderop staan we stil bij de dubbele tee 14 en 17. Ook hier heeft onkruid de overhand en is van gras geen spoor meer te bekennen. Vele jaren hard werk zijn hier verloren gegaan.

Ook de holeborden staan nog in de baan.

Toekomst nog ongewis

De holeborden staan nog wel verspreid over de baan, evenals de bankjes. Het is tekenend voor de abrupte beslissing om de baan te sluiten die in 2018 werd genomen. Die kwam voor veel mensen in de golfsport toch als een verrassing. Edda Huzid hoopte op een nieuwe exploitant die de baan zou kunnen overnemen. Tot die er zou zijn, werden de greens nog onderhouden om 'een terugloop van de baankwaliteit te voorkomen', aldus Edda Huzid destijds in een lokale krant. Helaas is dat niet gelukt. De nieuwe bestemming van het terrein is nog onbekend, maar gegolfd zal hier waarschijnlijk niet meer worden.


De rough is nu ook echt rough.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER