Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Geef fusarium geen kans!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Erik van Wijhe, adviseur golf en sport ICL Specialty Fertilizers, donderdag 17 september 2020
118 sec


Vergroot de weerbaarheid van het gras met integrated turf management (ITM)

Effectieve bestrijding van fusarium (Microdochium nivale) is een belangrijk doel van al onze najaarsprogramma's voor het beheer van greens. Preventieve toepassing van fungiciden was hierbij zeker een belangrijk aspect, maar effectieve bestrijding is alleen mogelijk als het basisbeheer volledig daarop is afgestemd.


De afgelopen jaren is uit uitgebreide, onafhankelijke veldproeven (waaraan ICL heeft meegedaan) herhaaldelijk gebleken hoe effectief een combinatie van de juiste bemesting, vochtregulatie en ijzersulfaat kan zijn bij het vertragen van de ontwikkeling van fusarium. Dat is belangrijk, want als je de ziekte kunt afremmen, neemt het risico op ernstige aantasting af: de schimmel wordt nagenoeg volledig voorkomen en het toepassen van fungiciden kan tot een absoluut minimum beperkt worden.

Dit werd ook aangetoond in een recente proef bij het Irish Sports Turf Institute. De proef werd uitgevoerd op een Poa annua-dominante grasmat die werd onderhouden als een golfgreen. Het weer tijdens de proef was mild en vochtig, dus zeer bevorderlijk voor de ontwikkeling van fusarium. De proefopzet bestond uit een random blokontwerp met vier herhalingen. De ziekteactiviteit werd bijgehouden met regelmatige beoordelingen.

Er werden verschillende behandelingsprogramma's getest:
1. De onbehandelde vakken kregen geen aanvullende behandelingen buiten de reguliere voorbereidingen van het oppervlak (de beste manier om de ziekte te stimuleren).


2. De zogeheten 'positieve controle-vakken':
- 1 strooibeurt SierraformGT 'K-STEP' 6-0-27 + TE (25 g/m2)
- 3 applicaties met fungicide (Instrata Elite/Instrata Elite/Medallion (Syngenta)) met een interval van 28 dagen


3. De 'ITM-vakken' zonder fungicide:
- 1 strooibeurt SierraformGT 'K-STEP' 6-0-27 + TE (25 g/m2)
- Maandelijkse tankmix met Vitalnova 'Stressbuster' (7-0-0 + 2 Fe (30 l/ha) + speciale indringende surfactant (H2Pro 'FlowSmart' 10 l/ha)
- 3 applicaties anti-dauwmiddel (H2Pro 'DewSmart' (10 l/ha): oktober, november en december
- Incidentele toepassing vloeibaar ijzer (Greenmaster Liquid 'Effect Fe' (30 l/ha) bij hoge ziektedruk


In de grafiek is te zien dat er significant minder aantasting was in de behandelde vakken en dat de ziekte effectief bestreden werd.
De onbehandelde controlevakken (zonder bemesting of vochtregulatie) vertoonden veel kale plekken door fusarium (gemiddeld 20% - zie foto 1 van eind december). Deze vakken waren overgeleverd aan de ziekte. De grasmat van deze vakken was vernield; een green met zo'n oppervlak zou er zeer slecht uitzien en zeer slecht te bespelen zijn.


Foto 1: Onbehandeld vak
Bij de 'positieve controle-vakken' (met fungicide) was de ziektebestrijding het effectiefst (gemiddeld minder dan 2%). De gezondheid van de grasmat werd netjes in stand gehouden met langzaamwerkende meststoffen. Het gras werd beschermd tegen besmetting door de fungiciden, die eveneens schimmelsporen aanpakten, zodat er later minder inoculum was. Op deze proefveldjes kwam erg duidelijk naar voren dat behandeling met hoogwaardige preventieve fungiciden effectief is, met eenvoudige bemesting als basis (zie foto 2 van eind december). Deze vakken hadden een perfect oppervlak!

Foto 2: Positieve controle
Aan de 'ITM-vakken' zonder fungicide was te zien dat de ontwikkeling van de ziekte ook effectief vertraagd kan worden door de grasmat gezond te houden met de juiste bemesting, blad- en bodemvochtregulatie met speciale surfactants en goed getimed gebruik van vloeibaar ijzer. Zo bleven kale plekken beperkt tot een niveau dat velen zouden beschouwen als aanvaardbaar (gemiddeld minder dan 3%). Deze grasmatten hadden een goede kleur en kwaliteit, met zeer weinig ziekteactiviteit (zie foto 3 van eind december).

Foto 3: ITM
Uit deze proef zijn diverse praktische conclusies te trekken. Voor effectieve bestrijding van fusarium moet je de grasmat met meerdere opeenvolgende behandelingen beheren. De gezondheid van het gras is duidelijk van essentieel belang, dus een juiste bemesting moet de basis vormen van elk najaarsprogramma. Als je gezond gras combineert met vochtregulatie en selectief ijzergebruik, kan de ontwikkeling van fusarium aanzienlijk vertraagd worden. Zo kunnen we met een sterk basisprogramma in combinatie met een goede timing het gebruik van fungiciden terugdringen en vrijwel uitsluiten!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER