Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klimaat

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 6 november 2020
71 sec


De regen komt hier met bakken uit de hemel, als ik op mijn coronaproof thuiskantoor de laatste puntjes en komma's toevoeg aan deze uitgave van Greenkeeper. Gelukkig maar, deze regen. Dat is zo'n beetje het enige wat normaal is, dit jaar en deze herfst.


Allereerst is er natuurlijk corona. Daar wil ik het nu niet over hebben. Dat hele virus komt mij langzamerhand wel de neus en de oren uit. Maar er is ook het klimaat. Ik heb geen ingebouwde weercomputer in mijn hoofd, dus exacte statistieken krijgt u niet van mij, maar we kunnen samen gerust concluderen dat we mogen ophouden met praten over de aanstaande klimaatverandering. Die klimaatverandering is allang een feit. Ik had al geconcludeerd dat die overvloedige herfstregens normaal zijn, maar de temperatuur is dat allerminst. Het is nu opvallend warm voor de tijd van het jaar: 15 graden, begin november. Honderd jaar geleden viel op dezelfde datum 15 centimeter sneeuw; wij zitten met een polo met korte mouwen op onze greenmaaiers.

We mogen ophouden met praten over de aanstaande klimaatverandering. Dat is allang een voldongen feit en greenkeepers moeten daar rekenen mee houden

Die klimaatverandering betekent dat greenkeepers ervan uit mogen gaan dat ze tot in december volle bakken gras van hun greens en fairways kunnen halen. Bizar eigenlijk, als je erover nadenkt. Het is nog maar kort geleden dat in deze tijd de grasgroei, en overigens ook de hele golfbaan, praktisch stillag. Nu draait alles gewoon door. Voor de golfbaan is dat natuurlijk fantastisch, want extra inkomsten zijn in deze tijd meer dan welkom. Maar strikt genomen is het bizar dat we in luttele jaren tijd met een compleet ander klimaat te maken hebben gekregen.

Honderd jaar geleden viel er in Nederland op deze datum 15 centimeter sneeuw, nu is het 15 graden

Voor het dagelijks werk van greenkeepers heeft dat veel impact. We maaien minimaal één, maar waarschijnlijk bijna twee maanden langer per jaar. Dat betekent veel meer grasgroei, zeker op golfbanen die al hun fairways kunnen beregenen. De periode dat de grasplanten rust krijgen, wordt daarmee steeds korter. Dat betekent meer zorg voor het gras, meer bemesten, maar eerst en vooral meer kans op ziektes.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER