Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Betere banen: bijzondere projecten van de afgelopen tijd

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 30 juli 2021
251 sec


De Projectenparade is een overzicht van de leukste, mooiste en meest bijzondere renovaties, nieuwbouwprojecten of verbeteringen aan nieuwe en bestaande banen. Uw project ook op deze pagina's in Greenkeeper? Stuur een e-mail naar Lieke van der Weijde (lieke@nwst.nl) en u krijgt alle juiste formulieren toegestuurd.


Nieuwe greens op Golf des Sept Fontaines

Holes 14, 15 en 16 van "La foret" werden bijna helemaal opnieuw aangelegd van tee tot green. De afgelopen jaren werden er reeds veel verbeteringswerken uitgevoerd, meestal ging het om een bunker of wat tees, maar nu werden er ook nieuwe greens aangelegd. Aangezien we hier in het heuvelachtig gebied rond Brussel zitten is oppervlakte water een probleem. Het oppervlakte water loopt over de greens en blijft in de laagtes staan. De bomen bestanden zijn de afgelopen jaren veel te fors gegroeid en er is te weinig licht, lucht en zon. Zoals op vele banen werden ook hier vele bomen gerooid. Green 15 lag onderaan in een vallei en grasgroei werd onmogelijk. Er werd dus beslist om de hole in lengte in te korten door de tees achteruit te schuiven, veel lager te plaatsen, zodat ze beter in hun omgeving passen, en de green bovenop de heuvel te leggen in plaats van onderin de vallei. Om de green zichtbaar te maken, en ervoor te zorgen dat het water van de omgeving niet continu over de hole hoeft te lopen, werden er duizenden kubieke meters grond verplaatst. Er werden op alle holes catchbasins geplaatst. De hole strategie werden helemaal herbekeken en bunkers werden verplaatst en vernieuwd. Op deze holes werd ook de volledige beregening vernieuwd in samenwerking met het greenkeepersteam en een lokale specialist.


Naam opdrachtgever: Golf des Sept Fontaines
Contactpersoon opdrachtgever: Emmanuel Weymeersch
Contactgegevens opdrachtgever:+32.478.27.93.44


Naam architect: Diamond Golf Architects
Contactpersoon architect: Dimitri van Hauwaert
Contactgegevens architect: +32.497.55.55.44


Contactpersoon aannemer: Sjoerd Van der Heyden
Contactgegevens aannemer:+49.173.350.15.52


Spreeuwenhotels op GC Duurswold

In het kader van On Course en het streven naar gebruik van alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen pakt Groningse Golfclub Duurswold het emeltenprobleem op de greens als volgt aan. Ten eerste worden aaltjes ingezet. Daarnaast zijn een 4-tal 'spreeuwenhotels' geplaatst bij de oefengreen en elders op de baan bij de greens. De golfclub heeft lange houten palen voorzien van meerdere voor spreeuwen geschikte nestkasten. De vogelhuisjes zijn gemaakt van hout van een gesloopte berging, ze hebben Art Deco-kleurtjes gekregen en de palen zijn stevig verankerd in de grond.
Omdat de golfclub grenst aan het natuurgebied Roegwold is de baan erg vogelrijk. Voor de spreeuwen is er voorlopig geen sprake van woningnood en zo hoopt de golfclub het emeltenprobleem onder controle te houden!


Nieuwe hole 6 op Royal Golf des Fagnes - Spa

Royal Golf des Fagnes is een prachtig Tom Simpson-ontwerp in het heuvelachtige Spa. De veel omstreden en bekende signature hole 6, een korte par-3 hole met een kunstmatig aangelegde vijver voor de green, werd helemaal opnieuw aangelegd. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de filosofie├źn van Tom Simpson.
De waterpartij voor de green is er ooit gekomen door de vele natuurlijke bronnen onder en langs de green. De green daarentegen kende geen grasgroei meer, vooral door de vele bomen en het gekende probleem van te weinig licht, lucht en zon. Er werden zeer veel en zeer grote bomen geveld en er werd ook een volledig nieuwe hole aangelegd, van tee tot green. De waterpartij moest blijven liggen. Afslagen werden gecentraliseerd en breder gemaakt, de volledige green werd verlaagd en breder/langer gemaakt en rondom werd al het oppervlakte water buiten de green opgevangen. De overtollige grond werd gebruikt om natuurlijke mounds aan te leggen langs de fairway van hole 5 om ballen en water tegen te houden. Momenteel wordt alles ingezaaid.


Aanneemsom: 75.000 euro

Naam opdrachtgever: Royal Golf des Fagnes
Contactpersoon opdrachtgever: Johan Verhage
Contactgegevens opdrachtgever: +32.471.34.58.81


Naam architect: Diamond Golf Architects
Contactpersoon architect: Dimitri van Hauwaert
Contactgegevens architect: +32.497.55.55.44


Contactpersoon aannemer: Sjoerd Van der Heyden
Contactgegevens aannemer:+49.173.350.15.52


Nieuwe 9-holes golfbaan op Golf4All

Op het bestaande golfbaancomplex van Golf4All te Zeewolde wordt een nieuwe 9 holes golfbaan aangelegd. Het ontwerp voor deze baan komt van Alan Rijks. Doordat de huidige golfbaan wordt omgetoverd tot een zonnecellenpark blijft er ┬▒ 10ha. over voor deze uitdagende 9 holes golfbaan. Er komen nog veel meer activiteiten bij het bestaande clubhuis, want de enorme gastvrijheid van de eigenaar en personeel is uniek in Nederland.


Renovatie bunkers op Rijswijk

Op Golfbaan Rijswijk zijn een groot aantal bunkers gerenoveerd naar ontwerp van Alan Rijks. Sommige bunker met 60% in oppervlakte verkleind of zelfs dichtgemaakt, en enkele nieuwe bunkers op cruciale plaatsen zijn gepositioneerd en beter zichtbaar gemaakt. Bunkers moeten immers goed zichtbaar zijn in de golfbaan, dan gaan ze een rol spelen in de speelwijze van de golfer. De bunker op hole 11 is voor 50% dichtgemaakt en als run-off area teruggekomen, de bunker kon men namelijk niet zien vanaf het dog-leg punt en is nu als run-off area teruggebracht, veel meer speelplezier en betere doorstroming.


Bunkers aangepast op Vught

Alan Rijks heeft op Golfclub Vught advies gegeven voor een betere golftechnische invulling van de bunkers op de par-3 baan. Voor een betere doorstroming in de golfbaan is de oppervlakte verkleind van een groot aantal bunkers. Met een goede bunker-machinist kunnen de bunkers weer jaren mee. Door voor de juiste onderlaag in de bunker en de toplaag te zorgen, wordt het speelplezier vergroot.


Droger maken van enkele fairways en foregreens op Golfclub Midden-Brabant

Probleemstelling: In de winterperiode hebben sommige delen van fairways, looproutes en semi rough langdurig last van vochtig tot natte, soms instabiele plekken. Door deze omstandigheden was Golfclub Midden-Brabant genoodzaakt om gedeeltes van de baan te sluiten tijdens deze natte periodes.


Oorzaak:
 • Er is sprake van een vilt laag op deze plekken.
 • Fijne zandgrond met een M50 = 170 -190um, 12-15 % leem, een slechte bodemstructuur en veel ijzer in de bodem.
 • De viltlaag en de humusrijke toplaag vertragen de infiltratie snelheid waardoor de toplaag langer nat blijft. Op de lager gelegen delen van deze zones is de vilt laag groter en is de stabiliteit van de grond geringer.
 • Sommige gedeeltes een hoge grondwaterstand t.o.v. de toplaag.

  Maatregelen:
 • De golfclub gaat de jaarlijkse onderhoudsmaatregelen aanpassen. Door regelmatig te verticuteren en nadien lichtjes te bezanden willen zij vervetting en viltvorming tegen te gaan. Deze maatregelen waren eerst gepland in het voorjaar maar zijn verschoven naar de late zomer.
 • Een aantal sloten en vijvers of poelen zijn verdiept en schoon gemaakt. Zodat in deze gebieden de grondwaterstand gedeeltelijk verlaagd kan worden en dat het water in de nattere periodes sneller afgevoerd kan worden
 • Met een deel van de grond uit de vijver van hole 10 hebben we een gedeelte van de fairway verhoogd zodat in deze zone beter gedraineerd kan worden. Na het verhogen van deze zone is alles met de kraan gespit en verschraald met verschralingszand.
 • Overal in de natte, lage zones is een kolk geplaatst en daarop is gedraineerd (sterdrainage). Alle drainagesleuven zijn afgevuld met drainagezand en de laatste 10 cm is afgevuld met verschraald zand.
 • Nadien zijn dwars op deze drainagesleuven, sleuven gemaakt met de Vibra Sandmaster om het regenwater nog sneller aftevoeren naar de drainages.
 • Na deze bewerkingen is alles verdicht met een aandrukrol zodat er weer een vlakke fairway is. Na het rollen is alles belucht met een Vertidrain tot een diepte van 30 cm.
 • Om alle gemaakte sleuven terug dicht te maken is alles doorgezaaid in 2 richtingen met de Vredo. Er is doorgezaaid met het nieuwe mengsel van Barenbrug 'Resilient Blue Golf' tegen 30gr/m2
 • In de late zomer gaan de greenkeepers enkele plekken bewerken met ijsco pennen, zodat ze de infiltratie snelheid kunnen verhogen.

  Uitvoerwerkzaamheden en advisering:
 • Advies ingewonnen bij: Dhr. Ernst Bos.
 • Uitvoeringswerkzaamheden: Dhr. Jos Scholman.

  Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

  REACTIES
  Er zijn nog geen reacties.

  download artikel

  Tip de redactie

 • AGENDA
  Demodagen over automatisering op de golfbaan
  woensdag 19 juni 2024
  t/m dinsdag 25 juni 2024
  Groentechniek Holland 2024
  woensdag 11 september 2024
  t/m zaterdag 14 september 2024
  NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
  dinsdag 8 oktober 2024
  t/m dinsdag 8 oktober 2024
  NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
  maandag 21 oktober 2024
  t/m maandag 21 oktober 2024

  ONDERDELEN
  Archief
  Dossiers
  GIP
  OVER ONS
  Over ons
  Duurzaamheid & NWST
  Contact
  Het team
  ADVERTEREN EN ABONNEREN
  Fysiek abonnement
  Digitaal abonnement
  Abonneren nieuwsbrief
  Adverteren
  Verschijningsdata
  MEER
  Redactionele spelregels
  Algemene voorwaarden
  Disclaimer
  Privacy
  Cookies
  ONDERDELEN
  OVER ONS
  ADVERTEREN EN ABONNEREN
  MEER