Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Greenkeeper bijna 50 jaar in dienst bij de Veluwse Golf Club

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wim Telgen en Leendert van Driel, dinsdag 24 augustus 2021
191 sec


1968 was een roerig jaar. Het was het jaar van de Praagse Lente, de studentenonrusten in Parijs, Richard Nixon werd president van de Verenigde Staten van Amerika en in Nederland werd voor het eerst de Fabeltjeskrant op de televisie uitgezonden. Het lijkt allemaal lang geleden, maar in dat jaar trad ook Jantje Brummel, net één dag veertien jaar oud, in dienst van de Veluwse Golf Club in Hoog Soeren bij Apeldoorn.

Jan Brummel
Jan Brummel

Jantje woonde in Hoog Soeren en dus dicht bij de golfbaan. Jantjes vader had een tuintje naast het kerkje in het dorp en Jantje hielp daar regelmatig. Het was de heren van de golfclub opgevallen dat Jantje groene vingers leek te hebben. Hij werd dan ook benaderd met de vraag of hij geen zin had om bij de golfbaan te komen werken als assistent-greenkeeper. Daar had Jantje wel zin in en het antwoord was dan ook een volmondig ja. Hij moest de eerste twee jaar nog één dag per week naar de vormingsschool, maar vanaf zijn zestiende werkte hij fulltime. De Veluwse Golf Club (VGC) had in die tijd ongeveer veertig spelende leden. Er werden nauwelijks wedstrijden gespeeld en de kwaliteitseisen waren laag in die tijd, en daarmee ook de werkdruk. Beluchten, verticuteren, besnijden enzovoort kwamen allemaal pas veel later.

Altijd beschikbaar, nooit afwezig

Militaire dienst

Helaas ontkwam Jantje, die inmiddels Jan was geworden, niet aan de militaire dienstplicht, waardoor er tijdelijk een eind kwam aan zijn dienstverband met de VGC. Jan zat zijn diensttijd voornamelijk uit in Havelte, met het bewaken van de kernkoppen van het Amerikaanse leger die daar in die tijd aanwezig waren. Toe Jan uit dienst kwam, was zijn werkplek ingenomen door een ander en kon hij niet direct terecht bij de golfclub. Hij werkte toen enige tijd bij het Kroondomein Het Loo in de tuinen van het paleis. Ook werkte hij een paar maanden als hovenier en legde hij tuintjes bij particulieren aan.


Jan Brummel (links) met v.l.n.r. voormalig baancommissaris Wim Telgen en collega-greenkeepers Harrie Balster en André van der Woude.

Terug op het oude nest

Dat de Veluwse Golf Club het toch niet kon redden zonder Jan, bleek toen hij in 1976 werd gevraagd terug te komen in zijn oude baan, wat Jan maar al te graag deed. Hij woont nog steeds in het huis waarin hij is geboren en is in dienst gebleven bij de Veluwse tot aan zijn pensionering. Hij heeft de vereniging zien groeien tot de welvarende club die het nu is. Hij heeft meerdere besturen, baancommissarissen en vele leden meegemaakt, maar zijn liefde voor de golfbaan is steeds gebleven. De werkzaamheden zijn in de loop der tijd enorm veranderd, maar de Veluwse Golf Club is het golfbaanonderhoud altijd in eigen beheer blijven doen. 's Zomers lag het accent uiteraard op het baanonderhoud, maar in de winter waren er allerlei andere zaken, zoals machineonderhoud en baanaanpassingen, maar ook bouwkundige werkzaamheden aan de opstallen, de machineloodsen en het clubhuis, schilderwerk enzovoort.


Werkzaamheden

In de begintijd verrichtte Jan alle voorkomende taken, maar later legde hij zich vooral toe op het fijnere werk: bunkerranden, tees en greens maaien, sprinklers onderhouden. Het maaien van de fairways was niet Jans favoriete taakvervulling. Wel kon hij goed overweg met de bladblazer en de bosmaaier, wat op een bosbaan als de Veluwse goed van pas kwam. De werkdruk nam in de loop der jaren enorm toe, vooral door het groeiende ledenbestand, de hogere kwaliteitseisen en de eisen in het kader van het GEO-certificaat. Jan had ontzag voor de rondvliegende golfballen. Hij keek dan ook goed uit. In al die jaren van greenkeeping is hij slechts één keer echt goed geraakt, nota bene door een bal van één van de oprichters van de vereniging, Kees Pol.


Jan Brummel

Bekende verschijning

Jan was en is een bekende verschijning in het dorp Hoog Soeren, waar hij ook deelneemt aan het sociale leven, zoals de wekelijkse buurtborrel. Ook heeft hij zich 25 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer, die in de bosrijke omgeving van het dorp een belangrijke taak vervult. Vreemd genoeg heeft Jan zich nooit aangetrokken gevoeld tot het golfspel. Het ligt misschien ook niet voor de hand om je vrije tijd door te brengen in je dagelijkse werkomgeving.


Vakantiedagen nam Jan alleen onder dwang op

De Veluwse Golf Club

Altijd beschikbaar

Jan wordt door hoofdgreenkeeper Andre van der Woude (Greenkeeper of the Year 2019) omschreven als 'hondstrouw' en altijd beschikbaar. Flexibel qua inzet: weekenden, 's ochtends vroeg - altijd bereid. Hij was nooit afwezig, alleen voor de kapper en de tandarts. Vakantiedagen nam Jan, die nooit getrouwd is, alleen onder dwang op. De baan was zijn leven. Eind 2020, na bijna vijftig jaar in dienst van de Veluwse Golf Club, ging Jan op 67-jarige leeftijd met pensioen. Dat hij bekend en geliefd was bij de leden, bleek wel uit de vele reacties, cadeaus en bedankjes die hij kreeg. De vereniging bood Jan een nieuwe carport bij zijn huis aan als afscheidscadeau. Een uitgebreide afscheidsreceptie zat er helaas niet in vanwege de beperkende maatregelen in verband met corona. Wat zou het druk zijn geweest.


Dank

De vereniging en haar leden zijn Jan veel dank verschuldigd voor het vele werk dat hij voor de baan heeft verricht. Uiteraard gaat het werk met een nieuwe invulling door, maar de Veluwse Golf Club is een markant medewerker kwijt.


Veluwse Golf Club

De Veluwse Golf Club ligt in het mooie Staatsdomein Hoog Soeren, een onderdeel van Kroondomein Het Loo. De club is in 1957 opgericht; de huidige baan in Hoog Soeren is in 1963 geopend. De Veluwse is een 9-holesbosbaan, ontworpen door de Engelse golfarchitect Ken Cotton. Het is een par-71-baan met mooie afwisselende holes en een unieke, glooiende negende hole. Het spannend en uitdagend houden van de baan staat centraal; daarom is er recent een aantal aanpassingen aan de baan gedaan. Zo hebben alle holes (behalve de negende) veranderingen ondergaan. Daarnaast wordt er een uitgebreid programma voor jonge aanplant uitgevoerd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER