Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Instructie voor de renovatie van 'revetted bunkers'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Daniel Hahn en Chris Trimble, woensdag 16 februari 2022
28 sec


De basislaag moet in de hele omtrek waterpas zijn

In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe een revetted bunker gerenoveerd kan worden. De uitleg wordt geïllustreerd met foto's die beschikbaar zijn gesteld door Craig Harrison, adjunct-baanmanager bij de Royal Lytham & St. Annes golfclub.


Voor een revetted bunker is het belangrijk om de juiste zoden uit te kiezen die zo min mogelijk vilt bevatten. De zoden kunnen geplaatst worden met het gras naar boven of met het gras naar beneden gekeerd. Graszoden die met het gras aan de bovenzijde neergelegd worden, zorgen voor een groene wand, die regelmatig onderhouden en gemaaid moet worden. Graszoden die ondersteboven geplaatst worden, geven een donkere wand. Opkomende vegetatie moet dan wel regelmatig verwijderd worden.

Stap 1 De te renoveren bunker is geselecteerd. De wand van deze bunker is bedekt met vegetatie en er is aarde in het bunkerzand terechtgekomen. Dit zorgt voor drainageproblemen en een verminderde bespeelbaarheid van de bunker.
Stap 2 Het gras aan de bovenkant van de bunker is donker geworden. Als het gras in slechte conditie verkeert, wordt het vaak verwijderd en vervangen door gras van betere kwaliteit.
Stap 3 De oude revetted kant van de bunker wordt afgegraven en weggehaald, waardoor er een verticale wand van zand en aarde overblijft.
Stap 4De basislaag wordt aangebracht. Het is heel belangrijk dat deze laag de juiste vorm heeft, omdat deze de uiteindelijke vorm van de bunker bepaalt. Deze laag moet ook over de hele omtrek waterpas zijn. Als dit niet het geval is, kan de bunker onder een hoek worden gebouwd die ongewenst is en de stevigheid van de bovenkant van de bunker vermindert.
Stap 5 Het bovenaanzicht van de basislaag benadrukt het belang van de juiste vorm van de bunker.
Stap 6De wand wordt verticaal geconstrueerd onder een vooraf bepaalde hoek. Revetted wanden worden nooit in een hoek van 90 graden aangelegd. Een nieuwe laag moet ongeveer 2,5 centimeter van de rand van de vorige laag geplaatst worden, zodat een bruikbare hoek aan de bovenkant ontstaat. Vaak wordt een hark of een plat voorwerp gebruikt om de wand vlak en consistent te maken. Voor een stabiele structuur is het belangrijk dat er opvulling achter de nieuwe graszode wordt aangebracht en aangedrukt.
Stap 7 De wand loopt door tot de hoogte van de oude bunker en sluit aan op de omliggende omgeving. De treden worden gebruikt om de wand te laten passen bij de contouren van de bunkeromtrek, waardoor een getrapte aanblik ontstaat.
Stap 8 Er wordt verse grond aangebracht op de laatste laag van de revetted wand. Het gras wordt teruggelegd en afgekant om de bouw van de bunker af te ronden.

Over de schrijvers:

Dr. Daniel Hahn is specialist op het gebied van graszoden en golfbaanagronomist bij Hahn Golf Agronomy. Chris Trimble is adjunct-baanmanager bij de Heswall Golfclub.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER