Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Ook met deze machine kon ik vrij snel uit de voeten'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 24 mei 2022
96 sec


Geert Sanders vaste machinist van Reform Metrac H7X op De Gulbergen

In de rubriek 'Mens en machine' vertellen greenkeepers over hun favoriete werktuig. Voor de 55-jarige Geert Sanders is dat de Reform Metrac H7X, een Oostenrijkse werktuigdrager die heel goed van pas komt om de steile hellingen van golfbaan De Gulbergen te maaien.


De golfbaan is gecreƫerd op een oude vuilstort. De top van deze goed ingepakte voormalige vuilnisbelt bevindt zich op 55 meter boven NAP. De plek wordt daarom niet voor niets 'het dak van Brabant' genoemd. Het uitzicht vanaf de top is prachtig. Sanders is de vaste machinist van de Reform-tractor. 'Ik ben gewend om met machines om te gaan, dus ook met deze machine kon ik vrij snel uit de voeten. In het begin startte ik nog bovenaan met maaien en reed ik zachtjes naar beneden. Na een week begon ik al vanaf de voet in plaats van vanaf de top.'

Schuiven

Het Oostenrijkse merk Reform maakt machines speciaal voor berggebieden. Met hun lage zwaartepunt kunnen ze niet omvallen op schuine hellingen. Sanders: 'Het enige waarvoor je moet oppassen, is nat weer; dan kan de machine gaan schuiven. Bij slecht weer ga ik dan ook niet maaien. Ook omdat je dan het risico loopt om de grasmat mee te trekken.'


De Gulbergen is een van de weinige golfbanen in Nederland waar deze machine wordt ingezet. Ook worden ze gebruikt om steile taluds bij rijkswegen te maaien. De Reform Metrac op De Gulbergen is uitgerust met een extra olietankje aan de achterkant om de hydraulische aansturing van de maaier aan de voorkant van voldoende olie te voorzien. De klepelmaaier wordt gebruikt voor de berg en de cirkelmaaier voor de golfbaan. Al het gemaaide gras wordt direct heel fijn versnipperd.

'Er zitten zoveel mogelijkheden op de Reform'

Sanders: 'Er zitten zoveel mogelijkheden op de Reform. Zo kun je bijvoorbeeld de wielen in hondengang zetten, dus uit het spoor. Heel nuttig op dit terrein.' Wekelijks brengt hij heel wat van zijn 32 werkuren door op de Reform. De baan maait hij elke week en de berg een tot twee keer per jaar. Bij het maaien van de berg is het maar goed dat de Reform een robuuste machine is, want op het plateau van de berg is zeker niet alles egaal. Het zit er vol kuilen en gaten, mede door de konijnen.

Nieuwe maaier

Het kleine onderhoud aan de Reform doet Sanders graag zelf. Voor de jaarlijkse grote controle komt dealer Wim van Breda langs. Uiteindelijk moet ook een Reform weleens vervangen worden. De huidige Reform is de tweede die rondrijdt op De Gulbergen en is inmiddels al weer zo'n dertien jaar in gebruik. Sinds eind mei is er op de golfbaan een nieuwe maaier beschikbaar die op de Reform gemonteerd kan worden. Sanders hoopt dat de huidige Reform nog even meegaat, want een nieuw exemplaar kost toch al gauw 100.000 euro.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER