Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wethouder opent 'verborgen dierentuin' op Amsterdams dak

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 29 juni 2022
122 sec


Gemeente omarmt groen bewonersinitiatief Camperstraat

Initiatiefneemster Linda Zwinkels: 'Met ons 750 vierkante meter grijze dak zagen we
een kans om een bijdrage te leveren aan het vergroenen van de stad.' Ook het hitteprobleem werd opgelost: 'Het dak is een soort groene airconditioner voor ons als bewoners.'


Dak van het appartementencomplex Camperlaan met boomveren. Foto's: René Post, The Urban Jungle Project
Dak van het appartementencomplex Camperlaan met boomveren. Foto's: René Post, The Urban Jungle Project

Volgens de uitvoerder van dit project, The Urban Jungle Project, is Amsterdam een dierentuin rijker. Of eigenlijk een 'biodiversiteitsoase' of 'biodiversiteits-hub', zoals de groene-dakenspecialist het ook wel noemt. Op het groene dak zijn op zestien meter hoogte 10.000 planten en zeven zwevende Boomveren 'aangeplant'. In tegenstelling tot gangbare dierentuinen is deze niet toegankelijk voor publiek, zelfs niet voor de bewoners van het pand.

Openingsceremonie met bewoners, wethouder en andere betrokkenen

Wat is een boomveer?

De kluit van een boom wordt ingepakt in een systeemlaag van voedingsrijk substraat. Met die kluit van 80 centimeter doorsnee wordt de boom opgehangen in een constructie waarin hij kan schommelen op de wind. Met een slim voedingssysteem wordt de boom automatisch voorzien in zijn behoefte, waarmee het ontbreken van een wortelstelsel wordt opvangen.

Daklandschap

De daktuin werd officieel geopend door Wethouder Openbare ruimte en Groen Melanie van der Horst (D66). Wie door de Amsterdamse Camperstraat of Tilanusstraat loopt, heeft geen zicht op wat er zich boven zijn of haar hoofd afspeelt. Tot voor kort was het dak van het daar gelegen appartementencomplex een hitte-eiland van bitumen en grind, dat nu is getransformeerd naar een groen dak met een grote variatie aan planten en bomen.


'Dit is de toekomst van het Amsterdamse daklandschap'

De daktuin is een bewonersinitiatief dat Wethouder Melanie van der Horst graag omarmt: 'Fantastisch om te zien dat bewoners het initiatief nemen om de stad te vergroenen. Een groen dak met bomen erop: hier laat men zien dat het kan! Een prachtige plek voor biodiversiteit met veel ruimte om hemelwater op te vangen, zodat het niet direct in de riolering terecht komt. Ik ben blij dat we hier als gemeente aan hebben kunnen bijdragen. Dit is de toekomst van het Amsterdamse daklandschap.'


Geen constructieve aanpassingen dak

Het groene dak is aangelegd door The Urban Jungle Project. De lichtgewicht oplossingen maken het mogelijk om op een dak met beperkte draagkracht toch vaste planten en zelfs bomen te plaatsen, zonder dat de constructie hiervoor hoeft te worden aangepast. Daarnaast zijn de bomen en planten in tegenstelling tot reguliere groene daken modulair opgebouwd op het dak, waardoor de bestaande dakbedekking gewoon kon blijven liggen en het groen in geval van onderhoud tijdelijk kan worden verplaatst. Ook kan het dak bijna 50.000 liter water bergen. 'Dit dak is het levende bewijs van de potentie die de samenwerking tussen bewoners, gemeente en marktpartijen kan opleveren. Waarbij het extra bijzonder is dat de bewoners bereid zijn geweest te investeren in het vergroenen van een dak waar ze zelf niet op kunnen.
We zijn ontzettend trots op het resultaat en hopen dat het tot meer initiatieven als deze leidt, zodat het groen zich als een duurzame olievlek over de stad verspreidt', aldus Daan Grasveld van The Urban Jungle Project, verantwoordelijk voor de realisatie van het dak.



Groene airco

Onder toeziend oog van de initiatiefnemers, partijen die betrokken waren bij de realisatie én de eerste zoemende bijen werd het dak feestelijk geopend. Voor zover je van een opening mag spreken, want het dak is niet toegankelijk voor de menselijke bewoners van het pand. Initiatiefneemster Linda Zwinkels: 'Met ons 750 vierkante meter grijze dak zagen we een kans om een bijdrage te leveren aan het vergroenen van de stad. Onder bewoners was er discussie over het plaatsen van airco's tegen de hitte op warme dagen, maar de isolerende en verkoelende werking van het groen zorgt ervoor dat die niet meer nodig zijn. Het dak is dus een soort groene airconditioner voor ons als bewoners.'


LEES OOK
Rooftop Award 2022 voor daktuin Ebben
21-06-2022 | NIEUWS
56 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER