Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een monumentje voor Bertus Gibcus

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ernst Bos, woensdag 31 augustus 2022
165 sec


Bertus Gibcus' inzichten over holecutter en guts ingedaald in Nederlandse greenkeepersliga

In juni kwam op Facebook een foto voorbij met Erwin Beltman in De Kuip. Een foto zoals er vele zijn gemaakt, nu met oud-collega's Bertus Gibcus en Arie Eindhoven, voorafgaand aan de wedstrijd Nederland-Wales. Een leuke foto, maar het onderschrift hakte erin: 'Bertus is helaas ernstig ziek en zal niet lang meer hebben.'

Bertus Gibcus tijdens een demodag in 2012
Bertus Gibcus tijdens een demodag in 2012

Met deze respectvolle woorden van Erwin wordt het bericht haast een klein monumentje. Het maakt bovenal duidelijk wat Bertus voor een hele generatie grasmensen heeft betekend, inclusief mijzelf.
Bertus vormde samen met Arie het gezicht van de terreinmeester- en greenkeeperopleiding, opleidingen die in de jaren negentig hun hoogtijdagen beleefden. Met veel liefde voor het vak verzorgden zij de praktijkdagen bij IPC Groene Ruimte/Praktijkschoollocatie Velp. Bijna dagelijks tref ik nog oud-cursisten die informeren naar hun leermeesters van decennia geleden. Soms is het even gissen naar de precieze achternaam, maar de inzichten van Bertus over bijvoorbeeld rollen, beregenen en beluchten zijn vaak goed ingedaald. Net als over het gebruik van de holecutter of de guts op sportvelden. Want om iets verstandigs over gras te kunnen zeggen, moet je immers ook in de grond kijken. Wijze lessen, waar ikzelf ook bijna dagelijks op terugval.


Bertus in zijn element in 2012, met een groep greenkeepercursisten op de Rosendaelsche Golfclub

Grasman

In de sector staat Bertus Gibcus vooral bekend als grasman pur sang. Bij mijn bezoek in juli gaat het gesprek ook binnen twee minuten over gras. Hij is al jaren met pensioen en ernstig ziek, maar de betrokkenheid bij het vak blijkt nog volop aanwezig. In de tuin liggen nog steeds plotjes met verschillende grassen. Als zoon van een kweker in het Groningse Sappemeer kreeg Bertus het groene vak met de paplepel ingegoten en was de hoveniersopleiding een logische stap. Met de aanstelling als greenkeeper op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club begon zijn specialisatie op het gebied van gras. Gezegend met een brede belangstelling en olifantengeheugen vergaarde Bertus een jaloersmakende brede parate kennis en een uitgebreid netwerk. In de periode dat we samen op pad waren, kwamen we in de verste uithoeken van het land nog bekenden van Bertus tegen.
Buiten het werk was Bertus lange tijd actief voor onder meer enkele voetbalclubs en de KNVB. Hij zat in de gemeenteraad van Duiven en was beheerder van de lokale begraafplaats. Op een of andere manier was het allemaal te combineren met de zorg voor de familie. Zijn grote maatschappelijke betrokkenheid kwam regelmatig tot uiting als het ging over zaken als de greenkeepers-cao en de omgang met vrijwilligers en mensen in de sociale werkvoorziening.


Kunstgras

Een zekere eigenwijsheid kan Bertus niet worden ontzegd. Vaak had hij gelijk, al was het soms ten dele. Met goede argumenten scherpte hij ook steeds zijn eigen inzichten aan. Alleen op het gebied van kunstgras is niemand daarin geslaagd. Tijdens mijn bezoek blijkt zijn diepgewortelde aversie tegen 'dat verrekte plastic' na 25 jaar nog springlevend. Bertus gruwt er dan ook van dat uitgerekend het ooit zo goede hoofdveld van zijn DVV in Duiven tot een kunstgrasveld wordt omgebouwd.
Zoals vele grasmannen ben ook ik schatplichtig aan Bertus Gibcus. Vanaf mijn aanstelling als instructeur bij de Praktijkschool in Arnhem in 1991 (nu IPC Groene Ruimte) hebben we ruim 20 jaar samengewerkt. In de beginjaren was het vooral bij de onderhoudscursussen voor het groene onderwijs, de greenkeeper- en terreinmeesteropleidingen. Later, met het ontwikkelen van nieuwe grasopleidingen en advieswerk, was Bertus er altijd om kennis te delen, een kritisch weerwoord te bieden of mee te denken over bijvoorbeeld het systeem om de kwaliteit van grassportvelden zo objectief mogelijk te beoordelen. Dat was een inspirerende tijd.
Binnen de latere IPC-organisatie zijn de inzet en inbreng van Bertus niet altijd op waarde geschat. Dat geldt voor de kenniscomponent, maar ook voor de zorg voor gebouwen, machines, terreinen en collega's. Als 'directeur van Larenstein' (de IPC-locatie in Velp) zorgde Bertus ervoor, vaak samen met Arie Eindhoven, dat anderen er hun werk goed konden doen. Ook in weekenden en vakanties als het nodig was. Het kon weleens knallen, maar terugkijkend overheerst de herinnering aan een fijne werksfeer, met loyaliteit aan de organisatie, grote betrokkenheid bij het werk en veel onderlinge collegialiteit. Bertus speelde hierbij als regelaar en oliemannetje een niet te onderschatten rol, die ik hier graag benoem. In de sector is hij vooral de authentieke, wat eigenzinnige docent, die het begin van menige professionele grasloopbaan markeert. Ik schat de impact van Bertus Gibcus daarbij groter dan menigeen zich realiseert.
Begin augustus gaf Bertus in een appje de boodschap van de dokter door: 'Er is niets meer aan te doen, geniet ervan zolang het kan.' Het is niet gebruikelijk, maar met instemming van Bertus wil ik graag dit stukje in ons aller vakblad plaatsen op een moment dat Bertus het zelf nog kan lezen. Een klein monumentje als blijk van waardering.


Laatste bezoek aan De Kuip. V.l.n.r.: Bertus Gibcus, Erwin Beltman, Arie Eindhoven

Reactie

Bertus Gibcus gaf aanvankelijk aan reacties op dit artikel op prijs te stellen, maar bezoek en telefoongesprekken vormen een steeds zwaardere belasting. Daarom graag geen directe berichten aan Bertus, maar via de knop 'Reageren' op de site van Fieldmanager. Hij kan dan zelf beslissen of hij reageert.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Antoon Kuijstermans
Wednesday 31 August 2022
Heftig bericht maar mooi verwoord. Bertus en familie sterkte de komende tijd. Mooi dat ik je heb leren kennen.
Paul van Berkel
Wednesday 31 August 2022
Hoi Bertus, berichten van deze strekking raken je. Je gunt iedereen altijd een pensioen in goede gezondheid. Helaas heb je dat niet in de hand. Het vinden van de juiste woorden is in deze situatie altijd lastig. Ik wil je, mede namens mijn collega's die jou ook goed kennen, bedanken. Zoals je zelf zegt; geniet er van zo lang het kan. Groet, Paul van Berkel (Van Kessel Sport en Cultuurtechniek)
Richo te Kaat
Wednesday 31 August 2022
Een Grasman in hart en nieren, zeer veel kennis en ervaring door Bertus opgedaan, buiten dat is Bertus een zeer prettige persoonlijkheid met een brok humor. Dank voor je gras lessen Bertus, en geniet er nog zo lang mogelijk van. Jouw kennis en kunde blijft voor velen bestaan.
Richo te Kaat (axentgroen)
Jamie bijl
Wednesday 31 August 2022
Bertus, wat een vreselijk bericht. Ik weet niet meer precies wanneer ik me cursus heb gehaald en dus les heb gehad van jou en zeker veel geleerd. Bedankt voor alles en voor heel veel mensen dat weet ik zeker. Geniet intens zolang dat kan, heel veel sterkte iedereen in jou omgeving. Liefs jamie bijl
Barry Lotgerink bruinenberg
Wednesday 31 August 2022
Mijn herinnering aan Bertus is er een van een bevlogen man met het hart op de goede plek. Elke keer als we op de ipc lokatie Velp kwamen moesten we even over “zijn” Greens lopen omdat er op een echte golfbaan ook over de Greens gelopen werd.
Bedankt Bertus.
Jip Nipius
Wednesday 31 August 2022
Bertus, dank je wel voor alle wijze lessen.
De manier waarop je les gaf was voor mij perfect.
Je bracht de lesstof haast altijd met een geintje of ander geheugen steuntje over waardoor ik nog steeds haast wekelijks aan je denk als ik aan het werk ben.
NIET STUREN OP DE GREEN, Poa polyestra en nog vele meer. Warme groet, Jip
Henk Dasselaar
Wednesday 31 August 2022
In de winter van 2007/2008 mocht ik als Greenkeeper bij Golfclub de Hoge Kleij de opleiding Greenkeeper doen bij het IPC.
Zodoende kwam ik natuurlijk ook bij Bertus Gibcus terecht.
Kan alleen maar zeggen dat ik veel waardering kon hebben van zijn manier van lesgeven en de kennis die hij graag met ons wou delen. Sinds 2017 ben ik door omstandigheden uit het Greenkeepers vak geraakt.
Maar zo nu en dan kijk ik nog even op de Greenkeepers site om te zien hoe het gaat op de golfbaan.
Dan kom je dit tegen.
Triest.
Ik wil via deze weg Bertus bedanken voor zijn kundige woorden en enthousiasme die hij bij ons als leerlingen probeerde over te brengen.
Bertus ik hoop dat je nog even mag genieten van je gezin en een ieder die je dierbaar is.
Bedankt wat je voor vele Greenkeepers gedaan hebt.
Met een hartelijke groet.
Henk Dasselaar
Henk Slootweg
Wednesday 31 August 2022
Zo zie je maar weer, de goeie gaan altijd te vroeg. Bertus bedankt voor de wijze lessen en prettige sparing momenten tijdens de vele Grasdagen, Branche bijeenkomsten en overige momenten dat we elkaar als Gras gekies tegen kwamen en weer lekker elkaar gelijk gaven over dat nepgras. Ik weet niet of ik ook al les kreeg van je op IPC toen ik ergens in de 90er jaren mijn Terreinmeester diploma haalde maar dat hebben we in de afgelopen 35 jaar ruimschoots ingehaald. Veel sterkte de komende periode.
Herman Berteler
Wednesday 31 August 2022
Bertus, als oud collega groendocent kwam het hele verhaal over je achteruitgaande gezondheid als een 'klap voor de kop'. Jouw geboorteplaats is Sappemeer, mijn eerste arbeidsplaats (technisch ambtenaar groen bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer). Gemeenschappelijk hadden en hebben we het groene onderwijs en aandacht voor de opleiding van greenkeepers, waarover we diverse contacten hebben gehad. Ook met je zoon mocht ik bij Het Rijk van Nijmegen regelmatig contact onderhouden. Ik hoop van ganzen harte dat je nog mag en kunt genieten ook al is het dichter bij huis. Heel veel sterkte en hartelijke groet. Herman Berteler.
Bertus Carelse
Thursday 1 September 2022
Bertus en familie,
Wat een droevig bericht in alle jaren dat je heb mogen leren kennen en zeker respect voor je hebben op gebouwd. Je bent en was altijd een grasman en had veel minder met dat "plasticgras" dit zal altijd in mijn gedachten blijven. De passie die jij had voor het echte werk is met geen pen of toetsenbord te beschrijven. In jou zullen we een geweldig persoon missen. Ik wens je heel veel sterkte op de reis die voor je staat. Ook de naaste familie wens ik veel sterkte met het dadelijk missen van Bertus.
Gerard Schoenaker
Saturday 3 September 2022
Bertus, overdonderd door het bericht en bedroefd kijk ik met veel genoegen terug op de mooie jaren die ik samen met jou heb mogen beleven! In de periode 2007 - 2010 als collega bij IPC en voorheen als trainer/docent. In 2007 kwam ik bij IPC in loondienst en jij zou met de VUT gaan. Helaas voor jou werd de regeling afgeschaft en stond je op dat moment net aan de verkeerde kant van de scheidslijn. Voor jou een klein drama, maar voor mij de ultieme kans om met Jou en Ernst samen te werken. Ik wil jou hierbij oprecht hartelijk danken voor alle kennis die je aan mij hebt overgedragen! Niet te vergeten de gezellige tijd tijdens het geven van trainingen en de momenten dat wij samen op de greens hebben gelegen voor opnames ten behoeve van visuele- en technische beoordelingen. Een product waar jij in de ontwikkeling aan hebt bijgedragen en dat nu in het kader van IPM nog meer dan vroeger hoogtij viert! Mooie herinneringen Bertus! Bedankt voor alles wat je voor mij betekend hebt.in deze moeilijke periode wens ik jou en jouw naast familie heel veel sterkte toe.


Gerard Schoenaker
Johan van Apeldoorn
Tuesday 6 September 2022
Beste Bertus,
Wat een prachtige tijd hebben we samen op de sportvelden doorgebracht tijdens de cursussen. Daarbij was jij voor mij de grasgoeroe en leermeester tegelijk en heb daarbij ontzetten veel van je geleerd, niet alleen kennis van gras, maar zeker ook hoe je mensen kunt boeien en enthousiasmeren voor een vakgebied. Bertus we hebben als IPC heel veel aan je te danken, niet alleen je onuitputtelijke bron van kennis en netwerk, maar ook later je zeer gewaardeerde inzet als gasttrainer. Heel fijn dat we je vlak voor de zomer nog op IPC hebben mogen ontvangen en uitgebreid hebben gepraat en gelachen, want je humor was er nog steeds. Bertus ik wens jou en je familie ook namens collega's IPC heel veel sterkte toe.
Gert-Jan Doornbos
Wednesday 7 September 2022
Heftig stuk, maar mooie weerspiegeling van Bertus z’ n loopbaan Ernst.
Familie Gibcus veel sterkte in deze moeilijke tijd!
Hans Prinsen
Thursday 8 September 2022
Tja, de grasman in hart en nieren, altijd op de hoogte van de nieuwste trends en nooit bang om zijn mening te geven.
Ook ik heb begin jaren 90 les van hem gehad'. Wat een vakman met ook humor.
Bertus en familie sterkte de komende tijd.

Thursday 15 September 2022

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER