Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Realisatie van een oefenzone op Duitse golfbaan Coesfeld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zaterdag 1 oktober 2022
96 sec


Golfprojectmanager Friso Verhoeve en aannemer Wim Oskam slaan handen ineen voor Duits project

Golfprojectmanager Friso Verhoeve werd gevraagd voor een mooie klus bij golfbaan Coesfeld door de in Duitsland bekende golfarchitect Christian Althaus. Verhoeve vroeg op zijn beurt Wim Oskam weer voor de daadwerkelijke realisatie.

Wim Oskam, toont de grasontwikkeling 10 weken na inzaai (foto dd 25-08-2022) (2)
Wim Oskam, toont de grasontwikkeling 10 weken na inzaai (foto dd 25-08-2022) (2)

Friso Verhoeve: 'Ik werd vorig jaar gevraagd voor deze klus bij Golf en Landclub Coesfeld, net over de Duitse grens bij Doetinchem. Op mijn beurt heb ik Wim Oskam van Grastotaalbeheer er weer bij gevraagd. Dat is werkelijk perfect gegaan. Een samenwerking die wat mij betreft voor herhaling vatbaar is. Wim Oskam heeft het werk uitgevoerd samen met zijn zonen Jorian en Leon Oskam, met neef Mark Oskam op de kraan. Als shaper hebben we gebruikgemaakt van Martin Hooijschuur, die onder andere betrokken was bij de Belgische baan Koksijde/Hof ter Hille. Voor de inzaaiwerkzaamheden is samengewerkt met Aissa Zerroual, die zeer ervaren is in het zaaiklaar maken en inzaaien van golfterreinen. De irrigatie is verder gedaan door Pedro van Wijk.

Shaper met de kraan op Coesfeld

Duitsland

Duitsland is geografisch gezien vlakbij, maar wat betreft het bouwen van golfbanen wordt daar heel anders gewerkt en gedacht dan in Nederland. Verhoeve legt uit dat in Duitsland voor alles zogenaamde FLL-normen zijn opgesteld. In die normen staat tot op de laatste komma uitgelegd hoe je bijvoorbeeld de toplaag van een green moet bouwen. In Nederland denken we daar anders over. Daar gaan we volgens Verhoeve veel meer uit van de aanwezige materialen en de situatie ter plekke. En dan gaan we aan de slag.


'Eigenlijk is het bouwen van een golfbaan in Duitsland niet zo complex. Je moet gewoon doen wat er in de voorschriften staat'

Verhoeve, breed lachend: 'Eigenlijk is het bouwen van een golfbaan in Duitsland niet zo complex. Je moet gewoon doen wat er in de voorschriften staat. Wat betreft een green, of in dit geval oefengreen, betekent dit een 25 centimeter dikke toplaag, bestaande uit 90 procent zand vermengd met 10 procent witveen. Daaronder ligt een 12 centimeter dikke laag van verdicht drainagezand met een M50-cijfer van 493 mu. En daaronder weer 210 meter drainagebuis. Het mengsel voor de toplaag van de nieuwe green is geleverd door Heicom. Voor de inzaai is mycorrhiza van PHC Plant Health Cure opgebracht en ingewerkt.

Plattegrondwerk Coesfeld (Design Christian Althaus)

Oplevering

Ook wat betreft de oplevering van het project zijn zaken in Duitsland veel gründlicher en preciezer geregeld dan bij ons. Een aannemer kan een project opleveren als hij in het geval van greens 15 keer heeft gemaaid op 6 tot 10 millimeter of een grasbedekking van 90 procent heeft bereikt. Vergelijkbare normen zijn door de organisatie achter de FLL-normen ook opgesteld voor de fore-greens en de approach.


Realisatie oefengreen

Het werk in Coesfeld omvatte de realisatie van een nieuwe oefengreen (705 m2), twee afslagplaatsen, twee bunkers en het verwijderen van vier oude afslagplaatsen.

Greenmengsel:

British-Green PS-11
7,5% Agrostis capillaris BARKING
7,5 % Agrostis capillaris MUSKET
45% Festuca rubra commutata EUROCARINA
20% Festuca rubra trichophylla BORLUNA
20% Festuca rubra trichophylla CATHRINE

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
caubergs jean
Saturday 1 October 2022
ik ben geïnteresseerd in een aanleg putting green privé in Heusden-zolder Belgie

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER