Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Toro Reelmaster 3550 D is favoriet van greenkeeper Debbie van Tongeren

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 1 december 2023
126 sec


Maaiende twee-eenheid

Voor greenkeepers is een maaimachine een onontbeerlijk werktuig; zo ook voor Debbie van Tongeren. Sterker nog, het is zelfs haar favoriete machine. In deze rubriek vertelt ze over 'haar maaier': de Toro Reelmaster 3550 D.

Debbie van Tongeren en haar favoriete Toro-maaimachine
Debbie van Tongeren en haar favoriete Toro-maaimachine

Op landgoed De Hoek ligt de golfbaan van de Sallandse Golfclub, al veertien jaar het werkterrein van Debbie van Tongeren, werkzaam voor De Enk Groen & Golf. Vaste gebruikers van deze baan staan vaak gek te kijken als ze de Toro Reelmaster voorbij zien komen terwijl hij niet bestuurd wordt door Debbie. Die kans is namelijk bijzonder klein, want drie dagen per week is zij op deze machine te vinden. 'Ik ben er eigenlijk bijna mee vergroeid', zegt ze zelf.

De twee-eenheid ontstond toen de machine zo'n zeven jaar geleden werd aangeschaft. Van Tongeren: 'We hebben op deze baan vrij grote foregreens en waren op zoek naar een maaier waarmee het werk sneller gedaan kon worden.' De keuze viel destijds op de Toro Reelmaster 3550 D. Het is een vijfdelige kooimaaier. Na enige uitleg van de monteur kon Van Tongeren er direct mee uit de voeten. 'Als je er een kent, dan ken je ze eigenlijk allemaal', is haar opvatting.

Flexibel en wendbaar

De Reelmaster was wel iets breder dan zijn voorganger, die beschikt over drie kooien. 'Maar beide machines zijn driewielers en dus even flexibel en wendbaar in de besturing', weet Van Tongeren. Dat de nieuwe iets breder is, vormt voor haar geen enkel probleem meer na al die jaren maaien. Voor anderen is dat niet altijd zo. 'Ik weet inmiddels precies hoe ver ik kan gaan. Als iemand mijn werk overneemt, hoor ik achteraf nogal eens dat er wel iets meer overlap gepakt had kunnen worden.'


Een groot voordeel van de Reelmaster is dat de drie wielen tegelijk aangedreven worden, waardoor geen enkele heuvel nog een belemmering vormt voor Van Tongeren en haar maaimachine. De baan kent sowieso weinig hindernissen voor het maaiwerk van de greenkeepers. Het enige obstakel dat Van Tongeren te binnen schiet, is de zandweg die ze tijdens het maaiwerk moet oversteken en die de golfbaan als het ware doormidden snijdt.

'Ik hoor direct of ik iets raak of dat er iets mis is, want ik weet precies hoe de machine klinkt'

In het hoogseizoen maait ze de tees twee keer per week en de foregreens drie keer per week, zo'n zeventien uur werk in totaal. In het najaar wordt deze frequentie teruggebracht naar respectievelijk een en twee keer per week. Tijdens het werk heeft Van Tongeren bijna altijd een koptelefoon op en luistert ze naar Radio 10. 'Ik heb ook oordoppen, die ik gebruik bij warm weer en uiteraard als gehoorbescherming, maar meestal draag ik de koptelefoon, die ook het motorgeluid dempt.' Meer dan dempen is het niet, want naast de muziek wil Van Tongeren ook de motor kunnen horen. 'Ik hoor dan direct of ik iets raak of dat er iets mis is, want ik weet precies hoe de machine klinkt.' Onlangs nog was haar scherpe gehoor goed voor de ontdekking van een kapotte lager.

Stoomcleaner

Dergelijke mankementen worden gerepareerd door de monteur van De Hoek. Van Tongeren smeert de machine wel zelf en maakt hem ook grondig schoon, zeker als het straks weer winter wordt en het groot onderhoud plaatsvindt. 'Ik haal dan de kooien eraf en maak alles goed schoon met de stoomcleaner.' Ze is inmiddels een zeer ervaren greenkeepster, die al veertien jaar het vak uitoefent. Elke werkdag geniet ze van het buitenzijn in de natuur en het werk met de Toro Reelmaster. 'Alle andere werkzaamheden voor greenkeepers vind ik ook fijn, want maaien is toch een beetje "verstand op nul en gaan". Dan is af en toe met de handen werken ook wel lekker voor de afwisseling.'Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER