Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Neosol: wat is het en wat doet het?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 31 oktober 2022
73 sec


De Olmix Group kent een lange geschiedenis, die ooit begon in een Bretons dorp in Noord-Frankrijk. Inmiddels is het concern wereldwijd actief en beschikt het over veel kennis, bijvoorbeeld over zeewier, dat in allerlei producten wordt toegepast. Deze producten helpen niet alleen boeren, maar ook greenkeepers, fieldmanagers en hoveniers om het bodemleven op hun werkterrein te verbeteren. Neosol is zo'n product.

De bodem wordt bij gebruik van Neosol luchtiger, waardoor wortels weer beter kunnen groeien.
De bodem wordt bij gebruik van Neosol luchtiger, waardoor wortels weer beter kunnen groeien.

Neosol is een bodemverbeteraar in korrelvorm die in het najaar uitgestrooid moet worden. In dat jaargetijde zijn de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem namelijk ideaal voor de werking van Neosol. De korrels voorzien schimmels en bacteriën van het juiste voedsel (sporenelementen en suikers uit zeewier), waardoor ze geactiveerd worden en helpen met de vertering van plantaardig afval in de bodem. Ze versnellen hiermee het natuurlijke proces waarbij organisch materiaal wordt omgezet in een humuslaag. Deze kunstmatige versnelling is extra handig voor bodems met veel houtige resten, die over het algemeen langzamer in humus veranderen.

Schimmels vormen op hun beurt met hun draden gangetjes (poriën) in de bodem, die weer door gras en planten gebruikt kunnen worden om dieper te wortelen. Ook zijn de 'schimmelgangen' een oplossing tegen verdichting van de bodem. Daardoor wordt de bodem bij gebruik van Neosol luchtiger. Een bijkomend voordeel is dat de waterhuishouding verbetert door deze toename van het ondergrondse gangenstelsel. Zowel de afwatering als de watertoevoer van onderop naar het gras of de planten wordt gemakkelijker. Hoe langer Neosol gebruikt wordt, hoe dieper in de bodem verdichting wordt tegengegaan en de oude, natuurlijke bodemstructuur met voldoende luchtgangen hersteld wordt. Deze verbeterde bodemstructuur betekent in een periode van droogte dat de vochtregulatie langer in stand blijft en bijvoorbeeld een gazon daardoor langer groen blijft. De aanwezige beplanting kan immers dankzij de luchtige bodem en langere wortels beter bij het water.

De Olmix Group wil ook met Neosol het bewustzijn van het belang van een gezonde wereld onder de grond verhogen. Hierbij worden onafhankelijke teststations ingeschakeld om dit daadwerkelijk zichtbaar te maken voor iedereen. Dus ook voor greenkeepers, fieldmanagers en hoveniers, om hen te overtuigen van het langetermijneffect. De korrels gebruik je immers in het najaar en het effect is pas merkbaar in het voorjaar.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Demodagen over automatisering op de golfbaan
woensdag 19 juni 2024
t/m dinsdag 25 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER