Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'We gaan een heel leuke tijd tegemoet'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 29 december 2022
160 sec


Marco Blom verkozen tot Greenkeeper of the Year 2022

Marco Blom mag zich Greenkeeper of the Year 2022 noemen. Hij won deze titel tijdens het Green Gala, dat eind november plaatsvond in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch. Blom is hoofdgreenkeeper bij onderhoudsbedrijf Agrec Zelle Beheer.


Blom ontving zijn prijs, een glazen champagnekoeler, uit handen van juryvoorzitter Jannes Landkroon, tevens voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA). Landkroon vertelde dat het dit jaar heel lastig was om een winnaar te kiezen, omdat alle genomineerden excelleren in hun specialisatie. In zijn dankwoord zei de winnende Blom blij, vereerd en dankbaar te zijn. De eerste dagen na het Green Gala kwam hij bijna niet aan werken toe. 'Het was geweldig. Het waren drie dagen "in een rijtuigie". Vanuit de club en via sociale media stroomden de felicitaties binnen. Ik kreeg veel lof toegezwaaid.'

Stroomlijnen

Als Greenkeeper of the Year is hij ook ambassadeur van het vak, samen met de andere genomineerden. Hij heeft al ideeën over de invulling hiervan. 'Ik wil met de jongens uit de groep ons vak promoten op scholen. Komend jaar wil het waterschap het oude beekdal op mijn baan in ere herstellen; ook dat biedt mogelijkheden voor het ambassadeurschap. Verder zie ik het nog wel en moet ik mezelf in mijn enthousiasme ook een beetje stroomlijnen.'


Olympische Spelen

Enthousiast is Blom ook als hij praat over de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Na een soort generale repetitie, afgelopen september, is hij geselecteerd om deel uit te maken van het greenkeepersteam dat de baan prepareert voor de olympische golfwedstrijden. 'Op dit hoge niveau werken is het mooiste dat er is en een droom die uitkomt. De budgetten zijn ruim en het is heel leerzaam om met internationale collega's samen te werken.' Als enige nadeel noemt Blom de bizarre werktijden. Het zijn veelal gebroken diensten, waardoor je heel vroeg moet beginnen, dan even kunt pauzeren en tot laat moet doorwerken. Maar hij heeft het graag over voor deze unieke ervaring, nu de Spelen 'in de buurt' plaatsvinden.
De 54-jarige Blom is een zeer ervaren greenkeeper. Hij is werkzaam op golfbaan 't Zelle, waar hij met een flexibele schil aan medewerkers alle ruimte heeft om het werk goed te managen. Dertig jaar geleden rolde hij het vak in na een stage bij Burggolf in Zoetermeer. Hij werkte voor diverse grote aannemers en werd zo uiteindelijk hoofdgreenkeeper.


'We werken steeds meer samen met het bodemleven, dat altijd ad hoc reageert op veranderende omstandigheden'

'Meten is weten' is één van zijn credo's. Dit betekent soms ook dat je even niks moet doen en vooral ook dat je goed moet luisteren naar de natuur. 'We gaan een heel leuke tijd tegemoet. We gaan steeds meer samenwerken met het bodemleven, dat altijd ad hoc reageert op veranderende omstandigheden. Wij kunnen dat met onze ingrepen nooit evenaren.' Zijn kennis heeft hij niet alleen uit de boeken gehaald, maar ook uit de praktijk, toen hij voor aannemers op veel verschillende banen werkte. Nog altijd is hij leergierig en onderzoekt hij hoe je uiteindelijk helemaal zonder meststoffen kunt werken. Volgend jaar is er meer te lezen over zijn werkzaamheden en ideeën over het vak, in een editie van dit vakblad waarvan Blom gasthoofdredacteur is - een onderdeel van de prijs Greenkeeper of the Year.

Ambassadeurs

De andere genomineerden, Andrew Knott, Gijs van Berkel, Dylan Kuik en Kees van der Vliet, werden tijdens het Green Gala benoemd tot ambassadeur van hun vak. Andrew Knott is hoofdgreenkeeper bij de Haagse Golfvereniging Leeuwenbergh, Gijs van Berkel vervult deze functie bij Princenbosch, Kees van der Vliet is hoofdgreenkeeper bij Amsterdam Waterland en begeleidend adviseur voor Harderwold, en Dylan Kuik, tot slot, is actief als hoofdgreenkeeper bij The International.

Vakjury

De vakjury bestaat naast voorzitter Jannes Landkroon uit de leden William Boogaarts, Bruno Steensels, Philippe Mallaerts en Alexander de Vries. Landkroon: 'Een wedstrijd als deze zet vakmensen in de schijnwerpers. Dit is verdiende erkenning voor hun inzet en is tevens een voorbeeld waaraan eenieder zich kan optrekken. Zo profiteert de hele branche van een award als deze.'

Sponsors

De Greenkeeper of the Year-verkiezing wordt gesponsord door Toro, Imants, ICL en Wiedenmann. Vakblad Greenkeeper organiseert de verkiezing al sinds 2014. Met de verkiezing wil de uitgever van dit blad het werk van greenkeepers in het zonnetje zetten. Hoofdredacteur Hein van Iersel: 'De jaarlijkse prijs is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze onderscheiding in deze sector. Niet alleen vragen wij op deze manier aandacht voor het belang en het vakmanschap van greenkeepers; de winnaar kan ook rekenen op veel waardering van zijn vakgenoten. Bovendien straalt de glans van de titel af op het hele bedrijf of de organisatie waar de winnaar werkt.'

Erelijst

In het verleden werd de prijs gewonnen door respectievelijk Koert Donkers (2014), Kristian Summerfield (2015), William Boogaarts (2016), Vincent de Vries (2017), Arjen Westeneng (2018), André van der Woude (2019), Tom Maddison (2020) en Ben Hooper (2021).

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Demodagen over automatisering op de golfbaan
woensdag 19 juni 2024
t/m dinsdag 25 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER