Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Schimmels essentieel voor gezonde plant en gezond bodemleven

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 15 december 2022
121 sec


Voor greenkeepers die hun gras en het bodemleven gezond willen krijgen en houden, biedt Olmix verschillende producten aan, afgestemd op de grondsoort. Zo is er Humeo voor losse zandgrond, waarmee als het ware een extra koolstofpakket als voeding voor micro-organismen wordt aangeboden, en Neosol, dat compacte (klei)grond luchtiger maakt en voorziet van meer zuurstof en extra polysachariden. Voor een goede werking van deze producten zijn schimmels essentieel.


Velen kennen schimmels alleen in hun verschijningsvorm als paddenstoel. In een kuub grond bevinden zich ondergronds echter kilometers aan lange schimmeldraden, ook wel hyfen genoemd. Die zorgen voor microporiën in de grond. Deze 'gangetjes' zijn weer van essentieel belang voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van overtollig water bij hevige regen. De ontstane sponswerking zorgt bij droogte voor een goede capillaire werking (vochtvoorziening).

Symbiose

In samenwerking met de wortels van de grasplant zorgen schimmels voor een gezond bodemleven. Ze voeden planten door het vrijmaken van gebonden nutriënten en worden zelf voedsel na hun eigen levenscyclus. Om deze schimmels te stimuleren gaat de plant een symbiose aan met diverse micro-organismen, door het lekken van suikers (wortel-exsudaten) in ruil voor nutriënten en indirect bescherming tegen bodempathogenen (ziektes). Dit natuurlijke proces wordt door de genoemde producten van Olmix ondersteund en versneld.


Het is belangrijk dat organisch materiaal snel verteert; anders is het een ideale voedingsbodem voor ziekteverwekkers

De aanwezigheid van voldoende zuurstof in de bodem is heel belangrijk. Een gezonde bodem bevat idealiter 25 tot 50 procent lucht met ongeveer 12 procent zuurstof, afhankelijk van het type grond. Zuurstof is weer belangrijk voor micro-organismen en hiermee de afbraak van organisch materiaal, waarbij weke delen (groen, blad) sneller afgebroken worden dan houtige (de wortelnerf). Ook hier zorgt de MIP-technologie in de korrels van Neosol en Humeo voor een versnelling van het verteringsproces. Het is belangrijk dat organisch materiaal snel verteert. Als dit niet gebeurt, is het namelijk een ideale voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Gemaaid gras moet daarom zo snel mogelijk humus worden, om bijvoorbeeld pythium of fusarium geen kans te geven op een golfbaan. Het gebruik van Neosol en Humeo zorgt voor een lagere ziektedruk vanuit de bodem.

MIP-technologie

De werking van de producten is mede mogelijk dankzij de toepassing van MIP-technologie, wat staat voor mineral inducer process. Het betekent dat aan de producten bouwstenen zijn toegevoegd (vitamines) die de enzymprocessen van de schimmels in de grond ondersteunen om grasresten optimaal te kunnen verteren. Zogenoemde cofactoren zorgen ervoor dat de schimmel in dit proces de turbo kan aanzetten en een enorme boost krijgt. Vergelijk het met extra vitaminen voor het menselijk lichaam. En als een schimmel zich goed voelt, ontwikkelt hij zich ook sneller. Uiteindelijk leidt dit tot een betere bodemstructuur en een gezonde plant.


Extra zuurstof

De producten zijn ook voorzien van calcium- en magnesiumcarbonaat. Dit zorgt voor extra zuurstof in de bodem, waardoor het bodemleven zich onder moeilijke condities sneller en makkelijker kan ontwikkelen. De toegevoegde suikers zijn weer extra voeding voor de schimmels, die daardoor nog beter nutriënten aan de bodem kunnen onttrekken en doorsluizen naar de wortels van de plant.


Beide producten versnellen dus het natuurlijke proces en dragen bij aan een duurzame manier van bodemonderhoud. De korrels moeten in de periode na de langste dag tot in het najaar toegepast worden bij een bodemtemperatuur tot acht graden en onder droge omstandigheden. Binnen drie tot vier dagen zijn de korrels opgelost. Hoe langer de korrels gebruikt worden, hoe luchtiger en gezonder de bodem wordt en verstoorde ondergrondse processen hersteld worden. Olmix staat niet stil en blijft de producten ontwikkelen. Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een vloeibare variant. Want als de markt het vraagt, probeert Olmix het te ontwikkelen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER