Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

In Memoriam: Ton Metselaar: 29 juni 1946-15 maart 2023

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 20 maart 2023
82 sec


Een markante en bijzondere greenkeeper is heengegaan

Markant wordt hij genoemd in zijn overlijdensbericht: Ton Metselaar. Maar daar had met evenveel moeite ook aardig, belangstellend en gedreven kunnen staan. Op 15 maart is Ton Metselaar, greenkeeper op tal van golfbanen, maar laatstelijk op St Nic van ons heengegaan.

Archieffoto uit 2007: Op de fairway van Winston Golf: Ton Metselaar met zijn onafscheidelijke sjekkie
Archieffoto uit 2007: Op de fairway van Winston Golf: Ton Metselaar met zijn onafscheidelijke sjekkie

Als greenkeepers met pensioen gaan, raken ze voor de redactie van dit vakblad langzaam uit beeld. Sommigen delen nog eens wat op Facebook of Linkedin. Maar er komt toch onherroepelijk dat moment dat je als redactie denkt: 'Wie was dat ook weer?' Is dat erg, waarschijnlijk niet . Dat hoort bij het leven. Hoe dan ook: voor Ton Metselaar gold dat in ieder geval niet. Vorig jaar belde hij nog op naar de redactie van Greenkeeper over zijn abonnement. Verder wist hij de redactie van dit vakblad nog regelmatig te verrassen met bijzondere nieuwtjes. Zelfs als dat het overlijden betrof van een voormalige collega. Zijn laatste appje met de redactie was amper twee maanden geleden. Het ging toen duidelijk niet zo goed meer met hem, maar hij bleef goede moed houden.

St Nic.

Ton Metselaar was in alles een perfecte greenkeeper. Hij was gek van zijn vak, gek van de natuur, maar vooral ook gek van mensen. Allemaal dingen die terugkomen op de gezamenlijke reis die Metselaar maakt met de redactie van dit vakblad om een aantal golfbanen in Noord-Duitsland te bezoeken. Dat werd een fantastische, misschien wat primitieve reis, waar we drie prachtige Noord-Duitse banen mochten bezoeken, die bovengemiddeld met duurzaamheid en vooral dan met roodzwenk bezig waren. Iedere keer dat ik Metselaar aan de lijn had in die vijftien jaar daarna begon hij daar weer over. 'Dat was mooi', was zijn opmerking dan.


Hij was gek van zijn vak, gek van de natuur, maar vooral ook gek van mensen.

Bram, Eric, en Anton,

Ton Metselaar laat een hele rits kleinkinderen na, voor wie hij ongetwijfeld een fantastische opa is geweest. Er staat niet voor niets op zijn kaart: 'Mijn opa, mijn opa. In heel Europa is er niemand zoals hij'. De golfsector zal hem misschien meer gedenken omdat alle drie zijn zonen aan de slag zij gegaan als greenkeeper. Anton Metselaar op dit moment voor De Enk op De Compagnie, Eric op het Rijk van Nunspeet en ook voor De Enk. Bram Metselaar tenslotte is werkzaam op Heidemeer.
Ton is in besloten kring begraven op natuurbegraafplaats 'De Bremer Wildernis' in Sondel. Wij wensen zijn familie veel sterkte om dit verlies te dragen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Richard Ferdinands
Monday 20 March 2023
Geschrokken hoorde ik vorige week van Ton's overlijden. Een in vele opzichten bijzondere man is van ons heen gegaan. Ik leerde Ton kennen in de periode dat hij werkzaam was op de baan bij Sint Nyk. We kwamen er in de wintermaanden wel eens even buurten, gewoon voor de gezelligheid maar ook om er van te leren. Het was Ton die dan doceerde en ons de fijne kneepjes van het vak leerde. Als Ton ergens was stonden er altijd mensen om hem heen naar hem te luisteren. Hij wist altijd gepassioneerd over zijn geliefde vak te vertellen, maar het kon ook net zo goed een schuine mop zijn of iets wat hij nu weer had meegemaakt.
Na zijn pensionering -ik zag hem toen minder vaak- was het altijd herinneringen ophalen aan die goeie ouwe tijd. Daar is nu helaas een eind aan gekomen.
Bram, Eric, Anton en familie, gecondoleerd en heel veel sterkte!

Richard Ferdinands,
Lauswolt.
Arjen Spek
Wednesday 22 March 2023
Ik schrik van het lezen van dit nieuws en wil als eerste Anton, Eric en Bram en de gehele familie condoleren met dit verlies.
Terug denken aan Ton, komt mijn tijd bij Pols naar boven drijven,waarbij hij bij Burggolf St. Nyk werkte en ik contact met hem had m.b.t. zijn Ransomes machine park. Ton blijft in mijn gedachte als een markante maar zeer zeker een mensen mens en een man met passie voor gras. Alle nabestaande heel veel sterkte de komende tijd.

Arjen Spek
Milati Grass Machines
ARNE VAN AMERONGEN
Wednesday 22 March 2023
ERG TRIEST DID TE HOREN HEB EEN FANTASTISCHE TIJD BELEEFT MET TON OP THE GOLF BAAAN ZOETERMEER VAN BURG GOLF. WAAR WE VAAK KOFFIE HEBBEN GEDRONKEN IN ZIJN APARTEMENT OP DE GOLF BAAN MET VELE LACHENDE MOMENTEN. IK WENS ALL FAMILIE LEDEN HEEL VEEL STERKTE VOOR DE KOMENDE DAGEN. R.I.P. TON

ARNE
Arnoud de Jager
Friday 24 March 2023
Ton Metselaar
Na van 1986 tot 1990 de beginselen van ons vak te hebben geleerd op UGC De Pan (Mark Lampe) was het voor mij tijd om mijn vleugels uit te slaan. Ik solliciteerde en werd op voorhand virtueel op BurgGolf St. Nyk voorbeschouwd. Uiteindelijk werd het Zoetermeer. Ene Ton Metselaar zou me daar ‘even’ inwerken. Ton, met z’n goede vooropleiding, met z’n goede ervaring, met z’n goede bedoelingen vulde mijn eerste leidinggevende aanstelling met info waar ik het niet per se altijd mee eens was. Ik was een groentje, zowel op greenkeeping- als op leidinggevend niveau, maar slurpte op wat in mijn ogen goed was. Maar stootte af waar ik niets voor voelde. Ton zorgde voor een groot deel van het uiten van het tegenovergestelde van waar ik toentertijd voor stond. Terugkijkend was Ton z’n tijd vooruit. Hij met z’n ecologische duurzaam groen gerichte overtuiging tegenover mijn commerciële nieuwe op presentatie gerichte ambitie. Lang verhaal kort: de onderlinge discussies moeten voor ons beiden leerzaam zijn geweest. Na onze samenwerking werkte ik met veel plezier samen met Anton Metselaar, zoon van. Ik leerde Eric, zoon van, kennen op NGA-dagen en als leergierige (hoofd)greenkeeper van Nunspeet. Bram, ook al zoon van, zorgde en zorgt tot op de dag van vandaag voor een lach op mijn gezicht. Lekker opstandig type, die ‘Brämchen’. Ik hou daarvan. Uiteindelijk verloren deze drie kerels onlangs hun vader… Een vader die op zijn eigen wijze een stempel drukte op greenkeepend Nederland. Voor Anton, Eric en Bram: gecondoleerd! Voor Ton zelf: rust zacht.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER