Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Onderlinge humor verhoogt het werkplezier

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 12 april 2023
292 sec


Het greenkeepersteam van De Ridder hoeft zich op Zeegersloot geen moment te vervelen

'Geen green is hier hetzelfde en dat maakt het onderhoud best ingewikkeld', zegt Camiel Schaapsmeerders. Hij is ruim anderhalf jaar hoofdgreenkeeper op Golfbaan Zeegersloot in Alphen aan den Rijn. Samen met zijn team werkt hij hard aan de kwaliteitsverbetering van de baan, in goed overleg met de baancommissie en de manager van de golfbaan.

Het greenkeepersteam van Golfbaan Zeegersloot (foto: De Ridder Golf Sport Groen)
Het greenkeepersteam van Golfbaan Zeegersloot (foto: De Ridder Golf Sport Groen)

Sinds zijn komst is de samenwerking tussen deze partijen weer zoals die moet zijn en is het onderhoudscontract met De Ridder Golf Sport Groen met vijf jaar verlengd. 'Toen ik hier begon, was het de vraag of er verlengd zou worden. Maar ik had direct een goede klik met de manager', zo blikt Schaapsmeerders terug op zijn start als aanvoerder van het greenkeepersteam. Herman Bosman, voorzitter van de baancommissie, stapt tijdens het interview de 'kantine' van de opslagloods binnen om even te overleggen over het uitstrooien van een nieuw korenzaadmengsel. Dit gebeurt heel ontspannen en informeel. Dat is ook de manier waarop Schaapsmeerders zijn team aanstuurt.
Dat team bestaat naast de hoofdgreenkeeper uit assistent-hoofdgreenkeeper Kees Taal, Marco van Vulpen, Marcel Sandvoort en Wouter Wesselius. Maairobot Annie en hond Freya, de Mechelse herder van Sandvoort, maken het team compleet. Het is een team met veel ervaring, waarin iedereen weet wat er van hem verwacht wordt en onderlinge humor een belangrijke factor is voor het werkplezier.


'Ik werd echt in het diepe gegooid'

De 57-jarige Marco van Vulpen werkt al 35 jaar op Zeegersloot, eerst in loondienst, net als de andere oudgedienden, en sinds zes jaar via De Ridder. Ooit werkte hij in een cyclaamkwekerij. Na zijn ontslag kwam hij via een uitzendbureau op de golfbaan terecht en hij is er nooit meer weggegaan. 'Ik werd echt in het diepe gegooid', zo blikt hij terug. Het vak van greenkeeper heeft hij in de praktijk moeten leren. Alle facetten spreken hem nog steeds aan.

Marcel Sandvoort voelt zich thuis op de golfbaan.

Veel talent

Marcel Sandvoort telt 49 lentes en werkt voor het tweede seizoen op deze baan. Hij is negen jaar in dienst bij De Ridder en al 34 jaar greenkeeper. Hij was er vroeg bij; als elfjarig jochie werd hij ballenraper op een baan in Bunnik. Voor drie keer rapen kreeg hij een golfles. Deze lessen vielen in vruchtbare aarde, want Sandvoort bleek te beschikken over veel talent. De hoge kosten van de golfsport verhinderden dat zijn talent tot wasdom kwam. 'Ik wilde niet meer naar school, maar wel graag op de golfbaan blijven werken. Zo begon ik als 15-jarige al als greenkeeper.' Hij werkte 20 jaar op De Biltse Duinen en kwam via Rijswijk, Loenen en Anderstein terecht in Alphen aan den Rijn.


Hoofdgreenkeeper Camiel Schaapsmeerders

Oud-topsporter

Hoofdgreenkeeper Schaapsmeerders (55) is een oud-topsporter en heeft een bijzonder carrièrepad gevolgd. Na het eindexamen van de middelbare tuinschool kon hij direct aan de slag op golfbaan De Pan. 'Ik mocht de prullenbakken legen, bunkers harken en tees verzetten. Pas na een jaar mocht ik ook een green maaien.' Drie jaar later verkaste hij naar de Nieuwegeinse. Daar combineerde hij zijn baan als greenkeeper in de wintermaanden met zijn grote passie: bobsleeën. Een verdraaide knie, opgelopen tijdens het tegelzetten thuis, deed zijn olympische droom uiteenspatten. 'Mijn meniscus lag in tweeën. Ik heb nog twee jaar op hoog niveau gesport, maar uiteindelijk moest ik stoppen.' Nu doet hij alleen nog aan krachttraining.
Na ruim twaalf jaar werken in Nieuwegein stopte Schaapsmeerders als hoofdgreenkeeper en nam hij een winkel met artikelen voor de jacht en schietsport over. Na acht jaar verkocht hij deze zaak weer en startte hij met twee kameraden uit de sportwereld een sportschool in Uithoorn. Er werd al snel een tweede sportschool geopend. Deze drukke baan was voor hem uiteindelijk niet meer te combineren met zijn privéleven. 'Ik had twee kleine kinderen en een vrouw die ernstig ziek werd. Ik besloot over te stappen naar het grasteam van Feyenoord om het rustiger aan te kunnen doen.' Al snel werd duidelijk dat ook die baan veel tijd kostte en na een jaar werd hij voorman bij Verheij in de gemeente Stichtse Vecht. In 2022 stapte hij over naar De Ridder om als hoofdgreenkeeper aan de slag te gaan.


'Plezier is het allerbelangrijkste in mijn leven'

Kees Taal (52) is al jaren de tweede man op Zeegersloot. 'Dat vind ik prima. Plezier is het allerbelangrijkste in mijn leven. Af en toe vervangen vind ik goed, maar ik wil niet eindverantwoordelijk zijn.' Hij heeft wel het diploma voor greenkeeper en hoofdgreenkeeper op zak. Voordat hij die opleidingen afrondde in Velp, had hij al diverse andere dingen gedaan. Zo begon hij na de havo in de verzekeringsbranche, maar dat bleek toch niet de juiste sector voor hem te zijn. Na allerlei baantjes, van deejay tot marketingmedewerker, begon hij op 27-jarige leeftijd met een hoveniersopleiding in de avonduren. Via een uitzendbureau belandde Taal op Zeegersloot, waar hij het eerste jaar voornamelijk besteedde aan bunkers harken. 'Ik had altijd wel affiniteit met tuinen en groen, maar wist niks van golfbanen.' Die laatste opmerking is inmiddels achterhaald. Taal is met zijn ervaring een belangrijke vraagbaak voor hoofdgreenkeeper Schaapsmeerders.

Niet standaard

Wouter Wesselius is 45 jaar en werkt al meer dan de helft van zijn leven op Zeegersloot. Na zijn studie bos- en natuurbeheer in Velp ging hij werken in het tuinonderhoud bij Avifauna. Een advertentie in een huis-aan-huiskrant bracht hem op de golfbaan. 'Ik wist eigenlijk helemaal niet wat een greenkeeper was, maar had natuurlijk wel een groene achtergrond en ervaring met machines. Ook pak ik dingen snel op.' Na 24 jaar doet hij dat nog dat nog steeds, bijvoorbeeld als er iets gedaan moet worden dat niet standaard is. Wesselius heeft aanleg voor techniek. Sinds drie jaar is hij tijdens de wintermaanden dan ook te vinden in de bedrijfsloods van De Ridder in Soesterberg, om aan het machinepark te sleutelen en de kooimaaiers te slijpen. 'Na al die maanden binnen verlang ik weer naar buiten, want ik ben een echt buitenmens.' Op 1 april keerde hij terug naar zijn team. 'Ik heb dan wel veel gemist en ben nieuwsgierig wat er allemaal veranderd is op de baan.'


'Wij kunnen eigenlijk niet dieper dan 40 centimeter de bodem in'

Zeegersloot bestaat uit de Griend-Heuvelbaan (18 holes) en de Parkbaan (9 holes par 3). Het hoogste afslagpunt ligt 17 meter boven zeeniveau is daarmee tevens het hoogste punt van het Groene Hart. Ook beschikt de baan over een GEO-certificering. De baan is in 1985 gebouwd op een oude vuilstort. Uiteraard is die ingepakt, maar even een sleuf trekken of een put aanleggen is er voor de greenkeepers niet bij. 'Wij kunnen eigenlijk niet dieper dan 40 centimeter de bodem in', vertelt Schaapsmeerders. De bodem is wel heel vruchtbaar en alles groeit snel. 'We bemesten ook niet op de fairways. Het groeit al hard genoeg.' Maairobot Annie zorgt ervoor dat het gras op de fairways keurig op hoogte blijft en doet dat veel strakker dan een greenkeeper ooit voor elkaar zou krijgen. 'Deze Toro-machine is echt een uitkomst. Ik verwacht dat in de toekomst steeds vaker met robots gemaaid zal worden', zegt Schaapsmeerders tijdens een rondje over de baan. Voor het maaien van het gras bij de drivingrange beschikt het team ook over een maairobot.

Aanleg van natuurlijke oevers

Kwaliteitsslag

Zorgen deze robots al voor een hogere maaikwaliteit, de kwaliteit van de baan in zijn geheel moet de komende jaren ook omhoog, zoals staat beschreven in het tienjarenplan van de baancommissie. Maandelijks overleg tussen deze commissie en De Ridder moet ervoor zorgen dat alles naar wens blijft verlopen. Het vlakken van de tees is al een eerste resultaat van de te maken kwaliteitsslag. Een grotere ingreep is de renovatie van alle bunkers. Oude bunkers staan nu soms onder water, zijn niet zichtbaar of liggen verkeerd, waardoor ze geen onderdeel zijn van het spel. Dat wordt allemaal aangepakt, de komende jaren. De eerste vijf bunkers zijn dit jaar aan de beurt.


Speelse Freya

Er zijn nog vijf of zes oude greens die aangepakt zullen worden. 'De opbouw is echt heel slecht. Onder sommige greens ligt zelfs plastic of worteldoek', zegt de hoofdgreenkeeper ter illustratie. Door verzakking kunnen de drainage en beregening op die oude greens beschadigen. Piepschuim bij de opbouw van de inmiddels gerenoveerde greens zorgt voor meer stevigheid; dat zal dan ook bij de andere toegepast worden. Sinds De Ridder verantwoordelijk is voor het onderhoud, zijn de hoeveelheid vilt en het aandeel straatgras op de golfbaan drastisch teruggedrongen, weet de ervaren Taal. Veel zieke bomen zijn inmiddels gekapt, maar er is nog voldoende achterstallig bosonderhoud te doen. Kortom, het greenkeepersteam hoeft zich op Zeegersloot geen moment te vervelen. Mocht dat toch een keer gebeuren, dan vraagt de speelse Freya wel om aandacht.


Maairobot Annie

Machinelijst

John Deere Gator HPX
Club Car
Yamaha CourseMate
BOB Bike
Toro Greenmaster (4 stuks)
Toro 4000-D
Toro Workman HDX-D-4WD
John Deere 3720
New Holland Boomer
Toro-fairwaymaaier 5610
Toro Robot M
Toro 2500
Toro Greenspro 1240
Club Car-carryall 295
Yamaha-calamiteitencart
EZ GO-marshalkar
Aanbouwwerktuigen: Vertidrain, Vertidrain Mustang, veegmachine, landrol, kunstmeststrooiers, verticuteermachine, vijzelpomp, drainagespuit, dressmachine, beregeningshaspel, doorzaaimachine, breedstrooier, klepelbak, kieper, hoogkieper, slitter

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Nol van der Drift
Tuesday 18 April 2023
L.S., Wat een leuk en interessant artikel over 'ons' greenkeeperteam. Onze manager, Bart Rekers, gaf aan dat het leuk zou zijn om daar binnen de vereniging aandacht aan te besteden. Iedere 2 maanden geven wij als Golfclub Zeegersloot een Nieuwsbrief uit. Ik neem aan dat het goed is dat ik daarin de foto plaats van het team en een link maak naar het artikel.

Nol van der Drift, eindredacteur Nieuwsbrief Golfclub Zeegersloot.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER