Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Altijd opletten tijdens het beluchten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 19 april 2023
131 sec


Shijla van den Broek werkt graag met Toro Procore 648

De Procore 648 van Toro is de favoriete machine van greenkeepster Shijla van den Broek. Met de keuze voor deze beluchter wil zij tevens laten zien dat greenkeeping veel meer is dan maaien, bunkers aanharken en ballen rapen.

Shijla van den Broek en haar favoriete machine: de Toro Procore 648
Shijla van den Broek en haar favoriete machine: de Toro Procore 648

'De standaardwerkzaamheden zijn natuurlijk prima, maar het vak houdt veel meer in en daarom vind ik het zo leuk om juist met deze machine te werken. Ik vergelijk ons vak voor de buitenwereld weleens met het werk dat een kapper allemaal verricht om haar te verzorgen. Wij kennen die variatie ook, maar dan met het verzorgen van gras.'

Op de dag van het interview zijn Van den Broek en hoofdgreenkeeper Lee Lennox druk met het beluchten op golfbaan De Stippelberg in het Brabantse Bakel. Er zit enige druk achter hun werkzaamheden, want de Toro Procore blijft nog maar anderhalve dag beschikbaar. Daarna wordt hij door hun werkgever De Enk Groen & Golf weer elders ingezet. De bijna 27-jarige greenkeepster Van den Broek verdeelt haar werktijd tussen deze baan en Overbrug in Helmond, waar ze ook net belucht heeft.

Deze Toro-machine wordt gebruikt om te beluchten op foregreens, greens en tees. Fairways worden belucht met een vertidrain die achter een tractor gehangen kan worden. 'Die vind ik ook heel leuk om mee te werken, want ik ben een echte trekkerfan.' Beluchten gebeurt drie tot vijf keer per jaar, vertelt Van den Broek. Op een planbord in het greenkeepersonderkomen staat precies wat zij en haar collega's wanneer moeten doen.

Shijla van den Broek loopt het liefst achteruit als ze met de beluchter werkt.

Eerste keer

Zij herinnert zich nog goed dat ze voor de eerste keer gaten in de bodem prikte met de Procore. 'Dat was bij hole 8. Het is in principe niet moeilijk, maar je moet wel goed opletten om te voorkomen dat je bijvoorbeeld een sproeier raakt of te veel overlap hebt.' Dat laatste is voor haar nog wel een verbeterpunt, zegt ze. Hoe minder overlap, hoe sneller de klus immers geklaard is. Van den Broek loopt het liefst achteruit als ze met de beluchter werkt. De juiste afstelling is dan al door haar collega Lennox ingesteld. 'Ik hoef hem alleen maar aan te zetten. Een pin vervangen lukt mij ook nog wel, maar verder weet ik er eigenlijk nog niet heel veel vanaf.'


Leergierig

Deze kennis zal ze zich vast nog wel eigen maken, want Van den Broek is leergierig. Ze wil haar vakkennis sowieso graag uitbreiden via een greenkeepersopleiding. Haar huidige kennis heeft ze vooral in de praktijk opgedaan. Deze praktische leerschool gaat ook gewoon door; zo doet Van den Broek sinds enige tijd wekelijks bodemmetingen op De Stippelberg.


'Ik leerde niks over planten, maar klom wel op de maaier en deed andere greenkeeperswerkzaamheden'

Na de middelbare school wilde ze eigenlijk de sociaalpedagogische hulpverlening in als 'voormalig probleemjongere', zoals ze zichzelf typeert. Een bivak in de Belgische Ardennen opende haar ogen voor werken in de natuur, waarna ze koos voor een hoveniersopleiding. De verplichte stage bracht haar op golfbaan De Stippelberg. 'Ik leerde niks over planten, maar klom wel op de maaier en deed andere greenkeeperswerkzaamheden.' Ze werkte vervolgens in een kwekerij en op een laboratorium, maar de golfbaan bleef trekken. Een auto-ongeluk zorgde voor een vertraagde terugkeer naar haar geliefde vak. Tijdens het revalidatieproces pakte ze op De Gulbergen als vrijwilliger het vak weer op, om na een geslaagde sollicitatie aan de slag te gaan op De Tongelreep in Eindhoven en op de golfbaan in Helmond. Vorig jaar werd Eindhoven verruild voor De Stippelberg.

Engels

Ze is helemaal in haar element, vooral nu het weer tijd is om te beluchten met de Procore. Deze jonge greenkeepster gaat er graag vol tegenaan. Al zijn sommige werkzaamheden, zoals snoeiwerk, wel belastend voor een kleine vrouw als zij. Van den Broek is echter mans genoeg om dit zelf aan te geven. Waarschijnlijk in het Engels, want dat is zo'n beetje haar nieuwe moedertaal sinds ze met een Engelstalige hoofdgreenkeeper werkt. 'Ik heb soms moeite om weer over te schakelen op het Nederlands', zo besluit ze lachend.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER