Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Naadloos maaien zonder omkijken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, dinsdag 23 mei 2023
96 sec


Vector Machines presenteert op de Gras innovatie dag eerste maaimachine met gps én lidar

Vector Machines heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan de Vector WD2.0, een werktuigdrager met maaidek die werkt op gps en lidar. De eerste vijf machines zijn nu in productie en worden binnenkort geleverd. Tijdens de Grasinnovatiedag presenteert het bedrijf deze hagelnieuwe maaimachine, die de bezoeker ook in werking kan bekijken.

De Vector WD2.0 is volledig elektrisch en werkt op gps en lidar.
De Vector WD2.0 is volledig elektrisch en werkt op gps en lidar.

Ruim twee jaar werkte Vector Machines aan de nieuwe maaimachine, die de naam Vector WD2.0 kreeg. 'We hebben voor onszelf diverse eisen en voorwaarden opgesteld waaraan deze machine moest voldoen, zodat hij iets toevoegt aan de markt. Iets wat er nog niet is.' Aan het woord is Erik Post, verantwoordelijk voor de marketing bij Vector Machines.

GPS met LIDAR

De Vector WD2.0 is ontwikkeld voor het maaien van zonneparken, velden met zonnepanelen, maar er is inmiddels ook belangstelling vanuit onder meer de aardbeienteelt. Wat er nog niet was, volgens Post, is een machine die is uitgerust met gps en lidar. 'Wanneer de maaimachine onder de panelen rijdt en niet meer door gps opgepikt wordt, neemt de lidar het over. We krijgen bij aflevering van een machine alle coördinaten van het terrein door, inclusief de locatie van palen en andere obstakels. Die gegevens voeren we in. Daarnaast is de maaimachine zelflerend wanneer hij aan het werk is. Obstakels worden op afstand gedetecteerd door de lidar; daarmee bepaalt de machine zelf de locatie op het terrein. Wanneer er vervolgens weer gps-ontvangst is, bijvoorbeeld aan het einde van de rij zonnepanelen, wordt de gevoerde locatie op lidar bevestigd door de gps. Stel dat er een afwijking is van enkele centimeters, dan wordt die door gps inzichtelijk gemaakt en corrigeert de machine zichzelf. Dat maakt deze machine uniek in de markt.'


'De combinatie van lidar en gps maakt deze maaimachine uniek'

Werktuigdrager

Vector Machines is opgericht door Sander Steenstra en Jan-Dirk van der Tol. Zij hadden al ruime kennis en ervaring op het gebied van maaimachines die ofwel middels gps, ofwel radiografisch aangestuurd worden. Hun kennis en netwerk werden gebundeld in Vector Machines, dat naast deze eerste volledig zelf ontwikkelde machine ook Echo-, Spider-, Raymo- en Timan-maaiers verkoopt. Vector Machines is gespecialiseerd in machines voor ruig en semiruig terrein.
De Vector WD2.0 was aanvankelijk bedoeld voor zonneparken en boomkwekerijen, maar inmiddels tonen ook andere markten interesse. De Vector WD2.0 is een werktuigdrager waaraan behalve een maaidek ook andere werktuigen gekoppeld kunnen worden. Voor de bomenkwekerij is de schoffel interessant die enkele weken later op de markt komt. Vector zelf levert een mulchring en er kan bijvoorbeeld ook een kooimaaier aan bevestigd worden. De werktuigdrager werkt zes uur, laadt zichzelf in zes uur op en maait maximaal 6 ha per dag, met een maaisnelheid van 4 km per uur. De werktuigdrager met maaidek wordt geleverd met een tablet waarop het maaiprogramma is ingesteld. De Vector WD2.0 is in werking te zien tijdens de Grasinnovatiedag.


Erik Post, Vector Machines
Evenement: Gras Innovatie Dag
Locatie: Sportpark Zuilen in Utrecht
Datum: donderdag 8 juni 2023
Toegang: GRATIS
Website: www.grasinnovatiedag.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Demodagen over automatisering op de golfbaan
woensdag 19 juni 2024
t/m dinsdag 25 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER