Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sportpark Zuilen verandert in walhalla voor grasliefhebbers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 6 juni 2023
763 sec


Nieuwste machines en producten te zien tijdens Gras Innovatie Dag

Het Utrechtse sportpark Zuilen staat donderdag 8 juni in het teken van de Grasinnovatiedag van uitgeverij NWST. De deelnemende bedrijven laten zien wat zij in huis hebben op het gebied van grasonderhoud. Een overzicht van de deelnemers.


GKB Machines

Jan-Willem Kraaijeveld, directeur van GKB Machines, vindt het fijn dat de Gras Innovatie Dag weer plaatsvindt. Hij neemt bijna het volledige programma dat zijn bedrijf voert voor grasonderhoud mee naar Utrecht. 'In het verleden waren soortgelijke dagen altijd een groot succes. Nu corona voorbij is, kan het weer en vind ik het fijn dat NWST de organisatie weer heeft opgepakt. Het is een heel praktische dag waarop in het veld kennis gedeeld wordt door marktpartijen van verschillende merken.'
GKB pakt zelf flink uit op deze dag en neemt de volgende machines mee. De Combinator, dit is een freesmaaier annex verticuteermachine; de Ecodresser, voor het milieubewust dressen van sportvelden en golfbanen; de Sandspreader, een bezandingsmachine; de Combitool die verschillende bewerkingen kan uitvoeren, zoals borstelen, kriebeleggen, slitter/topbeluchten en rollen (zie ook artikel elders in deze uitgave); de Combiseeder, voor effectief inzaaien en doorzaaien; De VStrong om te verticuteren en tot slot de Deep Tine Aerator (DTA). Deze DTA is te vergelijken met een vertidrain en geschikt om diep te beluchten.


Vectormachines

Vectormachines uit Lemmer neemt de zelf ontwikkelde werktuigdrager Vector WD2.0 mee. Deze unieke maaimachine is volledig autonoom. De Vector is elektrisch, waardoor hij geen CO2-uitstoot heeft én weinig lawaai produceert. De autonome Vector-maaimachine is voorzien van gps en lidar, waardoor hij veilig kan werken in de buitenomgeving. De Vector kan mensen, dieren, planten en andere obstakels nauwkeurig identificeren en ontwijken.
Het bedrijf is bezig met de ontwikkeling van een schoffel en daarnaast is de Vector uit te breiden met een obstakelmaaier. De machine is uitermate geschikt voor boomkwekerijen en voor grasbeheer onder zonnepanelen op zonneparken.


GreenMatter

De missie van GreenMatter is al vanaf het begin: afval uit kunstgrasvelden omzetten in een circulaire grondstofstroom door het vervaardigen van gerecyclede producten. Om opdrachtgevers van dienst te kunnen zijn en de mogelijkheid te kunnen blijven bieden om versleten kunstgrasvelden in de gemeente te laten terugkomen, heeft GreenMatter niet stilgezeten en is het productaanbod uitgebreid. Op de Grasinnovatiedag presenteert het bedrijf ook een aantal innovaties en oplossingen waaraan op dit moment nog druk gewerkt wordt. From dreaming to building, zo luidt de slogan van GreenMatter.


R-Kempen

R-Kempen neemt vier SCAG-grasmaaiers mee, waaronder de elektrische maaier EVZ 52. De robuuste EVZ 52-maaier beschikt over een accupakket van Vanguard en onderdelen van Hydro Gear. 'Het is een zwaargebouwde, robuuste maaier voor de professionele markt, ook heel geschikt voor gebruik op campings', zegt eigenaar Robert Kempen. Naast deze elektrische grasmaaier neemt Kempen de types Patriott, Turf Tiger en Liberty Z mee naar Utrecht. Het zijn alle vier zogenoemde zeroturnmaaiers.


EuroGarden

EuroGarden demonstreert een reeks nieuwe Cramer-accuzitmaaiers, die dit jaar zijn geïntroduceerd. Het Belgische bedrijf kiest voor een demonstratie van juist deze maaiers, omdat Nederland zwaar inzet op elektrificatie van machineparken. 'Zero emissie is een doel en uitdaging voor veel groenvoorzieners bij het uitvoeren van hun werk. We laten met deze nieuwe producten zien dat dit mogelijk is zonder reductie van de capaciteit ten opzichte van machines met conventionele verbrandingsmotoren. Verder levert het gebruik van deze nieuwe duurzame zeroturnmaaiers een kostenreductie op en een sterk verlaagd geluidsniveau', vertelt manager Johan Teeuwen. Verder toont EuroGarden een reeks handgedragen accugereedschappen die met dezelfde voedingsbron kunnen worden uitgerust als de zeroturnmaaiers.


Makita

Makita introduceert nieuwe grasmaaiers op het XGT-platform: de LM001GT201, met een maaibreedte van 48 cm, en de LM002GT201, met een maaibreedte van 53 cm. De maaiers hebben een robuust stalen maaidek en zijn geschikt voor gazons met een oppervlakte tot respectievelijk 2.000 m2 en 2.200 m2. Om langer te kunnen doorwerken, kan de maaier automatisch omschakelen naar een tweede accu. Afhankelijk van de toestand van het gras kan er met één accu een half uur tot anderhalf uur gemaaid worden. De accu's zijn snel op te laden en snel weer klaar voor gebruik.
Daarnaast zijn de maaiers standaard uitgerust met een mulchplug. Je kunt het gras dus laten liggen, opvangen of mulchen. Deze maaiers zijn bedoeld voor professionele gebruikers en particulieren met een groot gazon. Beide maaiers zijn voorzien van een sterke, borstelloze outer rotor motor voor een hoog constant vermogen.
De wielen zijn in hoogte verstelbaar tussen 20 en 100 mm en de maaiers hebben een acculadings-waarschuwingssysteem. Het XGT-platform is bij uitstek geschikt voor de groenprofessional en biedt een brede uitwisselbaarheid met ruim 100 machines. Met dit platform kan de professional de dagelijkse intensieve klussen ook op accu uitvoeren.


SGL

SGL zal met verschillende producten aanwezig zijn op de Grasinnovatiedag. De producten van SGL worden door de grootste clubs ter wereld gebruikt om week in, week uit een grasveld van topkwaliteit op te leveren. Het SGL-systeem bestaat onder andere uit belichtingssystemen, datamonitoringapparatuur en duurzame grasziektebestrijdingsapparatuur.
Met het oog op verduurzaming ligt de focus voornamelijk op ledbelichtingstechnologie. 'Met ledtechnologie heeft de groundsman meer controle over de groeiomstandigheden. Het gebruik van licht en warmte kan namelijk onafhankelijk van elkaar geregeld worden, en dus heel specifiek afgestemd worden op waar de grasmat op dat moment om vraagt. Door deze nauwkeurige afstemming blijft het energieverbruik tot een minimum beperkt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditionele HPS-belichtingssystemen', zegt contentmarketeer Derk Pelle van SGL. 'Met de introductie van ledtechnologie maken we het voor clubs in de hele wereld makkelijker om een grasveld van hoogwaardige kwaliteit te onderhouden, maar ook om een stap te zetten in de richting van duurzaam veldonderhoud.'
Daarnaast maken veel sportclubs gebruik van datamonitoringsapparatuur van SGL. 'De TurfPod is onze datamonitoringstool. De pinnen van de TurfPod steek je in het grasveld. Vervolgens kan de groundsman de kwaliteit van het veld aflezen in de bijbehorende SGL-portal, aan de hand van belangrijke veldwaardes als luchtvochtigheid, PAR-licht, bodemtemperatuur en zoutgehalte', zo verduidelijkt Pelle. Groundsmen hoeven hierdoor niet meer alleen op hun gevoel af te gaan; ze kunnen een beslissing op basis van data nemen als het om veldonderhoud gaat. Bij het gebruik van meerdere exemplaren, verspreid over de grasmat, ontstaat er een goed beeld van het hele veld, wat nuttig is voor het juiste onderhoud.
Tot slot is de UVC180 een belangrijk onderdeel van het SGL-systeem. De UVC180 is een duurzame grasziektebestrijdingsmachine, die met behulp van uv-C licht het DNA van grasziekteverwekkers vernietigt zonder de grasplant zelf aan te tasten. 'De UVC180 is het duurzame alternatief voor chemische grasziektebestrijdingsmiddelen, waarvan het gebruik steeds verder ingeperkt wordt. Hiermee kan de groundsman het speelveld veilig en vrij van grasziekten houden op een milieuvriendelijke manier', zegt Pelle.


DLF

DLF laat verschillende grassoorten zien, vooral de nieuwste en beste rassen met positie nummer één op de rassenlijst. Het nieuwe sportveldenmengsel 4-4-2 Master bevat Fabian, nummer 1 van de tetraploïde Engels raaigrassen, en Saila, nummer 1 van de diploïde Engels raaigrassen. 'Masterline 4-4-2 Master is een uniek graszaadmengsel dat het gehele jaar rond kan worden in- en doorgezaaid. Vooral bij doorzaai in de winter, het voorjaar of het najaar zorgt dit voor een snellere kieming en een snel en goed herstel van de velden, bijvoorbeeld de doelmonden', zegt Thomas van Tetering, product- en marketingmanager Benelux bij DLF.


Jean Heybroek

Jean Heybroek neemt een aardig machinepark mee naar sportpark Zuilen. Voor het parcours met de zeroturnmaaier worden twee of drie Toro-zeroturnmaaiers beschikbaar gesteld die bezoekers kunnen uitproberen. Van Imants is een Fieldtopmaker te bewonderen. Deze machine is ontworpen om de grasmat snel te vervangen en ongewenste grassen, onkruid en vilt onder controle te krijgen zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De Grasshopper van Amazone maait en verticuteert en neemt het gras en ander afval ook op. 'Hiermee laten wij zien hoe je gras kunt onderhouden zonder gebruik van chemische middelen', verduidelijkt Maarten van Heck. 'Met de Fieldtopmaker zullen we de werking op verschillende dieptes en hoogtes laten zien.' Daarnaast zijn de Procore 648S-beluchter en de Maredo MT418-doorzaai-unit te zien.


Major

Major demonstreert de definitieve versie van de rollermaaier Swift 240, die ook uitgerust is met een wiedeg. Eerst haalt de eg de sprieten omhoog, inclusief veel onkruiden. Vervolgens gaat de cirkelmaaier hier overheen. De achterrol zorgt vervolgens voor een mooi beeld. De Major Swift is dus een drie-in-eenmachine. De eg is net zo breed als de effectieve werkbreedte van de machine: 2,40 meter. Hij is omhoog verstelbaar, zodat een maaironde zonder eg ook mogelijk is. Ook de intensiteit van de eg is in te stellen: tussen de sprieten door of juist diep en agressief, zodat hij door de bovenlaag van de grasmat trekt.


Biocontrole

Biocontrole en Ekatop Grond- en groentechniek komen naar de Grasinnovatiedag met een nieuwe machine om nematoden te injecteren tegen engerlingen en emelten. De huidige machine werkt prima, maar er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Ed Kleinlugtenbelt van Ekatop bedenkt en maakt de aanpassingen aan de machine zelf.
Met de huidige machine kan er alleen in rechte banen gewerkt worden. Voor sportvelden is dat meestal geen probleem, maar er zijn omstandigheden waar dat lastig is. De nieuwe machine is de enige in Nederland waarbij de schijven in de bocht meedraaien. De schijven zorgen voor een sleuf waarin de nematoden in de grond gebracht worden. Een tweede vernieuwing is een extra watertank op de machine. Tijdens het aanbrengen van de nematoden uit tank 1 wordt het volgende mengsel al klaargemaakt in tank 2. 'Dit versnelt en verbetert het hele proces', weet Harry de Rooij van Biocontrole.


Hofmeijer

Aannemersbedrijf Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek koppelde drie Combitools van GKB en ontwikkelde daarmee een werktuig dat per werkgang 5,20 meter sportveld bewerkt. Deze zogenoemde Combifeeder is op 8 juni te bewonderen in het Utrechtse sportpark.
De Combifeeder is bedoeld als basismachine voor mechanische onkruidbestrijding. Echt innovatief zijn de separaat afsluitbare spuitkoppen. Eggen, snijden, prikrollen, bemesten, alles kan met één machine. De beide smallere Combitools zijn voor vervoer hydraulisch opklapbaar gemaakt. 'We hebben nog geen naam en we hebben er geen patent op aangevraagd. Op de Grasinnovatiedag op 8 juni kan hij door iedereen bekeken, bestudeerd en gefotografeerd worden. De elementen zijn allemaal op de markt verkrijgbaar; wij hebben ze samengevoegd', zo besluit Meijerhof. 'Het viel niet mee om mijn visie over te brengen, maar nu de machine klaar is, vinden mensen hem interessant. We zullen de machine dan ook snel inzetten.'


Van der Haeghe

Van der Haeghe in Geldermalsen is een prominente speler op de markt als leverancier van technisch materieel voor onder andere golfbanen, sportaccommodaties en aannemers. Het bedrijf pakt dan ook flink uit op de komende Grasinnovatiedag. Naast de drie tractoren die nodig zijn om de te demonstreren machines te verplaatsen, zijn er twee zeroturnmaaiers, een beluchter, een borstelmachine, een doorzaaier en een kleine strooier te bewonderen op sportpark Zuilen.
De distributeur van Redexim neemt de Verti-Drain 2519 mee. De tweede machine die Van der Haeghe demonstreert, is de Top-Brush 6000, die zowel geschikt is voor gebruik op natuurgras als op kunstgras. Ook de doorzaaier Speedseed 1100 wordt getoond in Utrecht. Tot slot worden de lichte en compacte strooier Rover XC FS1200 en twee zeroturnmaaiers van het merk Ferris, type ISX 3300 getoond.


Josta

Josta Tuinmachines komt 8 juni vanuit Rheezerveen naar Utrecht om onder andere de gloednieuwe compostroller te laten zien, die in eigen beheer ontwikkeld is.
Ook de accu-aangedreven wals-zaaimachine van het Duitse merk Othmerding wordt getoond, evenals een accu-aangedreven prikrol. Met een volgeladen accu is het mogelijk om 1.500 vierkante meter toplaag te beluchten. Van het huismerk Josta is de handprikrol HPR50. Een primeur in Utrecht is de compostroller. Het apparaat is net op de markt. De roller is uitgerust met transportwielen, zodat verplaatsen een stuk eenvoudiger is. Naast de genoemde apparaten neemt Josta nog een prikrol van 90 centimeter breed mee die achter een zitmaaier gehangen kan worden, en de bezander S75.


Grin

Maaierproducent Grin zet in op maaien zonder opvang, waarbij het gras tijdens het maaien wordt verpulverd. Waar bij traditioneel mulchen het maaisel versnipperd op het gazon achterblijft, vermaalt de Grin-maaier het maaisel dusdanig dat het door het gras heen valt. Daarmee dient het maaisel als voeding voor het gras en vormt het geen viltlaag.
Dankzij de luchtwerveling die door het maaimes en het schroefblad ontstaat, wordt het gras gecentrifugeerd en vermalen. Alle Grin-grasmaaiers zijn gebouwd op een speciaal frame en zijn te gebruiken voor hoog gras, nat gras, oneffen terrein enzovoort.


Knegt

De volledig elektrische compacttractoren van Knegt Quality Tractors Europe uit Veldhoven zijn ook van de partij in Utrecht. Ook deze elektrische machines worden in eigen huis gebouwd, met Italiaanse motoren en een besturingssysteem uit Nederland.
Door de combinatie van een kleine draaicirkel met een groot hefvermogen en de zeer complete uitrusting kunnen de tractoren worden ingezet in de tuin- en bosbouwsector, bij hoveniersbedrijven, op golfbanen en sportvelden. In feite kunnen de compacte Knegt-tractoren alles wat een reguliere tractor ook kan. De elektrische variant doet dit bovendien stil en zonder uitstoot.
De elektrische compacttractor is sinds twee jaar op de markt en is ook prima in te zetten voor werk binnen, omdat je geen last hebt van uitlaatgassen. Bovendien kan de elektrische Knegt dankzij een extra accu tot wel negen uur op een dag ingezet worden.


Milati

Milati Grass Machines toont de werking van onkruidverwijderrobot Violette en de gps-gestuurde belijningsmachine van Swozi. De derde machine die van Milati te zien is, is de gps-gestuurde werktuigdrager Rovimo. Volgens eigenaar Spek is dit de enige gps-gestuurde kooimaaier/werktuigdrager die alleen op sportvelden mag opereren.


Husqvarna

Husqvarna toont de maairobot Ceora. De Ceora biedt geautomatiseerde maaioplossingen met behulp van autonome, op afstand bestuurbare maaimachines, die zijn ontworpen om efficiënt en veilig te kunnen werken op uitgestrekte grasvelden. De oplossing biedt ook tools voor datamanagement en analyse om het beheer en de optimalisatie van grasvelden te verbeteren.
De ontwerpers van de Ceora hadden ook aandacht voor duurzaamheid, met verschillende functies om de impact van gazononderhoud op het milieu te verminderen. Zo heeft de Ceora elektrische aandrijving in plaats van een conventionele brandstofmotor, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast is de Ceora uitgerust met sensoren die de maaifrequentie automatisch aanpassen aan de groeisnelheid van het gras, wat bijdraagt aan de gezondheid en kwaliteit van het gazon en zorgt voor minder energie- en brandstofverbruik bij het maaien.


Stierman De Leeuw

Stierman De Leeuw toont op de komende Grasinnovatiedag zijn complete assortiment professionele machines voor onderhoud, renovatie en aanleg van gazons.
Zo zijn er machines van het merk Eliet te zien. Deze machines staan bekend als oersterk en bedrijfszeker en zijn geschikt voor intensief professioneel gebruik. Denk hierbij aan verticuteermachines, doorzaaimachines, kantensnijders en gazonsnijmachines. Door gebruik te maken van gepatenteerde technieken, blinken deze machines uit in prestaties en rendement.
Daarnaast demonstreert Stierman De Leeuw EGO Power+-accutuinmachines. EGO onderscheidt zich met een uniek accuplatform van zeer krachtige accu's en snelle laadtijden. Of je nu de zeroturnzitmaaier gebruikt of een bosmaaier, alle accu's en machines zijn onderling uitwisselbaar. Onlangs lanceerde EGO de vernieuwde Multitool PH1420 met carbon fiber steel. Deze multitool dingt mee naar de Gras Innovatie Award. Op deze machine kun je twaalf verschillende opzetstukken plaatsen, zodat je ermee kunt bosmaaien, trimmen, snoeien, kanten snijden, vegen, onkruid verwijderen, heggen snoeien et cetera. Het vernieuwende aan deze machine is, naast de carbon fiber steel, de gewijzigde aansluiting op verschillende werktuigen. Zo kun je nu ook het nieuwe trimmerdeel STA1600 aansluiten. Dit trimmerdeel, eveneens met carbon fiber steel, is uitgerust met Powerload-technologie. Hierdoor kan de gebruiker met een druk op de knop het maaidraad in de kop opwinden.


Eco Clipper

LS Products komt met de Eco Clipper FM4 Sport naar de Grasinnovatiedag. De elektrisch aangedreven Eco Clipper FM4 Sport is speciaal bestemd voor sportvelden en recreatieterreinen. Je kunt er stil, snel en energiezuinig mee maaien, met een mooi maaibeeld als resultaat en er is weinig onderhoud nodig. Door de relatieve ongevoeligheid voor weersomstandigheden is het gebruik van deze maaier goed in te plannen. Hierdoor is het waarschijnlijk de meest economische maaier voor sportvelden.


DrainTalent

DrainTalent demonstreert de DrainTalent Sport. Deze innovatie is volgens het bedrijf 'een gamechanger op het gebied van duurzaam sportveldonderhoud'. Met de DrainTalent kan een veld in korte tijd bespeelbaar gemaakt worden na hevige regenval. Tegelijkertijd zorgt de DrainTalent via infiltratie voor een gezonde grasmat. Gras is namelijk vitaler en sterker als het van onderaf water krijgt.
Daarnaast wordt er ook nog eens veel water bespaard, ook ten opzichte van traditioneel beregenen. Doordat de DrainTalent dit volledig automatisch regelt, wordt de fieldmanager ontzorgd. 'Ons doel is om alle sporters te laten genieten van hun sport op een prachtige natuurgrasmat', aldus Rudolf Molenaar, business development manager van DrainTalent.


Solidafix

De werking van de Doelheffer 2.0 van Solidafix is op het sportveld te zien. Het principe van de doelheffer is eenvoudig, maar effectief: een aluminium constructie met twee wielen die aan het doel wordt bevestigd, waarmee het doel eenvoudig opgetild en verplaatst kan worden. Gesjouw is niet meer nodig en scheuren in de mat behoren tot het verleden. Solidafix richt zich met de doelheffer niet alleen op pupillendoelen; de constructie past ook prima op grote doelen.
Bij de eerste versie klapten de wielen nog vanaf de zijkant onder het doel. Bij de nieuwe constructie komen de wielen juist onder het doel vandaan en verdwijnen ze na gebruik zo strak mogelijk tegen de onderconstructie van het doel, om onveilige situaties te voorkomen. De doelheffer past op elk doel.


Vredo Dodewaard

Vredo Dodewaard demonstreert de Turf Buddy 15, de Stitch Compact 140, de Super Compact 140 en de Fluid Feeder 140.
De Turf Buddy is de kleinste doorzaaimachine op de markt en is uiterst handelbaar. De compact gebouwde Turf Buddy beschikt over het befaamde Vredo-dubbelschijvenprincipe en is dankzij de compacte bouw makkelijk te transporteren. In elk seizoen zijn er situaties en momenten dat het herstelvermogen van de grasmat minimaal is, of dat de grond te los en rul is om met het dubbelschijvenprincipe door te zaaien. Twee Stitchrollen van de Stitch Compact 140 maken met een scherpe platte tand onderbroken incisies, waarin het gevallen zaad ingeklemd wordt. De Super Compact is een doorzaaimachine van wereldklasse, onder andere voor de sport- en golfsector. Het is een professionele machine, uitgevoerd met een dubbele rij snijschijven, waardoor de afstand tussen de rijen slechts 35 mm is. Je kunt er efficiënt mee doorzaaien en de grasmat groeit snel dicht. De Fluid Feeder 140 is een innovatieve machine om vloeistoffen, zoals nematoden (aaltjes) en andere vloeibare stimulanten, door middel van het Vredo-dubbelschijvensysteem in de wortelzone te injecteren.


Kraakman

Kraakman vraagt op de Grasinnovatiedag vooral aandacht voor de Combitool van GKB. Meer informatie over deze multifunctionele machine voor natuur- en kunstgras leest u elders in deze uitgave.
Verder neemt Kraakman het volgende machinepark mee: twee JD-compacttractoren voor twee GKB- machines, een Roberine F5, een Roberine R5, een HPX 815E Gator, een JD Z740R, een Ariens zero-turn PN22353 en een John Deere 3046R voor de Biomant-compactseries.


Pols

Pols neemt Wessex- en Infinicut-machines mee naar de Gras Innovatie Dag. Op deze dag demonstreert Pols innovatieve producten voor het onderhoud van grassportvelden, waaronder de cirkelmaaiers van Wessex, die een fraai maaibeeld bieden met werkbreedtes van 150 tot maar liefst 500 cm. Van het merk Infinicut zijn volledig elektrisch aangedreven kooi- en cirkelmaaiers te zien.


Hexagone Sport Robotics

Het bedrijf Hexagone Sport Robotics neemt robot Buky mee naar de Gras Innovatie Dag. Deze robot is speciaal ontwikkeld voor het onderhoud van kunstgrasvelden en kan dit na programmering geheel autonoom uitvoeren. De accu heeft voldoende capaciteit om zes uur te werken. Een heel voetbalveld kan de robot in 3,45 uur doen, vertelt Michel van Deurzen.
Het bedrijf Hexagone heeft zijn sporen verdiend met schoonmaakrobots in de zwembadindustrie en heeft die kennis gebruikt bij de ontwikkeling van Buky. De nieuwste versie beschikt niet meer over een opruimfunctie, maar is alleen geschikt om te decompacteren, vezels weer rechtop te zetten en infill te verdelen. 'De opruimfunctie vroeg te veel van de accucapaciteit en hebben wij daarom laten vervallen', verklaart Van Deurzen. De machine is uitgerust met rtk/gps-technologie en bijbehorende software, waardoor hij extreem nauwkeurig kan werken. Het is allemaal te zien op de Grass Innovatie Dag.


Herco machinery

Herco machinery is aanwezig met de volgende machines:Encore Arrow: Arrow zeroturn maaier is gebouwd met het oog op betaalbaarheid zonder in te boeten aan kwaliteit. Encore Edge:
De Edge zeroturn maaiers leveren een perfect maaibeeld in alle omstandigheden. Peruzzo Robofox: Robofox is een zelfrijdende radiografische klepelmaaier. De maaier is ontworpen om gras, struiken en struikgewas (tot 2 cm diameter) te versnipperen.
Peruzzo Koala: Koala klepelmaaiers zijn uitermate geschikt voor maaien, mulchen, verticuteren en blad opvangen met tractoren vanaf 16PK. Farmtrac FT25GHST: De elektrische tractor van Farmtrac maakt een emissie loze werking mogelijk. De krachtige 15 KW elektromotor maakt het mogelijk om iedere professionele toepassing aan te kunnen. De batterij is ontworpen voor een werktijd van 2,5h tot 5h afhankelijk van de belasting. Machine kan opgeladen worden via een gewone stroomaansluiting.


Cub Cadet

Het bedrijf MTD Products Netherlands neemt drie zeroturnmaaiers van Cub Cadet mee naar sportpark Zuilen tijdens de Gras Innovatie Dag. Het gaat om drie modellen uit de Enduro XZ-serie. De zeroturns van Cub Cadet zijn uitgerust met een 360 graden-draaitechnologie waardoor probleemloos gemaaid kan worden rond alle hindernissen. 'Onze modellen met vierwiel-besturing en conventioneel stuurwiel bieden nog meer stabiliteit en gebruiksgemak, zodat nog meer tijdwinst wordt geboekt', zegt marketing coördinator Vanessa van Herpen van dit bedrijf.


Hi Sports

Hi Sports heeft de HiPSter (Hi Pitch Screener) ontwikkeld, een meetinstrument met de grootte van een grasmaaier waarmee fieldmanagers de staat van hun veld snel en betrouwbaar kunnen meten. Op de Gras Innovatie Dag is te zien hoe dit apparaat werkt. De HiPSter is tevens kandidaat voor de Gras Innovatie Award. 'Met de HiPSter zorgen we ervoor dat je zonder voorkennis snel en betrouwbaar metingen kunt uitvoeren. De data worden automatisch geüpload naar je persoonlijke dashboard en kunnen daarna gemakkelijk gedeeld worden met belanghebbenden', zegt Joep van Cranenbroek.
De HiPSter meet op dit moment de hardheid (G), verticale deformatie (mm), schokabsorptie (%), energierestitutie (%), grip (Nm), balstuithoogte (m), balrol (m) en graslengte (mm). Deze metingen gebeuren geheel conform FIFA-voorschriften.


Lankhaar Techniek

Lankhaar Techniek presenteert verschillende zero-turn frontmaaiers op de Gras Innovatie Dag. De merken Walker, Hustler en Vidar voeren de boventoon in Zuilen. De Walker R21 is volgens Lankhaar Techniek de ideale machine voor een hovenier of een veeleisende particulier met een groot gazon. De Walker MD21d-GHS is een compacte professionele zeroturn frontmaaier met vangsysteem.
De Hustler Raptor XD42 is zowel geschikt voor de particuliere gebruiker met een grote tuin, als de hovenier. De X One mulch van dit merk is een professionele machine met een krachtige motor en een zijlossend maaidek inclusief mulchkit. De Vidar accu zero-turn zitmaaier kan autonoom, manueel en handmatig bediend worden. De Vidar is 100% elektrisch en uitgevoerd met 32000 w accu's.


Testparcours voor zeroturnmaaiers

Een onderdeel van de dag is de grootste line-up van zeroturnmaaiers, zowel elektrische als traditioneel aangedreven versies. Er is een speciaal testparcours uitgezet, waar bezoekers met de zeroturnmaaiers kunnen rijden. Het wordt geen vergelijking, maar een kennismaking met zeroturn-maaien. Merken die meedoen zijn Toro, Scagg, Ferris, Ego, Simplicity, Cramer, John Deere, Cub Cadet, Grasshopper, Encore, Walker, Hustler en Ariens.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER