Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Golfbaan als waterbuffer voor natuurgebied

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 5 juni 2023
42 sec


Golfbaan Landgoed Nieuwkerk gaat als een soort waterbuffer fungeren voor het naastgelegen natuurgebied. Dit is te lezen in een verhaal in Golfers Magazine.

(Foto: Golfbaan Landgoed Nieuwkerk)
(Foto: Golfbaan Landgoed Nieuwkerk)

Het gaat om natuurgebied Regte Heide & Riels Laag bij het Noord-Brabantse Goirle. Dit gebied heeft last van verdroging. De provincie wil dit tegengaan door de golfbaan natter te maken waardoor minder grondwater weg kan lopen. Nu verdwijnt het water vrij snel via de 9-holesbaan richting de beek Poppelsche Leij.

De provincie Noord-Brabant biedt 2,4 miljoen euro subsidie voor dit project. Het bureau Spogárd & VanderVaart wordt ingehuurd om het proces te begeleiden om te voorkomen dat vernatting invloed heeft op de kwaliteit van de golfbaan.

Greppel

Een greppel die nu het water snel afvoert, zal in elk geval verdwijnen en er komen maatregelen om meer regenwater vast te houden, zoals het afdichten van de bestaande vijvers met folie. Daardoor ontstaan reservoirs die het in tijden van droogte onnodig maken om grondwater op te pompen. De waterpartij bij de green van de slothole zal als grote waterbuffer gaan fungeren.


Fairways

De veranderingen betekenen onder andere dat de fairways gefaseerd verhoogd moeten worden. Ook is het plan om water op te slaan in ondergrondse zandlagen, zodat het in tijden van droogte weer opgepompt kan worden om de baan te beregenen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER