Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eerste beperkingen watergebruik van kracht door aanhoudende droogte

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 13 juni 2023
38 sec


In het gebied van de waterschappen De Dommel en Brabantse Delta zijn de eerste maatregelen van kracht om watergebruik te beperken. Zelfs na een heel nat voorjaar zorgen de weersomstandigheden voor een watertekort.


De Dommel heeft sinds 10 juni een 'tijdelijk verbod' afgekondigd op het oppompen van oppervlaktewater uit het stroomgebied van Keersop, Beekloop, Kleine Dommel en Peelrijt. Dit onttrekkingsverbod is volgens het waterschap nodig om flora en fauna in en rond het water te beschermen. Door de droogte en de lage waterstand is er steeds minder stroming en zuurstof in het water. Het verbod geldt zolang het nodig is. Dit tijdelijke verbod geldt naast het halfjaarverbod.

Neerslagtekort

Waterschap Brabantse Delta heeft de eerste verboden ingesteld om water uit sloten en beken te gebruiken. De hogere temperaturen en een aanhoudende noordoosten wind zorgen ervoor dat er veel water verdampt. Daardoor neemt het neerslagtekort snel toe. De grondwaterstanden zijn na het natte voorjaar en een droge meimaand nog normaal. Er geldt voor een aantal gebieden een verbod op het gebruik van water uit sloten en beken, ook wel een onttrekkingsverbod genoemd.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER