Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Hij doet het altijd'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 4 juli 2023
105 sec


Toro Greensmaster favoriete maaier van Mitchel Klein

De baan op Schaerweijde Golf ziet er strak gemaaid uit en ook de kleur groen is nog volop aanwezig, ondanks de aanhoudende droogte. Dit is allemaal het resultaat van het werk van hoofdgreenkeeper Mitchel Klein, die er namens De Ridder het onderhoud doet. In deze rubriek wil hij het graag hebben over de Toro Greensmaster 3250, zijn favoriete maaier.


'Het is wel een machine op leeftijd, maar hij doet het altijd. Ik hoor soms verhalen over storingen bij nieuwe elektrische machines, maar daar heeft deze gelukkig geen last van', zegt hij met een glimlach. Niet dat hij iets tegen accu-aangedreven machines heeft, maar zolang deze diesel zijn werk doet, vindt Klein het prima en heeft hij geen behoefte aan een nieuwer exemplaar. Tijdens het seizoen werkt hij wel vijf keer per week met deze machine om de greens te maaien.

Wendbaar

'Deze maaier is heel wendbaar en breed inzetbaar. Als ik wil, kan ik zelfs de tees ermee maaien. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken om bijvoorbeeld door te zaaien en verticaal te maaien om het gras dunner te maken.' Tijdens mijn bezoek is er al weken geen druppel gevallen, maar de baan op Schaerweijde is nog mooi groen. 'Ik ben nu veel tijd kwijt met handmatig beregenen, omdat ik het belangrijk vind dat de baan er mooi uitziet. Het moet niet te groen zijn, maar het gras mag ook niet afsterven', zo verklaart hij zijn aanpak en voorkeur.


Two tone

Hij maakt deze keuze zelf en dat geldt ook voor manier waarop hij maait. Elke ochtend vanaf zes uur is hij anderhalf uur bezig op de Toro 3250 om de greens te maaien; daarna volgen de tees en fairways. Sinds zijn komst, een half jaar geleden, maait hij de greens en foregreens cross. Voor de tees en fairways kiest hij voor een two tone maaibeeld. 'Mijn voorganger maaide alles cross, maar dat doe ik niet. Het is een kleine negenholesbaan en dan geeft het veel meer rust als je kiest voor two tone.' De eerste keer was het even puzzelen voor Klein, omdat hij de middelste maailijn precies op het midden van de greens wilde richten. Nu dit patroon er eenmaal is, is het voor hem een kwestie van bijhouden. Wel wisselt Klein om de twee weken van maairichting, om te voorkomen dat het gras gaat liggen. Regelmatig gebruik van de kriebeleg zet het gras sowieso rechtop, waarna hij het mooi kort kan afmaaien.


Kleine baan

De 23-jarige Klein is nu vijfenhalf jaar actief als greenkeeper. Hij begon namens De Ridder op Anderstein. Zijn wens om door te groeien en op een kleine baan te werken, kwam uit met de overstap naar Schaerweijde Golf en zijn benoeming tot hoofdgreenkeeper. Hij werkt er fulltime. In Zeist begint hij zijn werkdag nu altijd op zijn favoriete greenmaaier. Het reguliere onderhoud aan de Toro 3250 en het afstellen van de messen doet hij allemaal zelf. In de winter gaat de maaier naar de centrale werkplaats in Soesterberg voor het jaarlijkse groot onderhoud. Klein zelf gaat in die periode ook een paar dagen naar Wageningen om onderhoud te verrichten aan de golfbaan daar. Dan moet hij het even stellen zonder zijn favoriete maaier.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER