Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Ik moet altijd alert zijn en anticiperen op de weersomstandigheden'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 4 september 2023
189 sec


Hoofdgreenkeeper Erik Huijgen zoekt de juiste balans op Golfbaan Kralingen

Midden in het verstedelijkte gebied van Rotterdam ligt Golfbaan Kralingen. Het is de laagstgelegen golfbaan van Europa, ongeveer zeven meter beneden NAP. De veenondergrond en het hoge grondwaterpeil maken van deze groene oase een uitdagende werkplek voor greenkeepers. Erik Huijgen is er nu bijna drie jaar hoofdgreenkeeper namens AHA de Man, met Rick Augustinus als ondersteunende greenkeeper.

Erik Huijgen
Erik Huijgen

Erik Huijgen is een ervaren greenkeeper en werkt al sinds 2008 voor AHA de Man. Hij was in die periode al eens actief als hoofgreenkeeper in Kralingen, voordat hij er jaren later een vaste waarde werd. Eigenlijk was hij voorbestemd voor een carrière in de groenteteelt. Als middelste zoon uit een tuindersfamilie groeide hij op tussen de komkommers en bladgroentes in Barendrecht. Zijn beide broers kozen voor een ander pad, maar Erik runde het bedrijf samen met zijn vader. De gemeente had echter andere plannen met de grond van het familiebedrijf. Een onteigeningsprocedure maakte halverwege de jaren negentig dan ook een einde aan de groenteteelt. Nu is de grond onderdeel van een bedrijventerrein.

Wilskracht

'Er moest natuurlijk brood op de plank komen en via via hoorde ik dat er mensen gezocht werden op golfbaan Oude Maas, het latere Rhoon Golfcenter.' Hij solliciteerde met succes en trad in dienst bij het recreatieschap van de provincie Zuid-Holland. In 1998 werd de baan geprivatiseerd. Hij bleef hetzelfde werk doen, maar veranderde van werkgever. Ondertussen behaalde hij de papieren om hoofdgreenkeeper te kunnen worden. Uiteindelijk stapte hij over naar AHA de Man en werkte nog vijf jaar namens deze aannemer op Rhoon Golfcenter. Daarna volgden Amsterdam Old Course en Golfbaan Delfland, voordat hij in het Kralingse Bos belandde. Een gecompliceerde beenbreuk kostte hem een jaar revalideren, maar inmiddels is hij helemaal terug. Hij wordt niet graag aan deze vervelende periode herinnerd. 'Op wilskracht ben ik teruggekomen en ik vind het belangrijker om de goede dingen te onthouden.'


'Gras is weliswaar een raar plantje, maar heeft net als groente en komkommers gewoon licht, water, voeding en zuurstof nodig om te kunnen groeien'

Terugkijkend was het een goede keuze, die voor het vak van greenkeeper, vindt hij. De vrijheid, het buiten werken in het groen en het leidinggeven passen goed bij Huijgen. 'De overstap van groenteteler naar greenkeeper was natuurlijk wel ingrijpend, omdat het familiebedrijf moest stoppen, maar verder waren er genoeg raakvlakken. Gras is weliswaar een raar plantje, maar heeft net als groente en komkommers gewoon licht, water, voeding en zuurstof nodig om te kunnen groeien', stelt Huijgen nuchter vast. De praktijk is natuurlijk een stuk ingewikkelder, zeker op Golfbaan Kralingen.

'Het is de enige golfbaan waar ik gewerkt heb die een beweegbare ondergrond heeft'

'Het is de enige golfbaan waar ik gewerkt heb die een beweegbare ondergrond heeft', vertelt de hoofdgreenkeeper. De veengrond kan namelijk krimpen en uitzetten. Dit betekent dat er in het gras heuvels en kuilen komen en gaan, door de druk van het grondwater. Voor de drainagebuizen is de bewegende ondergrond een behoorlijke aanslag; er zijn regelmatig reparaties noodzakelijk. Het is voor Huijgen sowieso een hele opgave om de juiste balans te vinden tussen voldoende vocht in het veen en niet te veel vocht voor het gras. Het lijkt een onbegonnen taak, maar dankzij zijn vakmanschap en met behulp van vochtmetingen slaagt hij erin om een bespeelbare baan te creëren. Veel beluchten is ook een must, vertelt hij.

Vlotter

Huijgen: 'Ik moet altijd alert zijn en anticiperen op de weersomstandigheden. Wij hebben hier onderbemaling en ik moet het waterpeil van de sloten met een pomp en vlotter regelen. De vlotter moet elke week geïnspecteerd worden, zodat hij niet verstopt raakt.' Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is bij extreme regenval soms niet te voorkomen dat de baan deels onder water loopt, zoals eind vorig jaar en begin dit jaar. Foto's op zijn mobiele telefoon laten de waterpartijen op de golfbaan zien. 'Wij hebben het dan niet meer in de hand. Er zit een limiet aan wat de pompen aankunnen. Toen wij er eenmaal een extra pomp bij mochten zetten van het Hoogheemraadschap, was het water snel weg', zegt hij, terugblikkend.


Juiste balans

Ondanks de vele aanwezige sloten en het hoge grondwaterpeil vormen ook droge periodes een bedreiging voor de golfbaan. Huijgen: 'Verdroogd veen verteert en kan niet gemakkelijk hersteld worden. Wij moeten dus zien te voorkomen dat het veen uitdroogt en altijd zoeken naar de juiste balans: niet te nat, maar ook niet te droog.' Door het struisgras zijn de greens, die eveneens grotendeels uit veen bestaan, in elk geval beter bestand tegen deze gecompliceerde waterhuishouding. 'Wij hebben daarom ook bijna geen roodzwenk', verduidelijkt Huijgen. Het gras groeit hard; dat betekent elke dag de greens maaien en drie keer per week de roughs en fairways. 'Er zit natuurlijk veel organische stof in de grond, ideaal voor grasgroei.' Het onderhoud aan de aanwezige bomen valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam; de slootranden onderhouden de greenkeepers wel zelf.


Nooit saai

Tijdens mijn bezoek is het vrouwendag op de golfbaan. Telkens zwaait Huijgen naar de speelsters op de baan als we samen over het terrein rijden. Een van hen meldt dat er een pakketje voor hem klaarligt. 'O ja, dat is een nieuwe dop voor de radiator. De oude lekte.' We rijden terug naar de greenkeepersloods, terwijl hij mijmert over de kunst om gras gezond te houden op een voor deze plant tegennatuurlijk hoogte. Hij weet er inmiddels alles van en is in Rotterdam tevens een halve watermanager geworden. 'Het is hier nooit saai', stelt hij droogjes vast.


Een blik in de loods voor het machinepark

Machinepark AHA de Man Golfbaan Kralingen 2023:

Toro 4500 Groundsmaster, roughmaaier
Toro3280 Groundsmaster, roughmaaier
Toro 5510 Reelmaster, fairwaymaaier
Toro 3400 Greensmaster, greenmaaier
Toro 3250 Greensmaster, tee/foregreenmaaier
Toro 3200 Greensmaster, verticaalmaaier
Toro 5040 Sandpro
Toro MDX-transporter
John Deere 2030-bezander
Divers klein gereedschap: Stihl-bosmaaiers, -kettingzaag et cetera

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER