Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Wij kunnen veel van elkaar leren'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 30 augustus 2023
142 sec


Hoofgreenkeeper Tristan van Dijken wil meer aandacht voor biodiversiteit

Het gaat wereldwijd slecht met de biodiversiteit. De aandacht voor dit probleem neemt de laatste jaren weliswaar toe, maar er is nog een grote slag te maken om het tij te keren. Ook golfbanen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Tristan van Dijken, hoofdgreenkeeper namens De Ridder op Anderstein, pleit voor meer onderlinge kennisuitwisseling en ook meer aandacht voor biodiversiteit op de Nederlandse golfbanen.

Hoofdgreenkeeper Tristan van Dijken toont een vleermuiskast.
Hoofdgreenkeeper Tristan van Dijken toont een vleermuiskast.

Van Dijken is niet alleen beroepsmatig geïnteresseerd in biodiversiteit. Ook privé steekt hij veel uren in dit onderwerp. Zo is hij in zijn woonplaats betrokken bij de inventarisatie van een vleermuizenpopulatie en de paddentrek en als lid van de afdeling Amersfoort/Leusden van de Vereniging voor veldbiologen (KNNV) bij ecologisch onderzoek voor de stichting RAVON, het waterschap en landgoed De Boom. 'Bij deze drie organisaties heb ik gepleit voor meer samenwerking. En dat is precies wat ik ook voor ogen heb voor greenkeepers en golfbanen als het gaat om het verhogen van de biodiversiteit. Door bij elkaars projecten te kijken, kunnen we veel van elkaar leren. Ook de NGF en NGA kunnen hierin een rol spelen. In feite moet de hele branche hierbij samenwerken.' Hij ziet samenwerking ook als een manier om van het hardnekkige stigma af te komen dat biodiversiteit op golfbanen niet zoveel voorstelt.

De toren op het gelijknamige landgoed Anderstein

Kleine aanpassingen

Met kleine aanpassingen in het beheer kun je volgens Van Dijken al veel bereiken. 'Het hoeft dan ook helemaal geen extra manuren of geld te kosten', zegt hij. Op Anderstein is bijvoorbeeld een wand voor ijsvogels gemaakt, worden vleermuizenkasten opgehangen en kunstmatige hopen van takken, snippers en paardenmest gecreëerd waarin ringslangen hun eieren kunnen leggen. Op het aangrenzende gelijknamige landgoed is zelfs een hele toren gebouwd met vertrekken voor vleermuizen en roofvogels en een nat winterverblijf voor amfibieën in de kelder.


Juiste manier

De manier waarop de biodiversiteit verhoogd kan worden, is sterk afhankelijk van het type gebied en de daarmee samenhangende vorm van beheer. Daarom is het volgens Van Dijken belangrijk om het streven naar meer biodiversiteit op de juiste manier aan te pakken. 'Dit betekent eerst de ecologie in jouw gebied inventariseren, vervolgens bepalen welke doelsoorten je wilt aantrekken en dan vaststellen wat hiervoor nodig is. Het gaat altijd om maatwerk. Ook is het van belang om daarna te blijven monitoren, om te ontdekken of de doelen ook daadwerkelijk behaald worden.'


Vrijwilligers

Op de naburige golfbaan De Hoge Kleij is in 2020 een groot natuuronderzoek gedaan - een goed voorbeeld van deze aanpak. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van vrijwilligers van de KNNV. 'Als golfbaan kun je checken of er een afdeling van de KNNV in de buurt is. Deze vrijwilligers vinden het vaak hartstikke leuk om hieraan mee te werken. Natuurlijk kan een adviesbureau ook helpen, maar met de hulp van veel vrijwilligers krijg je een completer beeld', zo tipt Van Dijken uit ervaring. Op De Hoge Kleij resulteerde dit in een telling van 950 verschillende soorten. Om een idee te krijgen van het verslag dat dit opleverde: zie https://amersfoort.knnv.nl/projecten/.


Een broeihoop voor ringslangen

Spanningsveld

Op Anderstein zou de hoofdgreenkeeper graag meer geleidelijke overgangen zien rond de waterpartijen. Zo ontstaan verbindingszones die belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Een probleem hierbij is dat de NGF minder punten geeft voor dergelijke overgangen en de rating van een baan daardoor lager kan worden. 'Dat is natuurlijk heel vreemd. Niemand wil namelijk een lagere rating. Het geeft het spanningsveld aan voor golfbanen, waar de sport altijd op de eerste plaats komt. We moeten op zoek naar de juiste balans tussen het type beheer dat de biodiversiteit bevordert en de sport. Dat kost tijd en soms moet je eerst door de zure appel heen bijten, voordat iedereen het resultaat ziet.'


Kennisdeling

Gebrek aan kennis speelt hierbij vaak een rol; daarom is kennisdeling zo belangrijk. Van Dijken: 'Bij de KNNV hebben we regelmatig een gastspreker. Dergelijke lezingen zijn ook online te volgen. Zoiets zou natuurlijk ook kunnen voor onze branche.' Ook zelf is hij nieuwsgierig naar projecten op andere banen, want hij verbreedt graag zijn kennis als amateur-veldbioloog en hoofdgreenkeeper.


Meld project biodiversiteit bij de redactie

Vakblad Greenkeeper ondersteunt de wens van Tristan van Dijken en wil meer aandacht aan dit onderwerp schenken. Heb je een mooi project dat verband houdt met biodiversiteit op golfbanen? Laat het ons dan weten via een mail naar wijnand@nwst.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Herman Berteler
Wednesday 30 August 2023
"Kennisdeling", "Wij kunnen veel van elkaar leren", als ik dit lees verschijnt er automatisch een lach op mijn gezicht! Niet omdat dit flauwekul zou zijn, in tegendeel, Tristal van Dijken heeft helemaal gelijk. Mijn gevoel is of je tegen dovemansoren spreekt. In de Nederlandse Golfkrant beschrijf ik al voor de 7e jaargang over de flora en fauna en de biodiversiteit op de Nederlandse golfbanen. Het Rijk van Nijmegen is 'zonder dat ze het blijkbaar weten', de meest gemonitoorde baan (3857 waarnemingen, 707 soorten). En hier blijft het bij! Zelf schrijf en tel ik verder en wens Tristal van Dijken toe dat hij dat ook doet. Wie weet.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER