Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Golfbaanbeheer levert duurzame bijdrage aan Europees waterbeheer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marco Blom, dinsdag 5 september 2023
57 sec


Hieronder staat de column van Greenkeeper of the Year 2022 Marco Blom. Na zijn uitverkiezing schrijft hij in elke uitgave een stukje over zaken die hem bezighouden. Dit keer duikt hij in het waterbeheer.


Inmiddels is het groeiseizoen bij ons op Golfbaan 't Zelle weer voor een groot deel achter de rug. Ondanks de natte start in het voorjaar en de onttrekkingsverboden in de zomer was het uiteindelijk een geweldig goed grasseizoen. We hebben grasgroei op plaatsen waar we vier jaar lang niets aan de groei kregen ...

Plaatsing windmeter om verdampingswaarde te berekenen

Weerstation

Dit jaar hebben we een windmeter op ons weerstation aangesloten om de ET beter in beeld te krijgen. Dit is de berekening van de vochtverdamping van grond en gewas, gerelateerd aan de luchttemperatuur, luchtvochtigheid en bodemtemperatuur. Hiermee krijg je niet alleen inzichtelijk wat je kunt aanvullen met beregening; je kunt ook beter verschillende jaren met elkaar vergelijken en de relatie zien met de ontwikkeling van dollarspot. Bij oostenwind verdrogen de greens vele malen sneller dan bij westenwind, ondanks eventuele neerslagverschillen.


Nederlandse greenkeepers lopen inmiddels steeds meer voorop met innovaties

De Duitsers luisteren aandachtig naar Blom
Toen ik afgelopen week de Duitse greenkeepers- en hoveniersopleiding op bezoek kreeg, heb ik hierover een presentatie gegeven voor de aankomende assistent-hoofdgreenkeepers. Zij moeten uiteindelijk bekend raken met de uitdagingen van de toekomst, en Nederlandse greenkeepers lopen inmiddels steeds meer voorop met innovaties.

Geen elitaire waterverslinder

Hoe klein deze stapjes ook zijn, elke verbetering is er één als het gaat om bewustwording en verantwoordelijkheid op sociaal-maatschappelijk vlak - om aantoonbaar te maken dat golfbaanbeheer geen elitaire waterverslinder is, maar juist een duurzame bijdrage levert aan het Europese waterbeheer. Dat gebeurt met slimme oplossingen, zoals het gebruik van een weerstation of computergestuurde single-head beregening.


Marco Blom, Greenkeeper of the Year 2022

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER