Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Wij leveren een zeer schoon product, want dat is wat telers willen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 18 oktober 2023
137 sec


Graszodentelers bezoeken veredelingsbedrijf DLF in Moerstraten

Op het grassenveredelingsbedrijf van DLF in Moerstraten vond begin oktober de DLF Graszodendag plaats. De drie accountmanagers, de productmanager, de recreatiegrassenspecialist en de grassenkwekers van het graszaadbedrijf gaven samen een mooi inkijkje in de wereld van graszaad en graszoden. De graszodentelers die graszaad kopen bij het bedrijf in Kapelle, waren in groten getale aanwezig.

De deelnemers aan de DLF Graszodendag
De deelnemers aan de DLF Graszodendag

'Op deze dag hadden wij als DLF ons bedrijf opengesteld voor een rondleiding langs onze kassen en demovelden. Daarnaast deelden we onze innovaties op het gebied van graszaad en zodeteelt. Tegelijkertijd was het voor telers een mooie kans om ervaringen uit te wisselen. Iedereen was enthousiast en vond het fijn om weer eens bij elkaar te komen', vertellen Erik Dolstra en Peter Bartels, respectievelijk recreatiegrassenspecialist en accountmanager van DLF voor de Benelux. De DLF Graszodendag vond in het verleden vaker plaats, maar onder andere vanwege corona was de laatste keer inmiddels zes jaar geleden. Het is de bedoeling dat deze dag in de toekomst weer vaker wordt gehouden.

Schoningsmachine

De dag startte met een introductie door Thomas van Tetering, product- en marketingmanager Benelux bij DLF. Hij legde de nadruk op de zuiverheid van het graszaad dat DLF levert. Het geoogste graszaad gaat in de fabriek in Kapelle door de schoningsmachines; zo worden andere zaden, kaf en dergelijke eruit gefilterd. Dolstra: 'Wij hebben duidelijk gemaakt dat de DLF-standaard in dit opzicht nog verder gaat dan de Europese eisen. Wij zitten daar flink boven en leveren een zeer schoon product, want dat is wat de telers willen.' De DLF-Select-graszodenmengsels ondergaan een tienvoudige analyse en worden tijdens het schoningsproces zorgvuldig gecontroleerd, zodat nagenoeg alle onzuiverheden worden verwijderd', aldus Dolstra.


Demonstratie van de zodensnijmachine

Microklaver

Het bedrijf Van Vuuren was aanwezig om de zodentelers op het demoveld te tonen hoe de nieuwste zodensnijmachine met robotarm werkt. Ook werd er informatie gegeven over de nieuwe ontwikkelingen en machines die op de planning staan voor de toekomst. Dit laat zien dat de zodenteelt zeker niet stilstaat, maar zich blijft doorontwikkelen in Europa.
Dolstra zelf vertelde over de nieuwste innovaties bij DLF. Zo ging hij in op de kracht van tetraploïde Engels raaigras, ook bekend als 4turf, de hoge notering van de DLF-rassen in de Grasgids en de voordelen van de nieuwste microklaver. 'Met name dat laatste is een goede manier om sportvelden, maar ook parken te verduurzamen. Microklaver haalt stikstof uit de lucht, waardoor de bemestingsbehoefte minimaal is; het vermindert de onkruiddruk en maakt de grasmat beter bestand tegen droogte en hitte. Hierdoor zijn ook de onderhoudskosten laag', legt hij uit. De eerste vooruitstrevende zodentelers zijn dan ook al begonnen om gras-microklaverzoden te telen, nadat ze aanvragen kregen van gemeentes en campinghouders die verder willen verduurzamen.
Op diverse sportvelden bij amateurclubs en trainingsvelden bij profclubs zijn al grasmatten met klaver in gebruik. Op golfbanen is het gebruik van graszoden niet gebruikelijk, al wordt er weleens een tee met graszoden geprepareerd, weet Bartels.


Stevig wortelpakket

Toekomstige leveranciers van zoden met microklaver zullen hun manier van beheer enigszins moeten veranderen, verwachten Dolstra en Bartels. Hoe snel deze ontwikkeling zal gaan, moet de toekomst uitwijzen. Het veelgebruikte 4turf-graszaad van DLF is een mooi voorbeeld van een nieuwe innovatie die in vijf à tien jaar tijd de standaard in de zodenteelt is geworden. Hierdoor kunnen zodentelers nu in ieder geval al snel oogsten. Dit graszaad kiemt sneller, ook bij lage temperaturen. Hierdoor krijgen onkruiden minder kans en groeien de wortels snel tot een stevig wortelpakket, waardoor er sneller gesneden kan worden. Bartels: 'Daardoor kunnen telers in drie jaar tijd wel twee matten kweken; dan doe je het gewoon goed.'


Aandachtig gehoor

Kleur

Die tevredenheid klonk ook uit de mond van de aanwezige zodentelers. DLF blijft dit populaire gras de komende jaren verder doorontwikkelen, waarbij de focus ligt op resistentie tegen diverse ziektes en droogte, betredingtolerantie en op een mooie groene kleur, want dat wordt in Noord-Europa gewenst, zegt Dolstra. 'Het nadeel van te donker gras is namelijk dat niet-gewenste grassen zoals straatgras erg opvallen.'
Op de DLF-demovelden in Moerstraten viel vooral de goede sfeer op. De DLF-mannen blikken dan ook terug op een geslaagde Graszodendag, die werd afgesloten met een barbecue. Op naar de volgende editie!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER