'Onze grootste uitdaging is de drukte op de baan' |
|
|
|
|
| 319 sec |
Greenkeepers van De Hoge Dijk werken aan ultieme green experience
Golfbaan De Hoge Dijk in Amsterdam wordt druk bespeeld. Zeker in de zomermaanden is dat een extra uitdaging voor het greenkeepersteam van AHA de Man dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van deze baan. Hoofdgreenkeeper Milan den Dikken geeft leiding aan dit team van vier personen, dat 's zomers wordt uitgebreid met twee medewerkers. De vaste medewerkers zijn Zaied Lamine, Remy de Vos, Frank de Meij en Charly Determan. Anke Kemner werkt weliswaar alleen in het seizoen, maar behoort wel al jaren tot de vaste kern. Samen hebben zij maar één doel: de ultieme green experience, de baan steeds een stukje beter maken.
Frank de Meij, Zaied Lamine, Remy de Vos en Milan den Dikken |
Milan den Dikken is vier jaar actief op deze baan. De 32-jarige hoofdgreenkeeper kwam al op jonge leeftijd in contact met het werk op een golfbaan. 'Mijn vader is tuinarchitect. Ik zei als klein jochie tegen hem: Ik ga nooit doen wat jij doet. Maar via hem kwam ik wel als zomerkracht op de golfbaan terecht en ik ben er nooit meer weggegaan. Ik werk nu ook in het groen.' Via AHA de Man belandde hij uiteindelijk op de golfbaan in Bentwoud. Een uitwisseling betekende dat hij in 2014 een maand lang mocht werken op St. Andrews. In 20216 vertrok hij zelfs voor een jaar naar Amerika om aan de Ohio State University een betaalde stage te volgen. 'Ik hoorde verhalen van een klasgenoot over deze baan en heb me toen ook aangemeld. Het was een heel mooie ervaring. Daar waren echt alle middelen beschikbaar. Er waren 22 man voor 18 holes. De messen werden elke week geslepen en als er een machine nodig was, werd hij gewoon gekocht. Geld was geen enkel probleem. Ik heb daar vooral geleerd een baan tot in de perfectie voor te bereiden op grote toernooien', zo blikt hij terug.
Schoffelen
Assistent-hoofdgreenkeeper Remy de Vos is een jaar ouder. Hij belandde via een stage van zijn school op De Zaanse in Hoorn. 'Ik mocht eerst een beetje schoffelen en kleine klussen doen en daarna steeds meer greenkeeperstaken.' Na een kort uitstapje naar een baan in het 'grootschalige groen' keerde De Vos terug naar het greenkeepersvak op de golfbaan in Purmerend. 'Het werk was toch te eentonig. Als greenkeeper doe je veel meer verschillende dingen', zo verklaart hij zijn terugkeer. In dienst van AHA de Man begon hij op de Amsterdam Old Course; nu is hij alweer zeven jaar actief op De Hoge Dijk. Kleine reparaties aan het machinepark kun je aan hem overlaten en in de toekomst hoopt hij door te groeien naar de functie van hoofdgreenkeeper.
|
'Ik miste het werken in de natuur en de vrijheid van het beroep'
| |
|
Zaied Lamine is met zijn zestig jaar de oudste en meest ervaren greenkeeper in het team. Hij oefent het vak al 33 jaar uit. Als jongeman werd hij verliefd op een Nederlandse vrouw, emigreerde naar ons kikkerlandje en belandde in Purmerend. Zijn toenmalige buurman werkte op de golfbaan en tipte hem om dat ook te gaan doen. Na vijf jaar koos Lamine voor een nieuwe carrière in de catering. Dit hield hij vijf jaar vol. 'Ik miste het werken in de natuur en de vrijheid van het beroep', zegt hij. De golfbaan in Almeerderhout werd vervolgens 15 jaar lang zijn werkplek. Daarna volgde Spaarnwoude en acht jaar geleden streek hij neer op De Hoge Dijk. In de tussentijd verzamelde hij naar eigen zeggen 'een map vol diploma's' die nodig zijn om het greenkeepersvak te beoefenen. Hij is zeer tevreden over het huidige team. 'Het is het beste team. Nooit stress en het gaat altijd goed.'
Ajax
De 37-jarige Frank de Meij verruilde acht jaar geleden de voetbalvelden voor de golfbaan. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging. Twee jaar geleden stapte hij over van HGM naar AHA de Man. Het vak van groundsman bij Ajax oefende hij met plezier uit, maar hij wilde weleens van baan switchen. 'Ik heb daar alles geleerd, maar was na een tijdje toch toe aan iets anders.' Het werk als greenkeeper bevalt hem goed; met name de afwisseling van taken spreekt hem erg aan. 'Het is natuurlijk wel een heel andere wereld', zegt hij.
| Charly Determan |
|
|
Dichtbij
De 59-jarige Charly Determan woont lekker dichtbij, in Abcoude. Hij keerde eind vorig jaar terug op de plaats waar hij al eerder werkzaam was en het greenkeepersvak leerde. 'Ik kende de baan al; dat was natuurlijk een groot voordeel. Ik moest alleen even wennen aan mijn nieuwe collega's, maar dat is goed gelukt; het bevalt heel goed om terug te zijn.' Determan had een carrière van 25 jaar in de kleinmetaal achter de rug, toen een vertrekkende greenkeeper hem tipte dat er een plek vrijkwam op De Hoge Dijk. 'Ik had nog nooit een golfbaan gezien en keek mijn ogen uit.' Een grote reorganisatie in 2010 betekende dat hij zijn baan verloor. 'Ik heb daarna van alles gedaan via uitzendbureaus, waaronder werk als greenkeeper in Dronten.' Vorig jaar werd hij weer aangenomen bij AHA de Man. Dat leidde uiteindelijk tot de afspraak om een seizoen op de golfbanen in Bentwoud en Wassenaar te werken. Daarna volgde Liemeer. 'Ik was er net zes weken bezig, toen ik de kans kreeg om terug te keren naar De Hoge Dijk. Het overviel me wel een beetje, maar wat is er nou mooier dan dicht bij huis werken?'
Hard werken
Anke Kemner is zzp'er en versterkt het greenkeepersteam gedurende het seizoen twee halve dagen per week. Daarnaast doet ze twee halve dagen receptiewerk en wat administratieve taken voor de golfclub. 'Ik begon in 2001 bij de receptie en deed steeds meer werkzaamheden. Na een jaar of vijf werden dit ook greenkeeperstaken, die ik samen met een vrouwelijk collega uitvoer. We zijn allebei even gek en houden van buiten zijn en hard werken. Een prima combinatie dus', zegt ze lachend. De nu 60-jarige Kemner geniet nog steeds van haar greenkeeperswerk: 'Het is erg gezellig en ik hoop het nog lang vol te houden.'
Speeldrukte
Zoals eerder vermeld, werkt het greenkeepersteam continu aan het verbeteren van de golfbaan. 'Niet dat we klachten krijgen, maar naar een steeds betere baan streven is gewoon een goede manier om jezelf te blijven uitdagen in je werk', zegt De Vos. Zijn collega's beamen dit, als we samen om de tafel zitten in de ruime kantine boven de opslagloods. Hoofdgreenkeeper Den Dikken: 'Het contract is onlangs zelfs verlengd tot en met 2030. De golfclub is heel tevreden; er is een goede en fijne samenwerking met de manager, Joop Kluin, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.' Den Dikken en zijn team weten wat er van hen verwacht wordt. Formeel verdeelt de hoofdgreenkeeper de taken, maar ook dat verloopt als het ware vanzelf. 'Onze grootste uitdaging is eigenlijk de drukte op de baan. In de zomer loop je vanaf minuut één tussen de golfers en dat is soms een beetje frustrerend', zegt Den Dikken. Zijn tweede man vult aan: 'Door die speeldruk wordt de baan ook meer belast.'
Drie lussen
De drukte op De Hoge Dijk is in de coronatijd alleen maar toegenomen. Veel jongeren kwamen op deze Amsterdamse baan golfen. Er is nu zelfs een wachtlijst en er is een ledenstop ingesteld. Daarnaast zorgen de golfcursussen van de academie voor extra drukte. Het greenkeepersteam heeft geleerd om hiermee te dealen. Dit laatste geldt ook voor de neerslaggevoeligheid van een groot deel van de baan. De golfbaan bestaat uit 27 holes, verdeeld over drie lussen met de namen Bullewijk, Holendrecht en Abcoude. Bullewijk is de oudste en ook de beste, volgens de greenkeepers. Op deze oude vuilstort is een flinke laag zand aangebracht, waardoor dit deel het minst gevoelig is voor neerslag. Er staan wel veel bomen. Daarom moet er in de herfst veel blad weggeblazen worden, een klus die Determan graag op zich neemt. 'Ik vind het heerlijk relaxed en je ziet direct dat het opknapt', zegt hij. Holendrecht is meer een polderbaan met veel waterpartijen en weinig bescherming tegen de wind. Abcoude is gebouwd op veengrond en het zorgenkindje van de greenkeepers. 'Het gras groeit daar natuurlijk enorm en je kan daar al snel niet meer maaien bij nat weer. Zelf zijn we dan ook niet echt tevreden over dit deel, maar de golfers gelukkig wel.' Er is besloten om volgend jaar een extra greenkeeper in te zetten voor het seizoen.
Drainage
De aanleg van meer drainage maakt de baan overigens steeds beter bestand tegen neerslag. 'Jaarlijks plaatsen wij duizend meter drainage', zegt Den Dikken. Dit is slechts één voorbeeld van de verbeteringen die doorgevoerd worden. Nieuwe beschoeiing, nieuwe schuilhutten, renovatie van tees en bunkers, het gebeurt allemaal op De Hoge Dijk. NLadviseurs heeft een bomenplan gemaakt om meer variatie in het bomenbestand te creëren. Oude bomen verdwijnen en nieuwe worden aangeplant. Met name ziektegevoelige essen ruimen het veld. De grotere bomenvariatie draagt bij aan meer biodiversiteit, net als de locaties die minder kort gemaaid worden. Dit alles helpt de golfbaan om het GEO-certificaat te kunnen verlengen. Het gebruik van elektrische greenmaaiers werkt ook positief in dit opzicht.
Feestje
In het voorjaar is de routing omgegooid om de baan nog aantrekkelijker te maken. Er is toen bij hole 1 een nieuw, mooi startershuisje geplaatst. Daarnaast is de gloednieuwe Golflounge van Marco Knaap aangelegd. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Hiermee wordt tevens een nieuw publiek aangeboord, dat in deze Golflounge vaak voor het eerst met golf in aanraking komt. Ook het greenkeepersteam zelf viert daar één keer per jaar een feestje, en ook het klassieke rondje golf staat jaarlijks op de agenda van het team. Zo is er naast het samen werken aan een steeds betere baan ook tijd om samen te ontspannen op deze golfbaan.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
|
|
|
Ricardo Verrier
woensdag 13 december 2023 |
|
Toppers zijn het. Harde werkers, sociaal en ambitieus. |
|
|
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|