Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De Stelling: GEO-certificering moet voor elke golfbaan verplicht worden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 18 december 2023
159 sec


Dit is de derde aflevering van de rubriek De Stelling van dit vakblad. In deze rubriek mogen elke keer diverse belanghebbenden reageren op een prikkelende stelling. De stelling luidt dit keer: 'GEO-certificering moet voor elke golfbaan verplicht worden'. Op verzoek van de redactie reageren dit keer Paul van Kan, GEO-certifier, Sjaak Groen, oud-cursusleider HAS Hogeschool en Niels Dokkuma, agronoom en teammanager Duurzaam Beheer bij NGF.

Paul van Kan, GEO-<i>certifier</i>
Paul van Kan, GEO-certifier

'GEO-certificering als hulpmiddel'

'Verplichten is een groot woord, maar ik denk dat we vanzelf deze kant op gaan, ook zonder dat certificering van bovenaf opgelegd wordt. Het grootste deel van de Nederlandse clubs is inmiddels gecertificeerd of zit in de aanloop daarnaartoe. Het is immers in het belang van de golfclub zelf om te zorgen dat men op het gebied van natuur en milieu voldoet aan alle criteria, sowieso aan de wetgeving. Ik kom bij vrijwel iedere GEO-audit nog zaken tegen die niet voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dat is zeker geen onwil, maar vaak een gevolg van het onvoldoende bijhouden van wet- en regelgeving.

Je moet je daarbij bedenken dat dit neerkomt op vrijwilligers, die al heel veel doen voor hun vereniging. Complimenten voor de enorme inzet die ik tegenkom! Zonder uitzondering is de motivatie groot. Een ander pluspunt is dat het systeem je dwingt om alles op orde te hebben, dat je niets kunt vergeten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met waarborging, zorgen dat de aandacht voor deze belangrijke items niet verslapt en de informatie niet verloren gaat. Een systeem als GEO is een onmisbaar hulpmiddel daarbij. Ten slotte: hoewel het veel werk is, zeker de eerste keer, geeft het inzicht, inspiratie en voldoening. Je kunt met een helder verhaal komen, binnen de vereniging, maar zeker ook daarbuiten. Ik vraag altijd nadrukkelijk om dit kenbaar te maken. Wees trots op wat je bereikt hebt!'

Sjaak Groen
Sjaak Groen
'Niet het certificaat, maar het gedachtegoed'

'Het golfspel wordt gespeeld op een aantrekkelijke baan en veelal in een natuurlijke omgeving. De inrichting en het beheer van het terrein hebben een duidelijke meerwaarde voor die omgeving. Het terrein biedt ruimte om landschapsstructuren, natuurwaarden en de biodiversiteit te vergroten. Dit wordt door veel golfers en stakeholders gewaardeerd.
Voldoende schoon water is noodzakelijk om gedurende droogteperioden greens, tees en eventueel fairways te beregenen. Het golfterrein biedt ruimte om het overtollige water in natte perioden te bufferen. Verontreiniging van bodem, lucht en water worden zoveel mogelijk voorkomen, onder meer door aangepaste was- en stortplaatsen, elektrificatie van het machinepark en zorgvuldig gebruik van hulpmiddelen. Ook voor het opwekken van wind- en zonne-energie biedt het golfterrein ruimte.


De waardering van de golfbaan is niet alleen gebaseerd op de speelkwaliteit van de baan en de natuurlijke fysische verbinding met de omgeving. De baan biedt lokaal werkgelegenheid, koopt zoveel mogelijk lokaal en versterkt hiermee de omgevingseconomie. Afspraken worden vastgelegd over de manier waarop de baan maatschappelijk verantwoord wil ondernemen. Periodiek wordt geëvalueerd in hoeverre de plannen worden gerealiseerd en of aanpassingen noodzakelijk zijn. Dit past bij het streven naar effectiviteit en efficiëntie. Ook wettelijke richtlijnen vereisen dit.
De stelling, met de onderliggende vraag of GEO-certificering verplicht moet worden gesteld, doet dan ook niet ter zake. De vraag welke belemmeringen er nog zijn om het gedachtegoed te omarmen is belangrijker.'


Niels Dokkuma, foto NGF
Niels Dokkuma, foto NGF
'GEO-hercertificeren betekent klaar zijn voor de toekomst'

'Verplichten is zelden de beste weg; het is beter om er samen aan te werken. Het beste is als een organisatie en personen daarbij intrinsiek gemotiveerd zijn om het goede te doen door duurzaam te handelen. En dat lukt meestal goed zodra men de vele voordelen ervan inziet.
Net als elke andere organisatie en burger moet elke golfbaan sowieso 'als een goed huisvader' aan vigerende wet- en regelgeving voldoen. Dit is ook de ondergrens waarop het GEO-certificaat gebaseerd is en het is eveneens onderdeel van de minimale kwaliteitseisen voor een gekwalificeerde golfbaan in het kader van het NGF-lidmaatschap.


Maar GEO-certificering gaat een klein stapje verder. Door de certificeringscriteria zijn golfclubs en -banen gedwongen om de blik op de toekomst te richten en invulling te geven aan proactiviteit en planmatigheid op het gebied van duurzaamheid (natuur, milieu en samenleving). Zie het dus als een vorm van zelfregulering om überhaupt aan alle wet- en regelgeving te voldoen én proactief te werk te gaan. Vandaar onze slogan 'klaar voor de toekomst'.
Om concreet in te gaan op de stelling: het gaat anno 2023 wat te ver om het GEO-certificaat expliciet op te nemen in de NGF-lidmaatschapsvoorwaarden. Impliciet zit het er dicht tegenaan, ervan uitgaande dat golfbaanexploitanten in ieder geval aan de wet- en regelgeving voldoen.


Duurzaamheid kan daarbij ook ondersteund en beloond worden. Belonen doet de NGF onder andere door nationale wedstrijden alleen toe te wijzen aan GEO-gecertificeerde banen. Ondersteuning gebeurt door hulp bij het certificeringsproces en in de vorm van een subsidie voor de zwaarste en meest complexe delen in het traject.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER