Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vochtmeters op golfclubs in Heelsum en Heiloo krijgen hun energie uit planten

NIEUWS
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 19 december 2023
47 sec


De Enk Groen & Golf gebruikt energie uit planten om de vochtsensoren op de golfbanen in Heelsum en Heiloo van stroom te voorzien. Zo is te lezen in een artikel op de website van dit bedrijf.

Foto: De Enk
Foto: De Enk

De plantbatterij is geïnstalleerd op Golfclub Heelsum en Golf- & Countryclub. Deze innovatieve techniek is ontwikkeld door Plant-e en oorspronkelijk ontdekt aan Wageningen University & Research. Er is een stroombron ontwikkeld waarmee jarenlang continu elektriciteit kan worden geproduceerd voor toepassingen op laagvermogen, zoals sensoren en verlichting.

Werking

De werking van het systeem is als volgt: via fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Terwijl een deel van dit materiaal wordt gebruikt voor de groei van de plant, blijft een ander deel ongebruikt. Dit resterende materiaal wordt door de wortels uitgescheiden in de grond, waar bacteriën het afbreken. Tijdens dit natuurlijke afbraakproces komen als bijproduct elektronen vrij. Plant-e heeft een geavanceerd systeem ontwikkeld om deze vrijgekomen elektronen te benutten als elektriciteit. Na gebruik worden de elektronen opnieuw vrijgegeven in de grond, waardoor de cirkel van duurzame energieproductie compleet is.


Primeur

De Enk Groen & Golf gebruikt de gegevens van deze vochtmeters om het onderhoud van de golfbanen op een nauwkeurige en efficiënte manier aan te sturen. 'Het is een primeur voor golfbaanonderhoud en een concrete stap naar een duurzamere toekomst', meldt het bedrijf trots op zijn website.


(Bron: website De Enk)

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER