Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Ons doel is een baan creëren waarop de spelers trots zijn'

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 28 februari 2024
311 sec


Greenkeepers op Spandersbosch doen hun werk midden in natuurgebied

De Crailoobaan en Boschbaan vormen samen de thuisbasis van Golfvereniging Spandersbosch. Het golfpark maakt deel uit van natuurgebied de Zanderij, dat eigendom is van het Goois Natuurreservaat (GNR). Dit laatste gegeven maakt het werk van het greenkeepersteam extra uitdagend. Zij moeten in hun doen en laten altijd rekening houden met de gemaakte afspraken en regels die in dit natuurgebied gelden. Hoofdgreenkeeper Scott Fleming en zijn collega's Kees Bokkers en Jan Willem Scholten slagen daar goed in.

Jan Willem Scholten, Scott Fleming en Kees Bokkers verzorgen het onderhoud op golfbaan Spandersbosch.
Jan Willem Scholten, Scott Fleming en Kees Bokkers verzorgen het onderhoud op golfbaan Spandersbosch.

Zij zijn nu ruim een jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de baan namens De Ridder Groen en Golf. Dit Soesterbergse bedrijf was ooit betrokken bij de aanleg van deze baan en is sinds 2023 terug om de baan te onderhouden. 'Het grote voordeel is dat wij hier alle drie tegelijk begonnen zijn', zegt Fleming over zijn team. De greenkeepers maakten een vliegende start door afgelopen voorjaar alle bunkers te renoveren, waardoor direct zichtbaar was dat er een nieuwe aannemer actief was. 'Ons doel is om een baan te creëren waarop de spelers trots zijn. Ik zeg altijd dat de leden tevreden moeten zijn. Zij zullen dit uitdragen als ze ergens anders spelen en dat is weer goed voor de golfvereniging.'

Elmwood

Ergens anders 'spelen' doet Fleming zelf ook graag. Als tiener was deze geboren Schot al nieuwsgierig naar wat er te koop was in de rest van de wereld. Hij speelde graag golf en rolde de greenkeeperswereld in via een tip van een vriend, die studeerde aan het gerenommeerde Elmwood. Als 18-jarige student kwam hij naar Nederland voor zijn eerste greenkeepersjob. Zes maanden was hij actief op The Dutch. 'Ik stond voor het eerst op eigen benen en dat was wel even wennen. Vakinhoudelijk heb ik toen veel geleerd, over het bereiken van een hoge standaard qua onderhoud en over het omgaan met machines en bemesting.'


Vacatures

Fleming keerde terug naar Schotland en studeerde op een hoger niveau verder aan Elmwood. Hij was op The Dutch bevriend geraakt met greenkeeper Tom Maddison, die hij weer tegenkwam tijdens een bezoek aan BTME in Harrogate. 'Hij vertelde mij dat er vacature was in Zweden. Daar werkte al een Schot en het contact was dus makkelijk gelegd. Ik heb daar weer zes maanden gewerkt en moest na afloop van mijn contract kiezen of ik verder wilde studeren of wilde blijven werken.' Hij koos ervoor om niet terug te keren naar de schoolbanken en solliciteerde op diverse vacatures in Australië. Uiteindelijk kon hij aan de slag op een golfbaan in Melbourne. 'Het idee was dat ik na het uitdienen van mijn tijdelijke contract zou gaan reizen. Ik werkte er nog geen twee maanden of Tom belde mij met de mededeling dat er een vacature was in België, waar hij werkte voor de HGM.' Fleming zag wel wat in meer vastigheid. Hij keerde na afloop van zijn contract down-under terug naar Europa en trad in dienst bij HGM. Na een jaar België belandde hij in 2018 namens zijn werkgever op The International in Amsterdam. Hij verbleef er drie jaar en viel met zijn neus in de boter, omdat in die tijd de honderdste editie van het KLM Open op deze golfbaan plaatsvond. 'Heel mooi om de voorbereiding op zo'n groot toernooi van dichtbij mee te maken', zo blikt hij terug.


Goed evenwicht

In 2021 verruilde Fleming HGM voor De Ridder en werd hij herenigd met zijn vriend Tom op De Hoge Kleij. Na een jaartje op De Rijswijkse belandde hij in januari 2023 op zijn huidige werkterrein tussen Hilversum en Bussum. Hij heeft het naar zijn zin en wil er voorlopig blijven. 'Wij zijn hier iets gestart en dat wil ik ook zien groeien', zegt hij. Hij ziet het als een belangrijke opgave voor zijn team om de opbouw van de grond te verbeteren, zodat ook de drainage verbetert. Het aandeel struisgras ziet hij graag toenemen en dat van straatgras afnemen. 'We zaaien ook door met roodzwenk; zo moet het gras uiteindelijk makkelijker gezond blijven.' Dat is noodzakelijk, want vorig jaar augustus had de baan veel last van dollarspot. De inzet van chemie is echter geen optie voor het team; dat is een van de afspraken met het GNR. Ook is er door de vele bomen in dit gebied niet overal voldoende licht en lucht voor het gras, vertelt de hoofdgreenkeeper. 'We mogen niet zomaar bomen kappen in dit natuurgebied. Ook dat is een afspraak.' Het is dus steeds zoeken naar een goed evenwicht tussen de belangen van de natuur en die van de golfbaan. De communicatie hierover verloopt niet alleen via de hoofdgreenkeeper; ook de clubmanager en baancommissaris staan in goed contact met de vertegenwoordigers van het GNR.


Ecoduct

Zo zijn afspraken gemaakt over het verlengen van de tee bij hole 4 op de Boschbaan. Deze verandering staat voor dit jaar op het programma. De hole wordt verder van de bomen geplaatst om meer speelruimte te creëren en om het licht de teebox te laten bereiken. Zo hoeven er geen bomen gekapt te worden. 'In de nabije toekomst willen wij ook verschillende tees op de Crailoobaan van vorm veranderen', zegt Fleming, alvast vooruitblikkend. Ten tijde van mijn bezoek ligt de golfbaan verstopt onder een laagje sneeuw. Voor Fleming een mooie gelegenheid om alvast zijn jaarplan af te ronden, zodat hij er zeker van is dat hij de juiste machines op het juiste moment kan inzetten. Na zijn verlengde kerstvakantie in Schotland heeft hij half januari ook de tijd om mails te verwerken in zijn kantoor. Het duurt niet lang meer of het seizoen barst weer los. Dan kunnen hij zijn collega's 's ochtends weer genieten van de fraaie natuur en van het wild op het ecoduct dat over deze golfbaan loopt. 'Een unieke plek om te werken', zegt Fleming.


Boerenzoon

Ook de 61-jarige Kees Bokkers geniet van deze natuurrijke werkplek. Terwijl Fleming vakantie vierde, had hij het druk met het bespeelbaar houden van de baan. Hij houdt van het fysieke werk en combineert dit graag met maaiwerk. 'Die afwisseling vind ik belangrijk', benadrukt hij. Bokkers groeide op als boerenzoon, maar werd naar de technische school gestuurd. 'Ik ben eigenlijk verkeerd begonnen', zo blikt hij terug. Hij kwam in de bouw terecht als timmerman, maar groen en dieren genoten toch zijn voorkeur. Op zijn dertigste stapte hij daarom over naar de agrarische bedrijfsverzorging. Tien jaar later maakte hij de switch naar het groen. Hij trad in dienst als beheerder van het landgoed van een bekende BN'er in zijn woonplaats. Hij was nog een jaartje werkzaam op het kampeerterrein van Flevo Natuur, voordat hij in 2007 als greenkeeper aan de slag kon bij De Hoge Kleij. 'Ik had al eerder op deze vacature gereageerd, maar nu mocht ik op gesprek komen.' Hij leerde het vak grotendeels in de praktijk van tweede man Frank Bielders, die nu werkzaam is op de Hilversumsche Golf Club. Daarnaast doorliep hij de greenkeepersopleiding in Zwolle en Velp.


Pensioen

Toen de golfbaan het onderhoud in 2012 uitbesteedde aan De Ridder, ging het personeel ook over. 'Het was even onzeker wat er ging gebeuren, maar uiteindelijk is werken voor een aannemer ook een voordeel. Je kunt van golfbaan switchen zonder dat je hoeft op te zeggen.' Zo vertrok Bokkers in 2018 naar Anderstein. Eind 2022 werd hem gevraagd of hij wilde overstappen naar Spandersbosch en daar is hij nu ruim een jaar actief. 'Ik heb het prima naar mijn zin. Ik zou graag nog met een elektrische maaier willen werken, maar die komt hier waarschijnlijk pas als ik met pensioen ga', grapt hij.


Net begonnen

Voor Jan Willem Scholten duurt het nog wel even voordat hij met pensioen kan. De 33-jarige greenkeeper is eigenlijk nog maar net begonnen met zijn carrière. Anderhalf jaar geleden begon hij op De Hilversumsche als seizoenskracht. Het was de eerste kennismaking met het vak van greenkeeper. 'Ik heb daar mijn hele leven al golf gespeeld en wilde als oud-lid graag een balletje slaan zonder direct weer lid te worden. Dankzij dit werk werd dat mogelijk.' Scholten kon daar echter niet blijven en belandde vervolgens op Spandersbosch. Hij deed zijn werk naar tevredenheid en trad na een aantal maanden in dienst bij De Ridder. 'Ik heb gestudeerd, maar niks afgemaakt en wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde. Dit werk als greenkeeper spreekt mij erg aan. Ik wil er graag verder mee en start eind februari met een online opleiding aan Elmwood, waar mijn collega Scott ook gestudeerd heeft.'


Ruimte

Zijn achtergrond als golfer ziet Scholten als een groot voordeel voor zijn werk als greenkeeper. 'Ik kan goed linken met de golfers en weet ook dat zij het belangrijk vinden om de ruimte te krijgen voor hun spel als wij aan het werk zijn. Als er iets op de baan ligt, haal ik dat snel weg voor de spelers. Ik weet namelijk hoe vervelend dat kan zijn als je aan het spelen bent.'
Het geeft Scholten veel voldoening als de baan er na hard werken mooi bij ligt. Vooral in de zomer speelt hij zelf ook twee keer per week na het werk. 'In de wintermaanden komt dat er eigenlijk niet van. En ik houd ook meer van lekker weer.' Dat laatste geldt waarschijnlijk voor elke greenkeeper. Scott Fleming, Kees Bokkers en Jan Willem Scholten kijken uit naar het voorjaar en zullen zich elke week blijven inspannen voor een mooie golfbaan op Spandersbosch.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marlene van der Brugge
donderdag 4 april 2024
Leuk om te lezen, spannend of het allemaal lukt , succes

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER