Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Greenkeepers spreken zich uit tegen principeakkoord cao golfbranche

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 13 februari 2024
85 sec


Onderhandelingen tussen De Unie en NVG voortgezet

Veel greenkeepers hebben zich uitgesproken tegen de nieuwe cao-afspraken. Dit blijkt uit de peiling van vakbond De Unie over het eind vorig jaar met de werkgevers bereikte principeakkoord over de cao voor de golfbranche. De gesprekken om alsnog tot een nieuw resultaat te komen zijn weer gestart en naar verwachting zal binnen een paar weken een nieuwe peiling volgen over mogelijk nieuwe afspraken.


Deze verwachting spreekt Huug Brinkers uit, die namens vakbond De Unie de gesprekken voert met de werkgevers, verenigd in de NVG. 'Het was natuurlijk niet de droomuitslag en voor de NVG vast ook even schrikken', zegt de vakbondsman. Na het eerder bereikte principeakkoord, is er een peiling uitgevoerd om te toetsen of er genoeg draagvlak is. In totaal 59 procent van de 500 respondenten sprak zich uit tegen de nieuwe voorstellen.

Volgens de NGA waren de greenkeepers met 218 man sterk vertegenwoordigd onder deze respondenten. Het principeakkoord geldt voor greenkeepers, horecapersoneel en kantoorpersoneel in de golfsector. Jannes Landkroon, voorzitter van de NGA, rekent voor dat het voorstel aangenomen zou zijn als de greenkeepers niet gereageerd zouden hebben. Hij is persoonlijk 'erg trots' dat de greenkeepers massaal hun stem hebben laten horen, schrijft hij op de website van de NGA.

Grootste bezwaren

De grootste bezwaren tegen het verworpen akkoord zijn volgens Brinkers de hoogte van de afgesproken loonsverhoging en de bepaling dat werkgevers, die hun werknemers al meer betalen dan het maximum van hun loonschaal, de mogelijkheid hebben om de nieuwe verhoging niet door te hoeven voeren. Verder waren er wensen voor een 80/90/100-regeling voor ouderen. 'De bezwaren komen deels ook door misverstanden. Wij moeten sommige zaken, zoals de verplichting voor werkgevers om alle medewerkers een reiskostenvergoeding te betalen, beter uitleggen', zegt Brinkers. Bij de weer gestarte gesprekken over een nieuwe cao is de inzet van de vakbond in elk geval een verdere verhoging van de lonen en loonschalen. In het inmiddels afgeschoten akkoord was een structurele salarisverhoging van zeven procent afgesproken.


Klankbord

De NGA bemoeide zich in het verleden in principe nooit met cao-onderhandelingen, maar een deel van het bestuur is na de uitslag van de peiling wel met De Unie om de tafel gaan zitten om standpunten en ideeën uit te wisselen. Ook is de intentie uitgesproken om vaker met elkaar van gedachten te wisselen. Brinkers: 'Zij weten wat er leeft en zijn een goed klankbord. Het gaat ons natuurlijk om voldoende draagvlak voor de te maken afspraken.' De NGA is dan ook geen onderhandelingspartner geworden. Landkroon: 'Onze rol zal informerend zijn en blijven.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER