Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een schoolreisje voor turfprofessionals naar BTME Harrogate 2024

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, donderdag 15 februari 2024
433 sec


Waarschijnlijk werd dit jaar voor de vijftiende keer een door Pols Zuidland georganiseerde reis naar de de BTME in Harrogate gehouden. Bij deze editie waren maar liefst 40 turfprofessionals die de plas over gingen: een hele touringcar vol

BTME Harrogate 2024
BTME Harrogate 2024

Als vanouds organiseerde Pols dit 'schoolreisje' voor turfprofessionals, waarbij Eric Laenen, Laurens van Muijen en Jasper Zwarst zich ook dit jaar weer uitstekende gastheren toonden. Vóór het vertrek naar de veerboot op de Maasvlakte - en daarna een stormige, onrustige overtocht - leidden zij de 40 leergierige Engelandvaarders rond in het bedrijfsgebouw in Zuidland.

De hole-heier van Sports Metals
De hole-heier van Sports Metals

Holesteker

Na een roerige (en vertraagde) overtocht was het meteen alle hens aan dek op BTME met soms dingen waar je niet eerder aan gedacht zou hebben. Kun je bijvoorbeeld zoiets alledaags als de holesteker nog vernieuwen? Sports Metals vindt dat wel. De holestekers van dit bedrijf tref je heel sporadisch ook in ons land aan. Ze staan bekend als de iPro van BMS en Dutch Golf Supplies (DGS) is sinds 2012 de leverancier ervan. Deze holesteker, die voortdurend geïnnoveerd wordt, vergt weinig fysieke inspanning. Dat komt doordat je min of meer een hole in de green aan het heien bent. Rubbers dempen de schokken en bovenop zit een waterpasroos voor de juiste verticale positie. Tot zover weinig nieuws! De golfbaan in Cranfield heeft de eer de laatste doorontwikkeling te mogen testen. De steker krijgt een gps-toepassing, die in een schokdempende gel verpakt zit. Volgens de medewerker in de stand is dat bedoeld om greenkeepers duidelijk te maken waar ze de holes moet steken. Daarnaast kan de ambitieuze golfer hiermee digitaal te weten komen waar de target zich op de green bevindt.


Kun je zoiets alledaags als de holesteker nog vernieuwen?

De Jacobsen SLF1 Elite SLF1 Elite
De Jacobsen SLF1 Elite SLF1 Elite

Jacobsen

De Jacobsen-stand trok natuurlijk bezoekers aan als een elektromagneet. Hier blonk namelijk de nieuwe emissie- en olieloze SLF1 Elite met vijf maaikooien. Overigens was dit niet de enige elektrische machine. Tijdens de komende Olympisch Spelen in Parijs zal de golfbaan worden geprepareerd met louter elektrisch aangedreven machines van dit premiummerk. Daartoe kreeg de al ruim tien jaar bestaande Eclipse een elektrische facelift onder de naam Eclipse2 Elite Lithium. Feitelijk is het dezelfde greenmaaier, maar dan met nieuwste accutechnologie. Ook zit er nog een accuversie van de sideshift aan te komen. Zwarst: 'De introductie daarvan vindt sowieso dit voorjaar plaats, vanwege de Olympische Spelen. Voor zover wij bij Pols weten, krijgt hij de naam Jacobsen AR1 Elite.'


De 2775 E-cut-fairwaymaaier
De 2775 E-cut-fairwaymaaier

John Deere

John Deere had enkele meters verderop haar stand. Hier werd de volledig vloeistofloze 2775 E-cut-fairwaymaaier geëtaleerd. Dit prototype werd veel gefotografeerd en is een doorontwikkeling van de bekende John Deere 2750. Stefan Schmeitz, territory manager Turf voor de Benelux, verklapte desgevraagd dat deze volledig elektrische maaier pas in 2025-2026 op de Europese markt komt. John Deere laat hierbij de drie maaikooien elektrisch heffen. Dat geldt trouwens ook voor de besturing. Dat laatste gebeurt met een elektromotor, die met een brede, getande riem het elektrisch aangedreven achterwiel aanstuurt. Deze John Deere tilt de drie maaikooien op door een riem op te rollen die aan de kooien bevestigd is. Als je goed kijkt, zie je dat dat heel vernuftig is. Deze techniek is afkomstig van katoenplukmachines, die het Amerikaanse concern ook produceert. De constructeurs hebben veel aandacht besteed aan de gewichtsverdeling, waardoor de bodemdruk van alle drie wielen even hoog is.


De Japanse Baroness LM351
De Japanse Baroness LM351
Baroness FS 900 Core Collector
Baroness FS 900 Core Collector
De Baroness FS 900 Core Collector, prijkte heel tactisch al naast de entree van het beursgebouw. Baroness speelt geen rol van betekenis op de Nederlandse markt, maar als je deze machines kun je je afvragen of dat wel terecht is. In het VK is dit merk schijnbaar vrij populair, maar in ons land moet je deze machines met een lampje zoeken. Salesdirector Adam Butler ziet dat graag anders, bekende hij eerlijk. Baroness werkt nauw samen met Kubota en produceert fine turf machinery, zoals bunkerrakes, vertidrains, loopmaaiers en zelfrijdende professionele maaiers, zoals de LM351. Deze laatste machine werd hier als noviteit gepresenteerd. De machine is bedoeld voor het maaien van tees, surrounds en sportvelden. Een Kubota V2403-CR-E48-dieselmotor drijft deze 4wd-machine aan. De bijna 25 pk's geven de ruim 1.000 kg wegende machine een voorwaartse snelheid van maximaal 15,5 km/uur. In één werkgang snijden de drie maaikooien met vijf of acht bladen een strook van 252 cm gras af. Of en zo ja, wanneer Baroness met elektrische machines komt, dat bleef onduidelijk. Stage V heeft klaarblijkelijk voor Baroness nog niet afgedaan!

De Cramer stand-on maaier
De Cramer stand-on maaier

Cramer

Het merk Cramer overspoelt de markt bijna met noviteiten op het gebied van accuhandgereedschap en maaiers op het 82V-platform. Dat zagen we al tijdens de Agribex in Brussel. Op de BTME kon nu ook het overwegend Engelstalige publiek kennismaken met onder meer de Cramer-zeroturn. EU-directeur Simon Del-Nevo vertelde dat Cramer de 82V-accupakketten in eigen beheer bouwt en hier tien jaar garantie op geeft. Het blijkt dat er dagelijks circa 10.000 accupakketten worden gebouwd. De accu's zijn duurzaam doordat ze de warmte zowel tijdens het laden als het ontladen goed afvoeren. Volgens Del-Nevo heeft het pakket op de zeroturn een standtijd van zeven tot negen uren. Bij de stand-onmaaier met een werkbreedte van 92 cm is dat circa vijf uur. Met deze machine kun je gemakkelijk door smalle openingen manoeuvreren.


De Campey Turfcare
De Campey Turfcare

Campey

Uiteraard mag tijdens een studiereis naar de BTME een bezoek aan Campey Turfcare niet ontbreken. Prominent in de stand aanwezig was een tweetal scarifiers met vaste messen en tungsten uiteinden, die volgens Engelse traditie op een inch afstand hun werk doen. De werkbreedte van deze blauwe Bellon-Mid-machines (BM40 en BM60) is in metrische afstanden respectievelijk 101 en 152 cm. 'Daarvoor is ongeveer 35, respectievelijk 50 pk aan tractie nodig. Een hoge werksnelheid en vaste messen, dat is het unieke aan deze machine die je in de hefinrichting aanbouwt.' Overigens vertelde de standmedewerker desgevraagd dat deze machines al in 2022/2023 op de markt zijn gekomen, en, wellicht ten overvloede: 'Ze ruimen de rommel bij het verticuteren ook nog eens netjes op.'


De Jupiter ATi
De Jupiter ATi
Uiteraard sla je gerenommeerde merken als Sisis en Dennis op de BTME niet over. In de gezamenlijke stand trok een slijpbank van Hunter Grinder echter meer mijn aandacht. De producent blijkt, net als deze maaiermerken, een onderdeel te zijn van de Howardson Group. Accountmanager David Mitchison vertelde trots dat deze nieuwe machine multifunctioneel en volledig automatisch werkt. 'Je kunt er ondermessen, rondsels, slitters en klepels messcherp mee slijpen. Ombouwen kost een minuut; verder is het een kwestie van het materiaal inklemmen en de juiste fabrieksspecificaties invoeren of kiezen op de bijbehorende computer. Vervolgens doe je de veiligheidskap dicht en de machine doet zeer nauwkeurig de rest.' Op een video was te zien dat deze Jupiter ATi op commando zelfs tegelijkertijd tweezijdig kan slijpen! Bij slijpen luistert het zeer nauw en dat gebeurt hier met een tolerantie van 1/1000 inch, ofwel 1/254 mm. Eventueel optredende torsiekrachten compenseert de Hunter met het 200 kg loodzware frame. Dat vormt het hart van deze automatische slijpbank, waarmee je rondsels en ondermessen kunt slijpen tot 42 inch, oftewel 106 cm.

De Floor Grinder van Foley
De Floor Grinder van Foley

Foley

Na al die Engelse gesprekken kon er eindelijk weer eens Nederlands worden gepraat met Arjen Spek. Hij is reuzetrots op de Floor Grinder van Foley, de Foley 642. Deze gaat in het derde of vierde kwartaal van 2024 in productie. De zware maaiunit met rondsels - ook hier tot 42 inch breed - kun je er eenvoudig op rijden. Niks geen kooien demonteren of zwaar tilwerk, dus. Na fixatie van de maaier lijkt de bediening voor het scherpen van rondsels eenvoudig. Spek demonstreerde dat. Deze slijpbank heeft twee zuilen met bedieningsknoppen. In de setup-stand laat de slijpmachine het rondsel langzaam draaien. Draaiend aan een grote stelknop hoor je vanzelf of de slijpsteen links en rechts de slaglijst net aanraakt. Vervolgens brengt de machine het rondsel zelf op toeren, en maakt hij er uit zichzelf met de heen-en-weer snellende slijpsteen weer een rond en messcherp geheel van. De Floor Grinder bevestig je op een stevige betonvloer, dus ook bij deze machine kunnen torsiekrachten geen invloed uitoefenen op de kwaliteit van het slijpwerk.


Eurograss DSV'

Verwondering overviel me in een stand die zich als 'Eurograss DSV' bekendmaakte. En de standhouder bleef zich maar verbazen over het feit dat ik bekend was met de naam Eurograss. Hij meldde dat Eurograss in het VK zeer onbekend is en dat ze dapper pogen de naam als brand te introduceren op de BTME. Toch komt er voor de Engelse markt niets nieuws in de 'Eurograss DSV'-graszaadzak. De sportveld(g)rassen worden namelijk vermeerderd door DSV. Deze onderneming heeft belangrijke deelnemingen in bekende bedrijven in de zaadindustrie in Duitsland en daarnaast volledige dochterondernemingen in onder meer Denemarken, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. In de Britse rassenlijst vermelden ze dan steevast 'DSV'. Inderdaad, 'Eurograss DSV' 'bekt' voor mijn gevoel veel beter dan 'DSV' als je graszaad bestelt. Maar misschien hebben de overzeese EU-verlaters totaal andere associaties bij de term 'Euro'...


De Canadese TDR-X Progressive
De Canadese TDR-X Progressive

Progessive

Ook als het gaat om het gebruik van getrokken maaiers verschilt het VK van ons land, terwijl dit traditionele maaiertype toch ontegenzeggelijk voordelen biedt. Tenminste, dat zegt de tweede Nederlandse standhouder die ik spreek, Martijn Teske van Volmac. Hij vertelt dat dit type maaier vooral bij graszodentelers populair is. Ook kun je er volgens hem uitstekend de contouren van fairways mee maaien. De Canadese TDR-X Progressive in kwestie is niet fonkelnieuw, maar wel pas sinds één jaar verkrijgbaar op het Europese vasteland. De maaier heeft drie bodemvolgende maaidekken en de investering bedraagt slecht 25 tot 33 procent van die voor een vergelijkbare zelfrijdende maaier. 'En de tractor die de maaier moet aandrijven, heb je toch al, zodat je die efficiënter kunt benutten', vindt Teske. 'En voor wie veel waarde hecht aan bodemvolging: er bestaat ook een getrokken maaier met vijf kleinere dekken, zeer betrouwbaar en betaalbaar.'


Grastrimmer voor pop-updeksels
Grastrimmer voor pop-updeksels

Grastrimmer voor pop-updeksels

Een grastrimmer voor pop-updeksels, markerplaten en beregeningsputten werd getoond door Daylink. Het product oogde zeker innovatief. Deze handige minimaaier kan namelijk werken met elke willekeurige accuboormachine. Er zijn nu zeven in grootte verschillende messen voor de verschillende formaten van deksels. Je plaatst het middelpunt van de maaier op het putdeksel, stemt het frame met maaimessen af op de juiste maaihoogte en start de boormachine. Het deksel is in korte tijd weer keurig vrij van gras. Deze vinding ging op de social media ooit viraal. De minicirkelmaaier blijkt dan ook al bekend te zijn in Nederland. Twee ervaringsdeskundigen in ons internationale gezelschap zetten hun vraagtekens bij het functioneren ervan.


De Toro Vista
De Toro Vista

Toro

Toro vestigde specifiek de aandacht op drie innovaties. Een ervan was de Vista, bestemd om rustig en comfortabel vier, zes of zelfs acht passagiers tegelijk over een golf- of sportterrein te vervoeren. Het befaamde vierwielige werkpaard kreeg met Workman MDX Lithium een elektrische make-over. Wij zijn elektrisch al gewend, maar in het VK ligt dat iets anders. Eerlijk gezegd raak ik in het algemeen steeds minder onder de indruk van dit soort elektrificaties op een vakbeurs. Ook al zijn er in het geval van deze Workman de gepatenteerde HyperCell lithiumion accu's die Toro toepast. En wie heeft nooit iets over Toro's Multi Pro 5800-spuitmachine gelezen? Zo op het eerste gezicht lijkt het niets nieuws. Toch is dat er wel degelijk. Dat schijnt vooral te schuilen in de software, de aansturing van de segmenten en doppen en andere technologie. De positie op de golfbaan of het sportveld is dankzij toepassing van GeoLink voortdurend in beeld. Overlap in spuiten is dus uitgesloten. 'Amazing and futuristic' waren de superlatieven waarmee de vertegenwoordiger deze innovatie aanprees. Toch denk ik stilletjes: wat is hier nieuw aan? Maar er zal beslist meer achter zitten.


Flexi-Pave

Stromend water oefent altijd aantrekkingskracht uit. Zo ook in de stand van Flexi-Pave, waar het water van een waterstraal als sneeuw voor de zon infiltreerde in twee soorten halfverharding. Er zijn wel meer aanbieders van dit soort materiaal op de beurs en het schijnt ook in Nederland al toegepast te worden. Datzelfde geldt overigens ook voor onderhoudsvrije kunststof bunkerranden. Flexi-Pave demonstreerde verschillende types verharding: een met kleine steentjes, gebonden door kunsthars, en een tweede met rubberkorrels, eveneens gebonden met kunsthars. Het materiaal is toepasbaar rond gebouwen en op paden op golfbanen. Het ziet er fraai uit en zou zelfreinigend zijn: Mijn eerste gedachte: dat moeten we in Nederland met al onze algen en mossen nog maar eens zien.


Major

Als je Major zegt, denken we in deze branche meteen aan klepelmaaiers die perfect maaiwerk leveren op sportvelden. Greenkeepers staan nog steeds niet te dringen om hun fairways te onderhouden met zo'n machine, maar misschien is dat onterecht. De ontwikkelingen staan bij Major niet stil. Sinds kort richt het Ierse bedrijf zich ook op de productie van hagensnoeiers. Dat zijn specifieke aanbouwwerktuigen aan een maaiarm, waarmee je heggen en bosranden keurig kunt snoeien en in sommige gevallen zelfs het maaisel afzuigen.


Pub

Na het beursbezoek was het tijd voor een gezamenlijk pub-bezoek. ProGrasS bood hierbij de consumpties en een heerlijke borrelhap aan. Een rustige nacht volgde op een laat diner. Na een bezoek aan de baan van de JCB-G&CC en een rondleiding in de JCB-machinefabriek in Staffordshire kwam een eind aan deze studiereis. Alle organisatoren in NL en het VK: bedankt!


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Roy Merkenhof (Roy @ dgs.golf)
donderdag 15 februari 2024
Leuk verslag van de reis naar Harrogate. De holecutter van Sports Metals is beter bekend als de iPro van BMS. U schijft dat deze sporadisch wordt verkocht in Nederland maar niets is minder waar. Vele greenkeepers in Nederland maar ook in België maken inmiddels gebruik van deze holecutter welke wij sinds 2012 verkopen. Met ingang van dit jaar is daar de Duitse versie TS Pro bijgekomen. Dit even ter aanvulling.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
Kress houdt demodag met innovatieve robotmaaiers voor golfbanen in Ermelo
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER